Το καλό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαίωσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχαν για πάνω από δύο ώρες, παρουσία και των υφυπουργών των δύο πλευρών, αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

«Ο επόμενος γύρος της θετικής ατζέντας θα γίνει τον επόμενο μήνα, στις 2 με 3 Δεκεμβρίου», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που στάθηκε στη θετική ατζέντα, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος βαίνει σε μία κανονικότητα», παρά το γεγονός ότι «τα προβλήματα δεν λύνονται διά μαγείας». Όπως είπε, συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε τουρισμό, εμπόριο και οικονομία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αξιότιμο φίλο».

Χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι «σκοπός μας είναι οι δύο λαοί να έρχονται ολοένα και πιο κοντά», αλλά και του Φιντάν ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μόνιμη φιλία στις σχέσεις μας».


*Διαβάστε ακόμα: Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Χακάν Φιντάν: Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη - Η θερμή χειραψία και η "καυτή" ατζέντα (Εικόνες)

fidan_gerapetritis_diloseis4448132-005
fidan_gerapetritis_diloseis4448131-003
fidan_gerapetritis_diloseis4448161-002
fidan_gerapetritis_diloseis4448160-001

Γεραπετρίτης σε Φιντάν:  Οι επαφές μας αποκτούν κανονικότητα 

«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τονίζοντας πως πρέπει να έχουμε «συνείδηση της ανάγκης σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων και να συνεισφέρουμε στην ειρήνη».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως υπήρξαν και «δύσκολες στιγμές», όμως υπήρξε και «άμεσος και ειλικρινής δίαυλος επικοινωνίας». «Oι επαφές μας αποκτούν πια μια κανονικότητα, όπως πρέπει να είναι οι επαφές των γειτόνων σε μια περίπλοκη γειτονιά».

Όπως σημείωσε, ο επόμενος γύρος συζητήσεων της λεγόμενης θετικής ατζέντας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας.

«Οι βασικές μας επιδιώξεις είναι να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποφεύγουμε εντάσεις. Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Σήμερα συζητήσαμε θέματα που άπτονται των δεσμών μας. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως το εμπόριο».

Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες και ότι, παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Όπως ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι θέσεις μας είναι σταθερές σε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε, πάντως, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο κ. Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα ότι «ακόμη κι όταν δεν βρίσκουμε λύσεις, συζητάμε»
.



Γεραπετρίτης: Υπάρχει μόνο μία διαφορά, η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ - Οι θέσεις μας αφίστανται

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ενώ είπε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επισήμανε ότι θέση μας είναι ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά που είναι η «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», αλλά όπως τόνισε «οι θέσεις μας αφίστανται» σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

«Η ατζέντα της συζήτησής μας συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου, αλλά και κρίσιμου ζητήματος», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και συνέχισε: «Οι θέσεις μας, όσον αφορά το εύρος της συζήτησης αφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».


Οι δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5grapix88pd)



Φιντάν σε Γεραπετρίτη: Την αιώνια γειτονία μας να την κάνουμε αιώνια φιλία  

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «ιστορική ευκαιρία για τη διατήρηση του θετικού κλίματος». «Την αιώνια γειτονία μας να την κάνουμε αιώνια φιλία», είπε ο Χακάν Φιντάν.

«Τα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν κρίση πρέπει να συζητούνται», ανέφερε και τόνισε ότι στους πρώτους μήνες του 2025 θα διεξαχθεί το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο. 

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανέφερε ότι «έχουμε διαφορά απόψεων για το Αιγαίο. Πρέπει να κάνουμε σωστή διάγνωση των προβλημάτων. Πρέπει να αναζητούμε λύσεις. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

Αναφέρθηκε δε και στις κοινές προσπάθειες να αυξηθεί σε 10 δισεκατομμύρια ο όγκος του διεθνούς εμπορίου που ήδη εντός του 2024 έφτασε τα 6 δισ.

«Κάνουμε σημαντικά βήματα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού, ενώ εργαζόμαστε στη δημιουργία νέων πεδίων συνεργασίας. Καταβάλλουμε προσπάθειες να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και τα προβλήματα κάθε πλευράς. Το θέμα των μειονοτήτων είναι σημαντικό για την Τουρκία. Επίσης, αυξάνονται οι επαφές μεταξύ των υπόλοιπων Υπουργείων. Στο εγγύς διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις των ομολόγων, με πρώτο στη σειρά να είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Κρίνεται αναγκαία συνεργασία στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ως Τουρκία, ευελπιστούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς με τη γείτονα και σύμμαχο Ελλάδα. Οι διαφορές απόψεων μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, υπό τη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο Χακάν Φιντάν.


Οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5grhrboocih)