Φωτιές στη Χαριλάου Τρικούπη και το Μέγαρο Μαξίμου άναψε η αποστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη, με την οποία πυροδότησε σενάρια νέας συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εισάγοντας ως ενδεχόμενο συνεργασίες με… αριστερόστροφη κατεύθυνση. «Έχουμε συγκυβερνήσει μαζί και σας συμπαθώ, αλλά για να ξανασυγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε, δεν γίνεται αλλιώς η δουλειά. Κυβέρνηση σημαίνει αναλαμβάνω ευθύνη» ήταν η επίμαχη αποστροφή του υπουργού Υγείας προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια για τη στάση τους στο νομοσχέδιο σχετικά με τον προσωπικό γιατρό.

*Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΟΚ: Ετοιμάζει την ατζέντα σύγκρουσης με την κυβέρνηση - Εθνικά θέματα, καθημερινότητα, νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας και εκλογικός νόμος τα μέτωπα "φωτιά"



Άδωνις Γεωργιάδης: Η διάψευση Μαρινάκη και τα σενάρια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έσπευσε δεύτερη φορά να διαψεύσει τον κ. Γεωργιάδη (η πρώτη αφορούσε τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο). «Νομίζω ότι ο κύριος Γεωργιάδης χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου για να δείξει, να καταδείξει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι στην κυβέρνηση, όχι στη Νέα Δημοκρατία, όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά σε πράγματα τα οποία είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε (Παραπολιτικά 90,1 FM).

Ορισμένοι πάντως επιμένουν ότι η ατάκα του έμπειρου Άδωνη δεν εκστομίστηκε τυχαία και αυτό -όπως λένε-, γιατί το Μαξίμου δείχνει να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια μπροστά στο ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας. Ο υπουργός Υγείας άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να καταθέτει τον προβληματισμό του για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες». Η άποψη του κ. Γεωργιάδη άλλωστε ταυτίζεται και με αυτή πολλών από διάφορες πλευρές του πολιτικού συστήματος και ειδικών αναλυτών.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο βετεράνος αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε «συνεργασίες τρόμου». Η όλη συζήτηση έχει ανοίξει την ώρα που τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν ρευστοποίηση του πολιτικού τοπίου λόγω της μεγάλης αποχής αλλά και φθοράς της κυβέρνησης. Να σημειωθεί, πάντως, πως η πτώση των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης έχει προ πολλού ανασχεθεί κάνοντας τους επιτελείς στα πρωθυπουργικά γραφεία να λένε πως ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει εφικτός.

Το Μαξίμου φαίνεται λοιπόν να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραπάνω παραμέτρους και σε κάθε περίπτωση το τελευταίο που θα επιθυμούσε θα ήταν συμπόρευση με κόμματα εκ των δεξιών του.


Το «μπουρλότο» της καλής εικόνας του ΠΑΣΟΚ και η αποδόμηση της ανοδικής δημοσκοπικής τροχιάς

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμη ανάγνωση της δήλωσης Γεωργιάδη, που θέλει τον υπουργό Υγείας να «μπουρλοτιάζει» την καλή εικόνα του ΠΑΣΟΚ του τελευταίου μηνός επιχειρώντας να αποδομήσει την ανοδική δημοσκοπική τροχιά. Ο στόχος είναι προφανής, και δεν είναι άλλος από το να διαχωρίσει τον κεντρώο κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πάντα φλέρταρε η ΝΔ από το τμήμα εκείνο της πράσινης εκλογικής βάσης που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, να διεκδικήσει και πάλι το κυβερνών κόμμα τους «πράσινους» κεντρώους και όσους άλλους ακόμη, μπροστά στην επόμενη εθνική κάλπη. Στη Χαριλάου Τρικούπη, βάζουν στο ζύγι και τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θέλοντας να τονίσουν πως συνιστά παραδοχή ήττας για την κυβέρνηση και επενδύουν στην πολιτική αντιπαράθεση που θα ανοίξει επ’ αυτών των πεδίων το επόμενο διάστημα. Διαμηνύουν δε ότι δεν πρόκειται να εγκλωβιστούν στην «παγίδα της συναίνεσης» παρά τις πιέσεις που δέχονται από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης (Μαρινάκης, Βορίδης). Αντιθέτως, ετοιμάζονται να βγουν ακόμα πιο επιθετικά με στόχο να δώσουν την εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματική και αξιόπιστη αντιπολίτευση, που διαθέτει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Άπαντες στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται σε θέση μάχης, καταθέτοντας πληθώρα προτάσεων για τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα το επόμενο διάστημα. Βασικό μέλημα όλων είναι κάθε κίνησή τους να συνδέεται με ένα ευρύ ακροατήριο, το οποίο επιθυμούν να «δέσουν» στην εκλογική τους βάση. Οι δυνατότητες που βλέπουν άλλωστε είναι μεγάλες, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να συσπειρώσουν κόσμο από το 30% που στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται κατά της κυβέρνησης, αλλά και να κερδίσουν από τον υπό εξαφάνιση ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή