Στην εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού σχετικά με τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας και πάλι την πεποίθησή του για μια πιο στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με χιούμορ και στον... υπέρτιτλο, ο οποίος θυμίζει κάτι από Τραμπ, στον απόηχο και της επισημοποίησης της επανεκλογής του στον Λευκό Οίκο: «Εάν θέλατε να ήσασταν ευρηματικοί και συντονισμένοι με τη διεθνή συγκυρία, θα έπρεπε να βάλετε έναν υπέρτιτλο που να λέει: make Greece abroad great again…», είπε.

Και πρόσθεσε: «Συγχαίρω τον Τραμπ για την εμφατική νίκη του, σταθερά ισχυρές και παραγωγικές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Εθνικό και όχι παραταξιακό το πρόσημό τους, προσδοκώ σε ακόμα πιο στενή συνεργασία κυβερνήσεων και λαών. Άψογη η συνεργασία και στην πρώτη θητεία του προέδρου. Τιμητική η κοινή πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο», σημειώνοντας πως η πρόσκληση έγινε τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από τους Δημοκρατικούς. Έκανε, δε, λόγο για μια «στάση αρχών της Ελλάδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης: «Το πρώτο σχόλιο αφορά στην Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει τη δυναμική της θέση σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει, να χαράξει τολμηρούς δρόμους. Ενεργειακή ανεξαρτησία, κοινή άμυνα, στρατηγική αυτονομία σε νέες συνθήκες. Όλα αυτά θα συζητηθούν στη Βουδαπέστη αύριο και μεθαύριο», σημείωσε, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Ταυτόχρονα αναγνώρισε το «ισχυρό ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ», το οποίο χαρακτήρισε επίσης «ευτυχή σύμπτωση ότι είναι αντικείμενο σήμερα του στρατηγικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό».


mitsotakis_ypex_6_112024_3_
mitsotakis_ypex_6_112024_2_

Μητσοτάκης: Η επιστολική ψήφος θα επεκταθεί στις εθνικές εκλογές

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για την επιστολική ψήφο, που, όπως τόνισε, «είναι ένα δικαίωμα που υπάρχει σε όλες τις χώρες εδώ και δεκαετίες».

«Η Ελλάδα συνάντησε ενστάσεις. Έγινε πράξη, εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές με επιτυχία και οι μεταρρυθμίσεις που έλεγαν κάποιοι ότι δεν μπορούν να γίνουν γίνονται».

Θα ακολουθήσει, όπως επεσήμανε, και η «επέκταση της επιστολική ψήφου στις εθνικές εκλογές. Είμαι σίγουρος ότι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική θα επαναξετάσουν τη θέση τους, ώστε να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα προόδου».

Σημειώνεται πως ομιλητές στην εκδήλωση ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας.

Γεραπετρίτης: Ο Ελληνισμός της Διασποράς έχει το αίσθημα του ανήκειν

Είναι μια «όμορφη ημέρα να παρουσίασουμε τη στρατηγική μας για τον απόδημο Ελληνισμό. Όλος ο κόσμος με αυτό θα ασχοληθεί… Σε κάθε περίπτωση και ο απόδημος Ελληνισμός στις ΗΠΑ κάτι θα έχει να πει», είπε αρχικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Τίποτα δεν θα γινόταν εάν δεν υπήρχε η δική σας πρόθεση, κύριε πρόεδρε. Μείζονα η συνταγματική αναθεώρηση που επέτρεψε την ψήφο των αποδήμων. Ακολούθησαν δύο νόμοι. Έχουν πλέον αρθεί όλα τα εμπόδια για να μπορεί ο Έλληνας με επιστολική ψήφο να ψηφίζει. Είμαστε στο κλειστό κλαμπ χωρών που έχουν μηδενικά εμπόδια», πρόσθεσε, λέγοντας πως «μηδενίζουμε αποστάσεις με τεχνολογικά μέσα».

«Ο Ελληνισμός της Διασποράς έχει το αίσθημα του ανήκειν. Αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε. Από 13 πόλεις με πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων κατοικων, οι 7 βρίσκονται στο εξωτερικό. Είναι η μεγάλη μας δύναμη οι απόδημοι, η Ελλάδα είναι παντού και θα φροντίσουμε να τη φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

gerapetritis_ypex_6_11_2024


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη