ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζει την ατζέντα σύγκρουσης με την κυβέρνηση - Εθνικά θέματα, καθημερινότητα, νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας και εκλογικός νόμος τα μέτωπα "φωτιά"
Η «κόκκινη γραμμή»
Στο ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύουν να υιοθετήσουν την τακτική του «όχι σε όλα» προκειμένου να αναδείξουν τις αντιθέσεις με τη Νέα Δημοκρατία
Τη χαρτογράφηση των ανοιχτών μετώπων του Μεγάρου Μαξίμου κάνει η Χαριλάου Τρικούπη και ξεδιπλώνει σιγά σιγά τη δική της ατζέντα, με τα εθνικά να μπαίνουν ψηλά μαζί με τα καθημερινά προβλήματα του πληθυσμού αλλά και τα ζητήματα θεσμών και δημοκρατίας, με στόχο να δώσει την εικόνα της προγραμματικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης που εμπεριέχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ενδιαμέσως, ωστόσο, εισάγεται και το μείζον της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
*Διαβάστε ακόμα: Ατάκα "φωτιά" Γεωργιάδη προς... ΠΑΣΟΚ: "Σας συμπαθώ, αλλά για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε"
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μη ενδίδοντας στη σεναριολογία γύρω από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, εμφανίζεται θεσμικός, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνοντας αιχμές σχετικά με την ενδεχόμενη επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για να προσπαθήσει να μετριάσει ο κύριος Μητσοτάκης τα εσωκομματικά προβλήματα εντός της παράταξής του. Το ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα ανακοινώσει τις προθέσεις του, πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος», δήλωσε («Βήμα της Κυριακής») επισημαίνοντας ότι απαιτείται από όλες τις πλευρές πνεύμα σοβαρότητας και συναίνεσης, αν υπάρχουν πραγματικά ειλικρινείς προθέσεις. Μια αποστροφή που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, με δεδομένο ότι το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν θεωρείται αντιδημοφιλές στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.
Αντιθέτως, αν υπήρχε ποτέ σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κώστα Καραμανλή, το βέβαιο είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ηχηρό «όχι». Μια πρώτη εικόνα για το πόσο ευρύ και ειλικρινές μπορεί να είναι αυτό το πλαίσιο συναίνεσης μάλλον θα υπάρχει μετά τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προτάξει ακόμη περισσότερα τα εθνικά, καθώς επανειλημμένα εκτοξεύει βέλη για τους χειρισμούς στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
«Κόκκινη γραμμή» για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούνται τα ζητήματα θεσμών και δημοκρατίας, τα οποία -όπως διαμηνύουν-, θα αναδεικνύουν συνεχώς, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς τονίζουν πως θα αποτελούσε «αλλοίωση» και αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
*Διαβάστε ακόμα: Ατάκα "φωτιά" Γεωργιάδη προς... ΠΑΣΟΚ: "Σας συμπαθώ, αλλά για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε"
ΠΑΣΟΚ: Κλειστά χαρτιά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μη ενδίδοντας στη σεναριολογία γύρω από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, εμφανίζεται θεσμικός, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, αλλά αφήνοντας αιχμές σχετικά με την ενδεχόμενη επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν προσφέρεται για να προσπαθήσει να μετριάσει ο κύριος Μητσοτάκης τα εσωκομματικά προβλήματα εντός της παράταξής του. Το ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, θα ανακοινώσει τις προθέσεις του, πάντα με γνώμονα το καλό της πατρίδας και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος», δήλωσε («Βήμα της Κυριακής») επισημαίνοντας ότι απαιτείται από όλες τις πλευρές πνεύμα σοβαρότητας και συναίνεσης, αν υπάρχουν πραγματικά ειλικρινείς προθέσεις. Μια αποστροφή που επιδέχεται πολλές ερμηνείες, με δεδομένο ότι το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν θεωρείται αντιδημοφιλές στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.Αντιθέτως, αν υπήρχε ποτέ σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Κώστα Καραμανλή, το βέβαιο είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα έλεγε ηχηρό «όχι». Μια πρώτη εικόνα για το πόσο ευρύ και ειλικρινές μπορεί να είναι αυτό το πλαίσιο συναίνεσης μάλλον θα υπάρχει μετά τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη είναι το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιηθεί μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προτάξει ακόμη περισσότερα τα εθνικά, καθώς επανειλημμένα εκτοξεύει βέλη για τους χειρισμούς στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Μακριά από την τακτική «όχι σε όλα»
Σε κάθε περίπτωση στο ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύουν να υιοθετήσουν την τακτική του «όχι σε όλα» προκειμένου να αναδείξουν τις αντιθέσεις με τη Νέα Δημοκρατία. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η πολιτική των συναινέσεων μπροστά στα μείζονα ζητήματα θα πρέπει πρώτα να διαπνέει τις κινήσεις της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ (αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, ΑΣΕΠ, στεγαστικό, ΦΠΑ) που απέρριψε με το «καλημέρα».«Κόκκινη γραμμή» για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούνται τα ζητήματα θεσμών και δημοκρατίας, τα οποία -όπως διαμηνύουν-, θα αναδεικνύουν συνεχώς, αλλά και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς τονίζουν πως θα αποτελούσε «αλλοίωση» και αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή