Θεωρία παιγνίων: Η αθέατη πλευρά της στρατηγικής Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις
Ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη και τα στρατόπεδα που διαμορφώνονται
Σε μία πολύ σκληρή παρτίδα σκάκι εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους άλλους δανειστές της μετά την απάντηση με Non paper από την ελληνική κυβέρνηση στη γερμανική διαρροή στο Reuters για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο πλευρό του τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος θεωρείται από πολλούς γκουρού της "θεωρίας των παιγνίων", ένα εργαλείο που φαίνεται να χρησιμοποιεί η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Οικονομικών έχει γράψει και βιβλίο γύρω από τη συγκεκριμένη θεωρία το οποίο ενδεχομένως να αποτελεί και τον οδικό χάρτη της νέας κυβέρνησης ενώ το Business Insider έκανε σήμερα ολόκληρο αφιέρωμα στον νέο υπουργό Οικονομικών και στη "θεωρία του τρελού" στην οποία ο εχθρός φοβάται και δίνει περισσότερα από την αρχική του πρόθεση. Ωστόσο σε αυτό το σημείο ο αντίπαλος της Ελλάδας είναι η Γερμανία η οποία είναι η δυνατή του παιχνιδιού αφού η σύγκριση Ελλάδας - Γερμανίας είναι εμφανώς ετεροβαρής υπέρ της δεύτερης.
Η Αθήνα ωστόσο εμφάνισε ακόμα έναν παίχτη στη σκακιέρα, τις ΗΠΑ, με τις τηλεφωνικές συνομιλίες Τσίπρα-Ομπάμα, Βαρουφάκη-Λιού να δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι η άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ στέκονται κάτι παραπάνω από διακριτικά στο πλευρό της Ελλάδας, στέλνοντας τόσο κλιμάκιο αξιωματούχων στην Αθήνα όσο και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες εκφράστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις τους αποκάλυψαν τη στρατηγική τους. Επέλεξαν μπουν δυνατά και με όλα τους τα όπλα από την αρχή στη διαπραγμάτευση θέτοντας την ατζέντα της διαπραγμάτευσης αφού αποφάσισαν να ακυρώσουν πρώτοι την ύπαρξη της Τρόικας αλλά και την ισχύ του Μνημονίου με αυτήν την μορφή. Η απόφαση αυτή ήταν σίγουρο ότι θα συναντούσε την αντίδραση-αντίρρηση της Γερμανίας, κάτι που ήξεραν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και προφανώς το επέλεξαν. Από την πλευρά της Γερμανίας η αντίδραση ήταν αργή και αρχικά άτονη αφού σε άλλη περίπτωση θα είχε απειλήσει απευθείας με όσα απορρέουν από τη μη τήρηση των κυρώσεων.
Επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ήταν λοιπόν να εμφανίσει αμέσως όλα του τα όπλα και να μεταφέρει το "παιχνίδι" στο στρατόπεδο της Γερμανίας έχοντας ξεκαθαρίσει με επίσημες τοποθετήσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την Τρόικα και το Μνημόνιο, βάζοντας την ατζέντα στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και διαβεβαιώνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να αμφισβητήσει το ευρωπαϊκό status quo. Ταυτόχρονα έβαλε στο πεδίο και τις άλλες δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Γαλλία και Ιταλία, με τις συναντήσεις του με Ολάντ και Ρέντσι να έχουν καθησυχαστικό χαρακτήρα πριν σταλεί το επιθετικό προς τη Γερμανία non paper.
Το ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στο Βερολίνο και στις συναντήσεις της Πέμπτης. Την ίδια ώρα η Γερμανία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα αφού η Γερμανίδα υπουργός ’μυνας έκανε λόγο ακόμα και για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ λόγω της προσέγγισης της με τη Ρωσία. Παράλληλα ο Μάρτιν Σουλτς μιλάει ανοιχτά για χρεοκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που η χώρα αλλάξει τις συμφωνίες. μονομερώς. Σε περίπτωση που το κλίμα στο Βερολίνο είναι άσχημο και δεν διαπιστωθεί σύμπλευση απόψεων το βάρος μεταφέρεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όπου εκτός απροόπτου θα επαναληφθούν αυτούσιες οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων η οποία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αλλά θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα αφού θα έχει κάνει ένα στρατηγικό λάθος. Αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όλα περνούν μέσα από το ραντεβού της ’νγκελα Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα όπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Και η παρτίδα σκάκι μόλις θα έχει πάρει φωτιά...