Την Παρασκευή το απόγευμα που θα ξεκινήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κορυφωθεί η κρίση που υπάρχει όλο το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ και η οποία όπως όλα δείχνουν θα σημαδευτεί από επεισόδια, τα οποία προανήγγειλε η πλευρά Κασσελάκη. Γι’ αυτό άλλωστε η πλειοψηφία του κόμματος, χθες, χαρακτήρισε τον έκπτωτο πρόεδρο «ενορχηστρωτή και εντολέα των τραμπουκισμών».

Άλλωστε, πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θα επισφραγιστεί η νέα διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη οι οποίες πυροδοτούν την ένταση. «Όσοι έχουν αποκλειστεί θα είναι ήρεμα και φανερά απ' έξω από την αίθουσα του συνεδρίου, από αυτό το μπουζουξίδικο. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να μας αποκλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κατάληψη», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος και πρόσθεσε πως «δεν δίνω εγώ την εντολή, ο καθένας έχει τη δική του κρίση, αλλά η προτροπή μου θα είναι ξεκάθαρη διαμαρτυρία έξω από τον χώρο για να δουν όλοι τους συνέδρους που απέκλεισαν. Να είμαστε παρόντες για να δώσουμε στίγμα ότι η δημοκρατία χρειάζεται συμμετοχή».

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τι αναμένεται

Στην Πολιτική Απόφαση επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι «κανένα σχέδιο που εξυπηρετεί τη διάλυση και την απαξίωση εκ των έσω, δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει… Το Έκτακτο Συνέδριο θα γίνει και θα αποτελέσει μία μεγάλη δημοκρατική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότηση και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η απαξίωση του κόμματος είναι επιθυμία του κ. Μητσοτάκη και των κέντρων που στέκονται στο πλάι του και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες».

Η απόφαση για τις αμερικανικές εκλογές υπερψηφίστηκε από όλους, αλλά στο μέρος της απόφασης με τα ζητήματα που άπτονται του συνεδρίου ενστάσεις διατύπωσαν οι Πάνος Ρήγας, Νίκος Σκορίνης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Ρένα Δούρου. Απών από την διαδικασία ήταν ο Παύλος Πολάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά τελικά και αυτός κατέληξε στην ίδια διαπίστωση. «Αν εγώ ως εκλεγμένος σύνεδρος, διαμαρτυρηθώ για τον άδικο κατ' εμέ αποκλεισμό μου, θα θεωρηθώ a priori ως ύποπτος πρόκλησης επεισοδίων που θέτει σε ευθεία διακινδύνευση τη ζωή, υγεία και ακεραιότητα των "συντρόφων" μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το συνέδριο θα είναι υβριδικό, δηλαδή οι Σύνεδροι θα μπορούν να παρευρεθούν και δια ζώσης και ψηφιακά για όσους δεν μπορούν να συμμετάσχουν, όπως είχε αποφασισθεί. Για όσους θα ψηφίσουν υβριδικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ψηφοφορίας των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπως στο Συνέδριο του 2023.

Καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των πρακτικών, αποφασίστηκε να μη δοθούν απόλυτοι αριθμοί των μελών που συμμετείχαν στις εκλογές των Συνέδρων, ενώ προβλέπεται να συνεδριάσουν εκ νέου αύριο η ΚΟΕΣ. Η επιτροπή νομιμοποίησης συνεδρίασε χθες το βράδυ, ενώ θα συγκληθεί και αύριο το πρωί.

Και στην χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και την Θεοδώρα Τζάκρη. Η συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, κ. Τζάκρη απευθυνόμενη προς την πλειοψηφία είπε ότι «εσείς η γραφειοκρατία που είστε η ηγεσία του κόμματος». Τότε η Όλγα Γεροβασίλη την ρώτησε: «εσύ που είσαι μέλος του ίδιου οργάνου είσαι ή δεν είσαι γραφειοκρατία;» και πρόσθεσε: «Σε ενημερώνω, αφού ισχυρίζεσαι ότι είσαι μέλος της εκλεγμένης Π.Γ. όπως και εμείς, ότι δεν έχεις δικαίωμα να στοχοποιείς όλους μας οριζοντίως ούτε να προσβάλεις και να στοχοποιείς επίσης την εκλεγμένη γραμματέα του κόμματος και την Ελένη Συμεωνίδου, επίσης μέλος εκλεγμένο της Π.Γ. Αν αυτό μπορούσε να γίνει θεσμικά, η πρώτη που δεν θα έπρεπε να είναι μέλος εδώ μέσα είσαι εσύ με όσες ύβρεις έχεις εξαπολύσει όλο αυτό τον καιρό».

Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε στην καταγγελία της υπεύθυνης διαχείρισης του isyriza κάνοντας λόγο για «υπονόμευση της εκλογικής διαδικασίας». Την ίδια ώρα, η Ράνια Σβίγκου, ενημέρωσε την Π.Γ. ότι επικοινώνησε μαζί της ο Σωκράτης Φάμελλος και ζήτησε να γίνει συνάντηση των υποψήφιων προέδρων ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην επίθεση που δέχεται το κόμμα.