Για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος, ο Έντι Ράμα ήρθε στην Ελλάδα για να συναντήσει ομοεθνείς του που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, η χθεσινή φιέστα όμως στη Θεσσαλονίκη είχε αρκετά παρατράγουδα.

Η… κακή μέρα φάνηκε από το πρωί, καθώς μέλη εθνικιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία. Κρατούσαν σημαίες της Βόρειας Ηπείρου, με το αστέρι της Βεργίνας, αλλά και με τον Γιώργο Καστριώτη και φώναζαν συνθήματα όπως «Κατσίφα, ζεις, εσύ μας οδηγείς», ενώ άφησαν και φυλλάδια στα οποία αναγραφόταν ότι δολοφονήθηκε από το αλβανικό κράτος.

*Διαβάστε ακόμα: Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ράμα: "Η ιστορία δεν παραγράφεται" - Ζητά πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

enti_rama_thessaloniki4441677-002
enti_rama_thessaloniki4441678-003
enti_rama_thessaloniki4441685-004
enti_rama_thessaloniki4441686-001
enti_rama_thessaloniki4441694-005
enti_rama_thessaloniki4441695-006



Έντι Ράμα: Το ανιστόρητο παραλήρημα και η ελληνική αντίδραση

Η συνέχεια ήρθε από τον ίδιο τον Ράμα, ο οποίος τους χαρακτήρισε «φαντάσματα του παρελθόντος» και πέρασε με τη σειρά του σε ένα ανιστόρητο παραλήρημα. «Η Βόρεια Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει. Όποιος χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για τον νότο της Αλβανίας δείχνει να μη θέλει να ζήσει στον 21ο αιώνα. Είναι απολιθώματα και κρίμα», είπε και συμπλήρωσε, κατεβάζοντας τους τόνους: «Όμως δεν είναι λόγος αυτός να καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος που μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική».

Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό εκ μέρους της Αλβανίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5d440y2utyx)
Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που καταβάλλει η αλβανική κυβέρνηση για να διατηρήσει σε ένα καλό επίπεδο τις επαφές της με τη διασπορά. Βεβαίως, το κίνητρο του Έντι Ράμα δεν περιορίζεται στο ενδιαφέρον του για τα δικαιώματα των συμπατριωτών του. Γνώστες του αλβανικού γίγνεσθαι εξηγούν ότι αυτές οι συναντήσεις είναι και ένας τρόπος να εξασφαλίσει ο Ράμα ψήφους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές (του 2025) και να στείλει κι ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες. Ο χειρισμός της υπόθεσης Μπελέρη δεν έκανε καλό στο προφίλ του ακόμα κι αν η ΕΕ το αντιμετώπισε ως διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τώρα όμως, που η Αλβανία βρίσκεται στο κατώφλι της Ένωσης, ο Ράμα αποφάσισε να φορέσει τον πολιτισμένο μανδύα του.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή