Στο Υπουργείο Εξωτερικών υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, γύρω στις 10.30 π.μ., τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, όπου είχαν συνάντηση σε καλό κλίμα. Γεραπετρίτης και Φιντάν αντάλλαξαν θερμή χειραψία και ασπασμό μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια προχώρησαν στην αίθουσα.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, παρουσία και των υφυπουργών των δύο πλευρών, δεν θεωρείται εθιμοτυπική, με δεδομένο πως αμφότεροι έλαβαν εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να διερευνήσουν τη δυνατότητα σύγκλισης σε ένα κοινό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η επίσκεψη του Φιντάν στην Αθήνα θα διαρκέσει 5-6 ώρες. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5gnl02ksh3d)

Η διαπραγμάτευση Γεραπετρίτη - Φιντάν δεν προμηνύεται εύκολη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση, σε συνεντεύξεις τους στον Τύπο, έθεσαν τις «κόκκινες γραμμές» τους, που… δεν συμπίπτουν.

Η Αθήνα δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα από την έκβαση της σημερινής συνάντησης. Αναμένεται να παγιωθεί το (σχετικά) καλό κλίμα των τελευταίων μηνών, να προετοιμαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει τον Ιανουάριο στην Άγκυρα παρουσία των δύο ηγετών, να κυκλωθούν ημέρες στο ημερολόγιο για τις επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ιδανικά να γίνει μια πρώτη, σχεδόν «χειρουργική», προσέγγιση της δύσκολης συζήτησης. 

*Διαβάστε ακόμα: Προκλητικός ο Φιντάν, πριν συναντηθεί με τον Γεραπετρίτη: Βάζει στο τραπέζι όλες τις διεκδικήσεις και κλείνει το Κυπριακό - Ραντεβού χαμηλών προσδοκιών



Εικόνες από την άφιξη του Χακάν Φιντάν στο Υπουργείο Εξωτερικών

fidan_gerapetritis_athina_new__8_
fidan_gerapetritis_athina_new__7_
fidan_gerapetritis_athina_new__5_
fidan_gerapetritis_athina_new__10_
fidan_gerapetritis_athina_new__11_
fidan_gerapetritis_athina_new__3_
fidan_gerapetritis_athina_new__4_
fidan_gerapetritis_athina_new__13_
fidan_gerapetritis_athina_new__12_
fidan_gerapetritis_athina_new__6_
fidan_gerapetritis_athina_new__14_
fidan_gerapetritis_athina_new__15_
fidan_gerapetritis_athina_new__1_



Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης έδειξαν τις προθέσεις τους

Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», είχε δηλώσει πως όραμά του είναι μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας μεταξύ των δύο λαών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε πει ότι στους 15 μήνες που πέρασαν από την απόφαση των ηγετών των δύο χωρών να εκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος «διαπιστώνεται και από τις δύο πλευρές αξιοσημείωτη βούληση ώστε να οδηγηθούν οι διμερείς μας σχέσεις σε ένα διαφορετικό μονοπάτι».  Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας Χαντέ Φιράτ για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας» και συμπλήρωσε  ότι «στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μπορούμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα σε μία ουσιαστική συζήτηση με αμοιβαία εποικοδομητικό πνεύμα. Και με τη βαθιά πεποίθηση ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος αυτού θα ήταν καθοριστική για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και για την αποφυγή δυνητικών εντάσεων».

Ο Χακάν Φιντάν στη δική του συνέντευξη επέμεινε σε μια συζήτηση για όλα τα θέματα, επειδή τα θεωρεί «αλληλένδετα». Υπονοώντας ότι θα θέσει ενώπιον του Έλληνα ομολόγου το σύνολο της αναθεωρητικής ατζέντας της Άγκυρας, δηλαδή (μεταξύ άλλων) την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας που τη βαφτίζουν «τουρκική». Συγκεκριμένα, ο κ. Φιντάν είπε ότι αν ναυαγήσει η τωρινή προσπάθεια για διάλογο, «τότε θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση». Παράλληλα δήλωσε, προκλητικά, ότι «η σελίδα της επανένωσης της Κύπρου έχει κλείσει» και ζήτησε συνεργασία για τα θαλάσσια πάρκα που σχεδιάζει η Ελλάδα.