Σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις επικρατούν στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς, καθώς έχουµε τη σηµαντική αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασµό µε τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το τόσο ασταθές πολιτικό τοπίο έρχονται να προστεθούν οι πληροφορίες για τη δηµιουργία νέων κοµµάτων από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αυτή τη στιγµή φαίνεται τα κλειδιά της ηγεµονίας του προοδευτικού χώρου να βρίσκονται στα χέρια του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος βλέπει το καλάθι του κόµµατός του να τροφοδοτείται συνεχώς από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και τα εκφυλιστικά φαινόµενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη φορά από το 2011 το ΠΑΣΟΚ κινείται στην εκτίµηση ψήφου στο 20%, όπως έδειξε η δηµοσκόπηση της Metron Analysis (Mega). Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ µοιάζει να ανταγωνίζεται όχι µόνο το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, αλλά και να απειλείται και από τα µικρότερα κόµµατα, όπως είναι αυτά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Απολύτως ανταγωνιστικά κινούνται Κασσελάκης και Τσίπρας

Οι δύο πρώην πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέραµε, πορεύονται σε παράλληλους δρόµους, χωρίς σε καµία περίπτωση να τέµνονται. Αλλωστε κανείς τους δεν έχει τέτοια διάθεση, αντιθέτως κινούνται απολύτως ανταγωνιστικά και ξεδιπλώνουν τον σχεδιασµό τους. Με πιο γοργούς ρυθµούς ο κ. Κασσελάκης, µε πιο µεθοδικό τρόπο ο κ. Τσίπρας. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση εξαρτά το πολιτικό του µέλλον από τις αποφάσεις του επικείµενου συνεδρίου του κόµµατος. Εξαντλεί κάθε προσπάθεια, προκειµένου η πλειοψηφία του Σώµατος να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και να ανάψει το πράσινο φως για να είναι υποψήφιος για την ηγεσία. Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κουµουνδούρου δεν προκύπτει καµία τέτοια προοπτική, δεδοµένου ότι είναι περιορισµένες οι εγγραφές µελών. Που σηµαίνει πως είναι µάλλον απίθανο να πάρει την πλειοψηφία των συνέδρων ο κ. Κασσελάκης. Κατά συνέπεια, στις 10 Νοεµβρίου θα ξέρει αν κόβεται οριστικά ή όχι η σχέση του µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το διαφαινόµενο σενάριο του κοψίµατος εκ των πραγµάτων οδηγεί τον Στέφανο Κασσελάκη στο plan b, που δεν είναι άλλο από τη δηµιουργία νέου φορέα. Που θα έχει τα απολύτως δικά του χαρακτηριστικά, έξω από τα στενά ιδεολογικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου µε άνεση να χωρούν σε αυτό ο ναύαρχος Αποστολάκης, ο Θανάσης Οικονόµου, ο Νίκος Καρανίκας, ο Ευάγγελος Αντώναρος, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος κ.λπ. Ενα κόµµα, δηλαδή, µε ασαφές ιδεολογικό πρόσηµο που θα προσιδιάζει στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά του κ. Κασσελάκη.

Σε σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το µείζον ερώτηµα είναι πόσοι από τους σηµερινούς βουλευτές θα θελήσουν να τον ακολουθήσουν, επιλέγοντας τον δρόµο της ανεξαρτητοποίησης. Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις δεν φαίνεται πιθανό να φτάσει τους δέκα βουλευτές που απαιτούνται για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Ανθρωποι, ωστόσο, που συνοµιλούν µε τον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κλίµα που θα δηµιουργηθεί και από τις δηµοσκοπήσεις. Επισηµαίνουν, δηλαδή, πως αν τα ποσοστά του «κόµµατος Κασσελάκη» είναι πιο πάνω από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί βουλευτές θα το (ξανα)σκεφτούν.

«Προαναγγελία» δηµιουργίας νέου φορέα

Την ίδια ώρα, τα ταραγµένα νερά του ΣΥΡΙΖΑ ταράχθηκαν ακόµα περισσότερο από την ηχηρή παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα. Οι περισσότεροι την εξέλαβαν ως προαναγγελία δηµιουργίας νέου φορέα. Αυτή (µοιάζει να) είναι και η πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού, ακολουθώντας αυτή τη φορά τον πιο ώριµο δρόµο, να βάλει µπροστά το άλογο και πίσω το κάρο. Κοινώς, να διαµορφώσει το πολιτικό πλαίσιο µέσα από τις προγραµµατικές επεξεργασίες για την εξωτερική πολιτική, την οικονοµία, το κοινωνικό κράτος. Και ακολούθως, τους προσεχείς µήνες και µε ορίζοντα την άνοιξη, να συγκροτήσει και το πολιτικό υποκείµενο, το κόµµα που θα υπηρετήσει αυτές τις Αρχές.

Το σχέδιο μπορεί να μοιάζει σύνθετο, αλλά, αν εξελιχθεί ομαλά, δηλαδή εκλεγεί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, ο Σωκράτης Φάμελλος, θα μπορεί σε επόμενο χρόνο να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο σχήμα

Βεβαίως, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε φάση εσωκοµµατικών εκλογών. Η µεγάλη πλειονότητα της σηµερινής ηγετικής οµάδας είναι ταυτισµένη µε τον κ. Τσίπρα. Οπότε, πολλοί αναρωτιούνται ακόµα και τι νόηµα έχει η εκλογή προέδρου στα τέλη του επόµενου µήνα στην περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, ο πρώην πρωθυπουργός ετοιµάζει νέο φορέα. Το σχέδιο µπορεί να µοιάζει σύνθετο, αλλά αν εξελιχθεί οµαλά, δηλαδή εκλεγεί, όπως εκτιµούν οι περισσότεροι, ο Σωκράτης Φάµελλος, θα µπορεί σε επόµενο χρόνο να ενσωµατωθεί στο ευρύτερο σχήµα του κ. Τσίπρα. Ακολούθως, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθεί ο πρώην πρωθυπουργός τόσο προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τη Νέα Αριστερά. Το σχήµα του κ. Χαρίτση οδεύει σε συνέδριο, προκειµένου να συγκροτηθεί σε κανονικό κόµµα και παράλληλα να λάβει τις αποφάσεις του για τα ζητήµατα των συµµαχιών. Φαίνεται, πάντως, να ποικίλλουν οι απόψεις, καθώς υπάρχουν στελέχη που µιλούν για τη συγκρότηση της µεγάλης Κεντροαριστεράς και άλλοι που κοιτούν προς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τη συνεργασία µε το κόµµα του κ. Βαρουφάκη.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί µεγάλη ευφορία για τις δηµοσκοπήσεις που το δείχνουν να πλησιάζει το 20%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη στελέχωση των οργάνων σε Βουλή και κόµµα. ∆εν φαίνεται να κοιτάζει στην παρούσα φάση για ευρύτερες συνεργασίες µε τα άλλα κόµµατα που κινούνται στα αριστερά του, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Η κυρίαρχη εκτίµηση στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως όσο θα κυλά ο χρόνος τόσο θα κλείνει η ψαλίδα µε τη Ν.∆. και το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς, που οι ψηφοφόροι, οι οποίοι κινούνται τόσο προς το Κέντρο όσο και στην Κεντροαριστερά, θα το αντιµετωπίζουν ως τη µόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στη Ν.∆. Θεωρούν, δε, πως ο κ. Τσίπρας επισπεύδει τις πρωτοβουλίες του γιατί ανησυχεί µε τη δυναµική που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ και η οποία, λένε, δεν του αφήνει ιδιαίτερο χώρο στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»