Μέγαρο Μαξίμου: Εισηγήσεις για νέο εκλογικό νόμο με πλειοψηφικό σύστημα που θα δίνει αυτοδυναμία - Στο τραπέζι η καθιέρωση του 5% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή
Τι εξετάζεται
Oι οριστικές αποφάσεις για νέο εκλογικό νόμο θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μτσοτάκη με τη νέα χρονιά και έπειτα από την προεδρική εκλογή
Το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, προκειμένου να συνεχιστεί η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, εισάγεται όλο και πιο κεντρικά στο κυβερνητικό αφήγημα, με τα στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα για συνέχεια στην ομαλότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει την αναπτυξιακή τροχιά με τη σταθερότητά του, προβάλλοντας στην επιχειρηματολογία του ότι η οικονομία κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
*Διαβάστε ακόμα: Εκλογικός νόμος: Τα σενάρια αλλαγής και οι πρώτες εισηγήσεις
Με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3%, τις εξαγωγές να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο - στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα και με στόχο να αποφευχθούν περιπέτειες (η χώρα είχε πολλές από τη χρεοκοπία και ύστερα), είναι κοινό μυστικό πως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παρότι βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη κλείνουν τη συζήτηση για το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό, που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία ούτως ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα πισωγυρίσματα, πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προωθήσει ακόμη πιο επισταμένως το αφήγημα περί διαφύλαξης της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά και της ανάγκης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση των εισοδημάτων, που αποτελεί ούτως ή άλλως βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Και βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο ανάμεσα σε «γαλάζια» κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη (λόγου χάρη Άδωνις Γεωργιάδης) είναι έντονη η άποψη ότι πρέπει να ανέβει το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 5%. Θυμίζουμε ότι το 3%, που ισχύει σήμερα, θεσπίστηκε μετά το 1990 με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Εκτιμάται παράλληλα και ένα ακόμη στοιχείο, που αφορά ευθέως την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, καθώς η αύξηση του ορίου θα κλείσει τον δρόμο στα μικρά σχήματα και σε πρόσωπα που δεν συνάδουν με τον κοινοβουλευτισμό. Σε μια εποχή δε που προσφέρεται για την άνοδο λαϊκιστικών μορφωμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την είσοδο της Χρυσής Αυγής και των επιγόνων της στο Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα θα ληφθούν με τη νέα χρονιά και έπειτα από την προεδρική εκλογή. Σημαντικός παράγοντας για τις υπό σκέψη αλλαγές θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί από το κέντρο και προς τα αριστερά και αφού οριστικοποιηθεί η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με βεβαιότητα οδηγεί σε νέες διασπάσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ θα επιδιώξει για την ώρα να αξιοποιήσει τον νεκρό πολιτικό χρόνο επισπεύδοντας το κυβερνητικό έργο, ούτως ώστε να εδραιωθεί ως η μοναδική συνεπής πρόταση διακυβέρνησης. Και με τη νέα χρονιά αναμένονται εξελίξεις στο εκλογικό σύστημα…
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
*Διαβάστε ακόμα: Εκλογικός νόμος: Τα σενάρια αλλαγής και οι πρώτες εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3%, τις εξαγωγές να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο - στοιχεία που εμπνέουν αισιοδοξία. Σε αυτό το κλίμα και με στόχο να αποφευχθούν περιπέτειες (η χώρα είχε πολλές από τη χρεοκοπία και ύστερα), είναι κοινό μυστικό πως στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Παρότι βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη κλείνουν τη συζήτηση για το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό, που θα δίνει στο πρώτο κόμμα αυτοδυναμία ούτως ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα πισωγυρίσματα, πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα προωθήσει ακόμη πιο επισταμένως το αφήγημα περί διαφύλαξης της καλής πορείας της οικονομίας, αλλά και της ανάγκης να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση των εισοδημάτων, που αποτελεί ούτως ή άλλως βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Και βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφύγει να εμπλακεί σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο ανάμεσα σε «γαλάζια» κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη (λόγου χάρη Άδωνις Γεωργιάδης) είναι έντονη η άποψη ότι πρέπει να ανέβει το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 5%. Θυμίζουμε ότι το 3%, που ισχύει σήμερα, θεσπίστηκε μετά το 1990 με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Ο παράγοντας της ανόδου λαϊκιστικών μορφωμάτων
Εκτιμάται παράλληλα και ένα ακόμη στοιχείο, που αφορά ευθέως την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, καθώς η αύξηση του ορίου θα κλείσει τον δρόμο στα μικρά σχήματα και σε πρόσωπα που δεν συνάδουν με τον κοινοβουλευτισμό. Σε μια εποχή δε που προσφέρεται για την άνοδο λαϊκιστικών μορφωμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από την είσοδο της Χρυσής Αυγής και των επιγόνων της στο Κοινοβούλιο.
Με τη νέα χρονιά οι οριστικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις για το εκλογικό σύστημα θα ληφθούν με τη νέα χρονιά και έπειτα από την προεδρική εκλογή. Σημαντικός παράγοντας για τις υπό σκέψη αλλαγές θα είναι το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί από το κέντρο και προς τα αριστερά και αφού οριστικοποιηθεί η ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με βεβαιότητα οδηγεί σε νέες διασπάσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ θα επιδιώξει για την ώρα να αξιοποιήσει τον νεκρό πολιτικό χρόνο επισπεύδοντας το κυβερνητικό έργο, ούτως ώστε να εδραιωθεί ως η μοναδική συνεπής πρόταση διακυβέρνησης. Και με τη νέα χρονιά αναμένονται εξελίξεις στο εκλογικό σύστημα…Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή