O κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 επανέλαβε νωρίτερα η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας θα απαγορεύεται δια νόμου η μείωση του. «Θυμίζω ότι η χώρα μας έχει νόμιμα κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό», συμπλήρωσε η κυρία Κεραμέως.

Ακολούθως ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η προσαρμογή του κατώτατου μισθού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά o πρώτος δείκτης θα είναi η ακρίβεια στο χαμηλότερο 20% των νοικοκυριών και ο δεύτερος θα είναι η παραγωγικότητα. «Όσο αυξάνει η παραγωγικότητα θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός», επεσήμανε.

Κεραμέως: Ρητή πρόβλεψη ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται σε περιόδους ύφεσης

Επίσης η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται σε περιόδους ύφεσης. Ακόμη πρόσθεσε επίσης ότι οι προβλέψεις που αφορούν στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσουν στο μέλλον και για το δημόσιο.

Για τους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι πλέον συγκροτούνται σε όργανο, ενώ απο κοινού με αυτούς, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ξεκινήσει η επεξεργασία για την ενίσχηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια εξήγησε ότι τα επόμενα βήματα είναι η υπαγωγή του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση καθώς και η συζήτηση με τα κόμματα, με τους εκπροσώπους των οποίων θα έχει άμεσα συναντήσεις η υπουργός.

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως 22 από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό, ενώ χαρακτήρισε εκτός κάθε λογικής της ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ασκεί κριτική στη κυβέρνηση για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση για τον κατώτατο μισθό  ΕΔΩ

Η Ευρωπαϊκή οδηγία 2022-2041

Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως οι δύο άξονες της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό είναι οι εξής:

  1. Τα σαφή κριτήρια και διαδικασίες για τον καθορισμό και την επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού, με μηχανισμό αυτόματης αναπροσαρμογής
  2. Η Εκπόνηση σχεδίου δράσης για ευνοϊκότερες συνθήκες για Συλλογικές Διαπραγματεύσεις
Κληθείσα να απαντήσει στο πως θα αυξηθεί ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «σε ένα βαθμό ο κατώτατος συμπαρασύρει και τον μέσο καθώς και οι ίδιοι οι εργοδότες θέλουν μια κλιμάκωση στα μισθολόγιά τους. Τα στοιχεία που βλέπουμε είναι πολύ αισιόδοξα. Σε λίγο καιρό θα είμαστε στα 1.300 ευρώ και η πορεία για τα επόμενα 3 χρόνια φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξη».

Αναφορικά με την αύξηση του μέσου μισθού από το 2019 μέχρι σήμερα η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η πορεία του ήταν:
  1. 1.036 ευρώ το 2019
  2. 1.252 ευρώ σήμερα
  3. 1.500 ευρώ ο στόχος του 2027

Ήτοι, συνολική αύξηση της τάξης του 45% το διάστημα 2019-2027. Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ήδη άγγιξε το 4,4%, αναμένεται να μειωθεί κατά 5,4%, ενώ μέχρι το 2027 στόχος είναι να μειωθεί κατά 6%, έχοντας τη μεγαλύτερη μείωση πανευρωπαϊκά.

Η φιλοσοφία του μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό

Το ποσοστό μεταβολής του κατώτατου μισθού θα εξαρτάται από:
  1. Το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμού) για το 20% των νοικοκυριών της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας
  2. Τη μεταβολή του Γενικού δείκτη μισθών /. Δηλαδή, όσο αυξάνει η παραγωγικότητα της οικονομίας τόσο θα αυξάνει ο κατώτατος. Το γαλλικό μοντέλο περιλαμβάνει τον δείκτη μόνο για εργατο-τεχνίτες, το ελληνικό θα αφορά σε όλη την παραγωγικότητα
Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από τον αυτόματο μαθηματικό τύπο, χωρίς να επιτρέπεται μείωση του κατώτατου μισθού, σε περίοδο οικονομικής κρίσης ή οικονομικών δυσχερειών (πχ: πανδημία)

Οι καινοτομίες του μηχανισμού:
  1. Ασφάλεια (Ρητή πρόβλεψη μη μείωσης)
  2. Σύνδεση με πραγματική οικονομία
  3. Διαφάνεια και αξιοπιστία
  4. Επέκταση προστασίας σε δημοσίους υπαλλήλους
Τα πλεονεκτήματα:
  1. Αντικειμενικότητα
  2. Βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα
  3. Αναβάθμιση κοινωνικών εταίρων
  4. Προβλεψιμότητα για εργαζομένους και εργοδότες
  5. Η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων:
  6. Στη μεταβατική διαδικασία (δηλαδή μέχρι το 2027) δημιουργείται η Επιτροπή Διαβούλευσης του κατώτατου ήδη από τον Ιανουάριο του 2025
  7. Ρήτρα παρέκκλισης: Υποχρέωση διαβούλευσης με επιτροπή με σημαίνοντα ρόλο
  8. Ενίσχυση Συλλογικών διαπραγματεύσεων (πλήρης οδικός χάρτης από κοινού με τους εταίρους).

misthos
misthos2