Λίγα 24ωρα μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Εντι Ράμα, με υπαιτιότητα του τελευταίου, αλλά και την επίθεση με αυγά και γιαούρτι που δέχθηκε από πολίτη έξω από την αλβανική Βουλή, ο Φρέντης Μπελέρης μιλά αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της επίθεσης, το παρασκήνιο της ακύρωσης του Εντι Ράμα και στέλνει μήνυμα στην Αλβανία – ως ευρωβουλευτής πλέον – για την ενταξιακή της προοπτική.

Πώς νιώσατε όταν δεχθήκατε την επίθεση;

Αν με ρωτάτε για το αν φοβήθηκα, όχι, σε καμία περίπτωση. Παρέμεινα 16 μήνες στις αλβανικές φυλακές και δεν λύγισα. Δεν θα μπορούσα, άλλωστε, να το κάνω. Ο αγώνας μου ξεπερνούσε τα όρια του Δήμου Χειμάρρας. Ηταν ένας αγώνας για τα δίκαια του Ελληνισμού και τις ιστορικές αδικίες που έχει υποστεί. Στην Αλβανία, δυστυχώς, η ρητορική του μίσους και οι καθεστωτικές νοοτροπίες της ηγεσίας έχουν εμποτίσει τη δημόσια ζωή. Το ανέδειξα στην ομιλία μου στο αλβανικό Κοινοβούλιο και θα συνεχίσω με παρρησία να το κάνω όποτε βρίσκομαι στη χώρα με την ιδιότητα του Ελληνα ευρωβουλευτή και δη του μέλους της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Αλβανίας. Η επίθεση που είδατε υποκινείται από το μίσος και από τις μεθοδεύσεις που ο κ. Ράμα μεταχειρίζεται ως πρακτικές διακυβέρνησης. Ηταν μια καλά ενορχηστρωμένη, συμβολική πράξη πολιτικής βίας απέναντι σε εμένα και κατ’ επέκταση στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αυτό που με λυπεί βαθύτατα είναι η απαξίωση ενός θεσμού του οποίου η Αλβανία «χτυπά την πόρτα» ως υποψήφιο μέλος. Δεν μπορεί να πατάει άλλο σε δύο βάρκες. Η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν ήταν και δεν είναι μια αλά καρτ επιλογή.

Η αλβανική Αστυνομία ήταν απούσα; Τι ακολούθησε το συμβάν;

Δεν υπήρχε καμία αστυνόμευση του χώρου. Τα μέτρα προστασίας της αποστολής ήταν ελλιπέστατα. Απομακρύνθηκα από το σημείο και συνέχισε να με καταδιώκει για λίγα λεπτά ο εν λόγω Αλβανός πολίτης, μέχρι να τον απομακρύνουν οι δημοσιογράφοι που ήταν μπροστά στην επίθεση. Δεν μπορώ να θεωρήσω ως σύμπτωση τη μαζική παρουσία δημοσιογράφων και την παντελή απουσία της αλβανικής Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, η Αλβανία δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει. Από τις πιο βασικές είναι η προστασία των διπλωματικών αποστολών στο έδαφός της. Η εικόνα ενός ευρωβουλευτή έξω από τη Βουλή των Τιράνων με γιαούρτια και αυγά είναι μια εικόνα αποτυχίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η χώρα.

Πότε και πώς ενημερωθήκατε ότι ο κ. Ράμα συναντά μόνο σοσιαλιστές ευρωβουλευτές;

Από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ήμουν καθ’ οδόν από Χειμάρρα για Τίρανα. Είναι μια πραγματικά προσβλητική και άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά εκ μέρους του πρωθυπουργού τους, που ντροπιάζει την Αλβανία. Αρκεί να σας πω ότι σε σταθερή βάση ο ίδιος υποδέχεται τόσα χρόνια τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πού αποδίδετε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής σας;

Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Πάντως, η συνάντηση με τον κ. Ράμα ήταν προγραμματισμένη και υπήρχε κανονικά στην ημερήσια διάταξη. Οι ανεπίσημες, κρυφές συναντήσεις στο ξενοδοχείο με μερικά μόνο μέλη της αποστολής δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Αντιθέτως, δυσχεραίνουν το έργο της επιτροπής. Ο κ. Ράμα έπρεπε να ακολουθήσει τον θεσμικό δρόμο και να προσέλθει στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Δεν το έκανε, δυστυχώς.

Η επιτροπή τελικά παρήγαγε έργο; Είδαμε ότι καταθέσατε και κάποιες τροπολογίες. Τι περιεχόμενο είχαν;

Η Διακοινοβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε κανονικά και πραγματοποίησε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις, με μόνο ψεγάδι την άρνηση του κ. Ράμα να προσέλθει στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Στην πρώτη ανεπίσημη εκδοχή του κειμένου, η αποτύπωση της Αλβανίας γινόταν με «ρόδινους» όρους, που πραγματικά θα ταίριαζαν μόνο σε χώρες που βρίσκονται για χρόνια στον στενό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προσωπικά, κατέθεσα 15 τροπολογίες, που περιείχαν ζητήματα κράτους Δικαίου, προστασίας των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Οσα, δηλαδή, περιλαμβάνονται και στην πρώτη δέσμη κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας και αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Πλέον, τα δικαιώματά μας τίθενται υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα και αυτό είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Οι 14 τροπολογίες υπερψηφίστηκαν από την αλβανική και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Δυστυχώς, όμως, δεν εξεδόθη κάποιο τελικό κείμενο συμπερασμάτων λόγω της στάσης αποχής που επέλεξε η αλβανική αντιπολίτευση.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για την άφιξη του κ. Ράμα στη Θεσσαλονίκη και τη συνάντησή του με Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Στις δημοκρατικές χώρες με μακρά παράδοση κράτους Δικαίου, όπως η Ελλάδα, ο κ. Ράμα μπορεί να είναι σίγουρος για την ελευθερία του λόγου και την προστασία της ατομικής του ακεραιότητας. Θα τύχει δηλαδή τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν που είχα εγώ στη χώρα του. Η Ελλάδα, κ. Τσαμούρη, είναι μια ισχυρή χώρα, που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τέτοιες επισκέψεις.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά