Για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι δεν παίρνει αποστάσεις από την ανάγκη κριτικής εκ των έσω, υπογραμμίζει ωστόσο την σημασία των παράλληλων προτάσεων με στόχο να διερευνηθούν περιθώρια παρέμβασης, να βελτιωθεί το παραγόμενο έργο και να αναδειχθεί ο σφυγμός της κομματικής βάσης, με την ενθάρρυνση και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γόνιμη διαδικασία η κριτική - Δεν είναι υπονόμευση, ούτε αντάρτικο

«Δεν είναι οπωσδήποτε πάντα κριτική. Είναι μια γόνιμη διαδικασία που κακώς παρεξηγείται και ερμηνεύεται από κάποιους ως.. αντάρτικο ή υπονόμευση. Είναι λάθος αυτό. Αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία ενός μεγάλου κόμματος, μαθημένου στην δημοκρατία. Άλλωστε, η εσωκομματική δημοκρατία σημαίνει καλύτερη δημοκρατία των κομμάτων» ξεκαθαρίζει.

Στη συνέχεια αναφέρει: «Μπορεί να πρόκειται και για μια διαφορετική προσέγγιση η οποία επιδιώκει να συμπληρώσει κάποια δημόσια πολιτική. Είναι η λειτουργία της αρχής των ελέγχων και των ισορροπιών (check and balances) σε μια σύγχρονη, ώριμη δημοκρατία, όπως η ελληνική».

Και συμπληρώνει «Είναι προς τιμήν του Πρωθυπουργού ότι και στην ΚΟ, αλλά και σε κατ ιδίαν συζητήσεις, έχει ενθαρρύνει την συγκεκριμένη διαδικασία. Διότι δίνει υπόσταση στους βουλευτές, αφήνοντάς τους να κινηθούν σε όλο το εύρος του συνταγματικού τους ρόλου, καθώς και στους υπουργούς, τους οποίους ενεργοποιεί περαιτέρω, ώστε να είναι αποτελεσματικότεροι και να έχουν συστηματικότερη επικοινωνία με την ΚΟ».

Επιζήμιο το αντιπολιτευτικό έλλειμμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος

Για τον κ Στυλιανίδη το αντιπολιτευτικό έλλειμμα συνιστά πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, όχι μόνον για την αντιπολίτευση. «Επειδή», όπως εξηγεί «δεν συμβάλλει σε σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος και στον έλεγχο της κυβέρνησης, ούτε επιτρέπει την γόνιμη αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές προσεγγίσεις».

Με βάση αυτό το δεδομένο, υποστηρίζει πως «καταδεικνύεται η χρησιμότητα των παρατηρήσεων των βουλευτών, που λειτουργούν ως ..ξυπνητήρια αφύπνισης σε υπουργούς που πολλές φορές ενδέχεται να απορροφηθούν από την τρέχουσα διαχείριση και να μην δουν μεγάλες αστοχίες που πρέπει να διορθωθούν, κενά που χρειάζεται να συμπληρωθούν ή ζητήματα τα οποία ανακύπτουν».

Ερωτώμενος για την ενημέρωση της ΚΟ από τον κ. Γεραπετρίτη σχετικά με την πορεία των εθνικών θεμάτων, απάντησε ότι καλύφθηκε πλήρως η ουσία όλων των ζητημάτων όσον αφορά στην στρατηγική υπεράσπισής τους. Ο κ Στυλιανίδης τοποθετήθηκε επίσης υπέρ του συντεταγμένου διαλόγου με την Άγκυρα υποστηρίζοντας ότι ο άμεσος ενέχει κινδύνους.

«Στην τοποθέτησή του, ο ΥΠ.ΕΞ επανέλαβε με πληρότητα τις πάγιες ελληνικές θέσεις, τις κόκκινες γραμμές στα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και τη στρατηγική με την οποία τα υπερασπιζόμαστε. Μάλιστα, όταν ετέθη το θέμα ενδεχόμενης μετατόπισης από την διακομματική αρχή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για τον συντεταγμένο διάλογο και στο βάθος επιδιαιτησία με την Τουρκία, με διαβεβαίωσε ευθέως ότι δεν υφίσταται η παραμικρή αλλαγή… Ο συντεταγμένος διάλογος με την Άγκυρα εμπεριέχει και διάλογο, ο άμεσος όμως έχει κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά.