Απόλυτα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκτιμούν ότι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου – είτε δηλαδή η αυριανή κάλπη στις ΗΠΑ αναδείξει ως νέο πρόεδρο την Κάμαλα Χάρις είτε τον Ντόναλντ Τραμπ. Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία το 2019 ήταν εξάλλου συγκεκριμένη και στοχευμένη.

*Διαβάστε ακόμα: Αμερικανικές εκλογές: Οι 6 Έλληνες οµογενείς που µάχονται για το Κογκρέσο - Γκας Μπιλιράκης στα "Παραπολιτικά": Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο



Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ανοιχτοί δίαυλοι με ανθρώπους-κλειδιά από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς

Επιδίωκε σταθερά να αναπτύσσει καλές σχέσεις με το Κογκρέσο και ανθρώπους-κλειδιά και από τα δύο κόμματα, καθώς γνωρίζει καλά την ισχύ και την επιρροή που έχει το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ. Αυτό φάνηκε και στην κίνηση πολύ υψηλού πολιτικού συμβολισμού, με την πρόσκληση που δέχθηκε να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, αλλά και στην πράξη με την έγκριση των «ελληνικών» F-35, το «στοπ» στην αντίστοιχη προμήθεια που επιζητούσε η Άγκυρα, αλλά και την καθυστέρηση εντέλει στην έγκριση των F-16 για την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ο Γκας Μπιλιράκης, η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Φρανκ Παλόνε, ο Κρις Πάπας, η Ντίνα Τάιτους (όλοι διεκδικούν αύριο την επανεκλογή τους στις αμερικανικές εκλογές) είναι ορισμένα από τα μέλη του Κογκρέσου με τα οποία συνομιλεί τακτικά η Αθήνα, που επιδιώκει ωστόσο σταθερά καλούς δεσμούς με τους προέδρους των δύο σωμάτων και με τους επικεφαλής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε αυτά.

«Στο Κογκρέσο, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στη Γερουσία, έχουμε πάρα πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους αντιπροσώπους και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα», ανέφερε το Σάββατο πρωί μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών -σε αυτή τη σχέση προστίθεται τώρα, και με τη δική μας μικρή συνδρομή, και η Κύπρος- είναι μία άποψη την οποία την έχουν γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δύο κόμματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγεί, «γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Τραμπ ούτε από την κ. Χάρις, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη».



Η περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις

Σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Ελλάδα, μέσω διαφόρων προσώπων. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η προσωπική της φίλη Ελένη Κουναλάκη, αναπληρωτής κυβερνήτης της Καλιφόρνια και κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου. Μάλιστα, ο κ. Τσακόπουλος, η κόρη του και ο σύζυγός της Μάρκος είχαν χρηματοδοτήσει και στηρίξει ενεργά την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Το κρίσιμο βέβαια είναι σε περίπτωση νίκης της Χάρις, ποιος θα είναι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τον Νίκολας Μπερνς, καθηγητή στο Χάρβαρντ, παλιό πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα (1997-2001) και πρώην σύμβουλο του κ. Μπάιντεν επί των εξωτερικών και άλλους υψηλόβαθμους από τον κύκλο των Δημοκρατικών που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική.


Και η περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ

Σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ, τόσο το Politico όσο και οι Financial Times με πρόσφατα δημοσιεύματά τους βάζουν ψηλά στη λίστα για υπουργό Εξωτερικών ή υπουργό Άμυνας τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος έκανε ταξίδι-αστραπή στην Ελλάδα και είχε συνάντηση μετά δείπνου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης σε εστιατόριο της Αθήνας. «Θα σας έλεγα ότι υπήρξε ένας υπουργός ο οποίος υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια με πολύ μεγάλη αυστηρότητα και κάνοντας κινήσεις που άλλοι προκάτοχοί του δεν είχαν τολμήσει να κάνουν», σχολίασε στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης.

Ένας πιθανός υποψήφιος υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση νίκης Τραμπ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναπτύξει προσωπική σχέση τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός έχει γνωριστεί και συνομιλήσει εκτενώς και με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ενδέχεται να οριστεί ακόμα και υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει αμερικανικά ΜΜΕ. Μια σημαντική γνωριμία του κ. Μητσοτάκη είναι ο Χάουαρντ Λόρμπερ, επιχειρηματίας και επενδυτής και προσωπικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει παραδοσιακούς δεσμούς με την ελληνική ομογένεια της Αμερικής, που πηγάζουν από το γεγονός ότι ο παππούς και η γιαγιά του ήταν Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης που μετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη.

Ο δε γερουσιαστής της Φλόριντα και σημαίνον στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάρκο Ρούμπιο (είχε ακουστεί και για υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Τραμπ) είχε εισηγηθεί, μαζί με τον Μπομπ Μενέντεζ, τον «νόμο περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021», με προβλέψεις για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που άνοιξε και τον δρόμο για την απόκτηση των F-35.

Ήδη εξάλλου αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα έχουν τροχοδρομηθεί, όπως η προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35 A Lighting ΙΙ και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα παραγγελίας επιπλέον είκοσι. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε επίπεδο άμυνας, εξοπλισμών και γεωπολιτικής θεωρείται ένα ακόμα εχέγγυο ότι οι δεσμοί των δύο χωρών θα παραμείνουν ισχυροί όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επόμενη τετραετία.