Πιστή στην προκλητική τακτική παραμένει η Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Ελλάδα και τη συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς σε μία ακόμα NAVTEX «βαφτίζει» τουρκική υφαλοκρηπίδα θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο χώρος που επιχειρεί να «μαρκάρει» η Άγκυρα βρίσκεται εκτός ακόμη και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και σε σημείο που δεν μπορεί να διεκδικεί, παρά μόνο αν γινόταν δεκτή η παράνομη και αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας αξίωση ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων. Η Τουρκία επί της ουσίας επιχειρεί να εφαρμόσει επί του πεδίου την πάγια θέση της περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των παρακείμενων ηπειρωτικών αρχών.

*
Διαβάστε ακόμα: Ελληνοτουρκικά: Οι συνεχείς τουρκικές NAVTEX προβληµατίζουν την Αθήνα - "Ναι" στον διάλογο και τον σεβασµό του Διεθνούς Δικαίου" το ξεκάθαρο µήνυµα Γεραπετρίτη




Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι: Η NAVTEX της Τουρκίας αντίκειται στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου

Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας επισημαίνουν ότι η NAVTEX της Άγκυρας αντίκειται στις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και απορρίπτεται ρητά η αιτίαση περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι η ελληνική διπλωματία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας με την έκδοση ακόμη μίας αντι-ΝΑVTEX έρχεται ως απάντηση σε ελληνική ΝΑVTEX. Η Αθήνα έχει ενημερώσει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 2 έως τις 7 Νοεμβρίου θα βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο «Aegeo» για εργασίες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων.

Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής αφορά ελληνικά χωρικά ύδατα και μόνο μια μικρή περιοχή εμπίπτει σε διεθνή ύδατα. Η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα προχθές υποστηρίζει ότι «μέρος της περιοχής των ερευνών (του ελληνικού πλοίου) αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα, η οποία απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη». Ισχυρίζεται μάλιστα ότι τα θαλάσσια ύδατα είναι υπό τη δική της αρμοδιότητα, ζητώντας «όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές».