Όχι στη βάση ενός σταθερού διαχρονικά και δεδομένου προϋπολογισμού, αλλά με βάση τις μετρήσεις και τα αποτελέσματά τους, όσον αφορά την αποδοτικότητά τους, τις ανάγκες τους, αλλά και τις χωρικές ή άλλες ιδιαιτερότητές τους, θα χρηματοδοτούνται από το 2025 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.

*Διαβάστε ακόμα: Self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - ''Δεν χρειάζεται πανικός'', λένε οι ειδικοί

Πρόκειται για το σύστημα των λεγόμενων DRGs (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Ομάδες - Diagnosis-Related Group), το οποίο έχει προκαλέσει πολλές παρανοήσεις στη χώρα μας, ενώ εφαρμόζεται πλήρως στα προηγμένα συστήματα Υγείας των περισσότε ρων χωρών του δυτικού κόσμου.

Για το νέο σύστημα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους θα αποτιμώνται πλέον η ποσοτική αποδοτικότητα και το ποιοτικό επίπεδο των ιδρυμάτων μιλά σήμερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακούμε για τα DRGs, αλλά δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τι θα κάνουμε με αυτό το νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία από το 2025. Μας εξηγείτε τα κομβικά σημεία στα οποία αλλάζει το σύστημα;
Υιοθετούμε ένα σύστημα με το οποίο δουλεύουν σχεδόν όλα τα συστήματα των δυτικών χωρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εφαρμογή των DRGs σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε στη χώρα μας πριν από δέκα χρόνια, αλλά καθυστερήσεις δεν επέτρεψαν την εφαρμογή τους. Τι κάνουμε εμείς; Ξεκινάμε την εφαρμογή τους σε πρακτικό επίπεδο. Για την πλήρη υιοθέτηση του συστήματος απαιτείται όμως χρόνος. Ενδεικτικά, θα σας πω ότι στην Αμερική, για παράδειγμα, διήρκεσε περισσότερο από πέντε χρόνια η περίοδος από την έναρξη του προγράμματος έως την πλήρη εφαρμογή του. Με τα DRGs η χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα συνδέεται άμεσα με το πραγματικό κόστος της περίθαλψης που παρέχουν τα νοσοκομεία. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένα νοσοκομείο κάνει περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις ή αντιμετωπίζει πιο σύνθετα περιστατικά, θα αποζημιώνεται ανάλογα. Αυτό σημαίνει περισσότερη διαφάνεια και πιο δίκαιη κατανομή των πόρων, καθώς τα νοσοκομεία θα αποζημιώνονται για το έργο που παράγουν, αντί να λειτουργούν με έναν σταθερό προϋπολογισμό.

Άρα, ένα νοσοκομείο το οποίο είναι μικρό και περιφερειακό θα βρίσκεται σε πιο δυσμενή θέση ως προς τη χρηματοδότησή του σε σχέση με ένα μεγάλο, κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής, το οποίο ίσως να διαθέτει επίσης καλύτερους γιατρούς και πιο σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα;
Όχι, το σύστημα DRG έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών. Κατανοούμε ότι τα μικρότερα και περιφερειακά νοσοκομεία μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις από τα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε προβλέψει ειδικούς δείκτες προσαρμογής για τα περιφερειακά και νησιωτικά νοσοκομεία, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη το αυξημένο κόστος λειτουργίας σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, εξετάζουμε την εφαρμογή προσαρμοστικών συντελεστών για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τοποθεσίας, θα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτική φροντίδα. Για να το θέσουμε, όμως, πιο απλά, η χώρα μας, εξαιτίας του γεωγραφικού της αναγλύφου, είναι αναγκασμένη να διατηρεί υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) σε απομακρυσμένες περιοχές. Τις μονάδες αυτές, ακόμα και να μην πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, τις αναπτύσσουμε, γιατί αυτό επιτάσσουν η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη των περιοχών αυτών.

Ο ασθενής κερδίζει κάτι από όλο αυτό;
Για τον ασθενή και τον πολίτη το κάνουμε αυτό. Το σύστημα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ένα αυξημένο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, θα μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα. Επίσης, η ορθότερη κατανομή των πόρων είναι προς όφελος των πολιτών.

Μια συνολικά αυξημένη δραστηριότητα των νοσοκομείων δεν οδηγεί αυτομάτως σε οφθαλμοφανή ανάγκη για αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη χρηματοδότηση του συστήματος;
Δεν τίθεται και ένα θέμα για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή; Αυτό δεν έχει να κάνει με τα DRGs. Εάν υπάρχει απαίτηση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση εξαιτίας αυξημένων αναγκών - παραγωγικότητας του συστήματος, τότε θα υπάρχει. Τα DRGs βοηθούν σε αυτό, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η αύξηση των δαπανών θα είναι συνάρτηση των αυξημένων αναγκών.

Θα μπορούμε να μετρήσουμε ορισμένα μεγέθη που είναι ποσοτικά: σύνολο ασθενών, νοσήματα, χρόνους αναμονής, ημέρες νοσηλείας κ.ά. Είναι δυνατό να μετρήσουμε την ποιότητα της περίθαλψης; Δηλαδή, ενσυναίσθηση του προσωπικού, ορθότητα στις παρεχόμενες διαγνωστικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες...
Η ποιότητα της περίθαλψης δεν είναι μόνο ποσοτικά μετρήσιμη, αλλά και ποιοτικά, κάτι που καθιστά την αξιολόγηση πιο σύνθετη. Το σύστημα DRG, ωστόσο, μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώνουμε δεδομένα που αφορούν όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία. Μέσω συγκεκριμένων δεικτών που αφορούν την ποιότητα, όπως ο χρόνος ανάρρωσης, η επανεισαγωγή ασθενών και τα ποσοστά επιπλοκών, μπορούμε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την ποιότητα της φροντίδας. Χαρακτηριστικός δείκτης είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Η ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών είναι κρίσιμος δείκτης ποιότητας στο σύστημα Υγείας και μπορεί να μετρηθεί με βάση συγκεκριμένα δεδομένα, όπως τα ποσοστά ιατρικών λαθών, λοιμώξεων και επανεισαγωγών ασθενών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 26/10/2024