Μητσοτάκης από Βουδαπέστη: Η ώρα των πράξεων για να ξαναγίνει "μεγάλη" η Ευρώπη - "Κατεπείγουσα ανάγκη κοινής χρηματοδότησης σε ενέργεια και άμυνα"
Το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η επάνοδος Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Την κατεπείγουσα ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, με αφορμή την εκλογή Τραμπ, ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Την κατεπείγουσα ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, με αφορμή την εκλογή Τραμπ, ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα πρώτα συμπεράσματα των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουδαπέστη.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής συνοχής με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ενέργεια και άμυνα. «Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησε σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε πως σύντομα θα συνομιλήσει ο ίδιος με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια παρέμβαση στις χώρες που επενδύουν πολλά στην άμυνα. Εμείς επενδύουμε 3% του ΑΕΠ και ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρείται από τις οροφές των δαπανών». Σχετικά με το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η επάνοδος Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένες και στρατηγικής σημασίας. «Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν αυτά τα κράτη δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, και φυσικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουν πως είναι αναγκαιότητα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στη δυνατότητα να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ. Στο µήνυµα, δε, που έστειλε εξέφρασε την επιθυµία να χαρακτηριστεί η Ευρώπη από οµοψυχία και να επηρεαστεί όσο θετικότερα γίνεται από τις µεγάλες αυτές αλλαγές. «Θέλουµε να πορευθούµε ο καθένας χωριστά; Είµαστε πολύ µικροί, δεν θα καταφέρουµε τίποτα. Η ΕΕ είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει έναν ενδεχόµενο εµπορικό πόλεµο µε τις Ηνωµένες Πολιτείες; Πρέπει να ξεκινήσουµε διαπραγµάτευση µε τον Αµερικανό σύµµαχο έτσι ώστε να προστατέψουµε και τους Ευρωπαίους παραγωγούς µας», σηµείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε η Τζόρτζια Μελόνι µε αφορµή τις εξελίξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο να τακτοποιήσει τα δικά της», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία θεωρείται δυνητικά ισχυρός εταίρος του Τραµπ δεδοµένων των συντηρητικών της «διαπιστευτηρίων» και του δεξιού συνασπισµού του οποίου ηγήθηκε στην Ιταλία από το 2022. «Μη ρωτάτε τι µπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για εσάς, αλλά τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τον εαυτό της», είπε στους δηµοσιογράφους, συµπληρώνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να βρει µια ισορροπία… Σκέφτοµαι τα θέµατα της ανταγωνιστικότητας, των δασµών…», πρόσθεσε, εκφράζοντας µε τη σειρά της ανησυχίες.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής συνοχής με κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ενέργεια και άμυνα. «Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησε σαφές σε πολλούς από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε πως σύντομα θα συνομιλήσει ο ίδιος με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης από Βουδαπέστη: Η ώρα των πράξεων για να ξαναγίνει "μεγάλη" η Ευρώπη - "Κατεπείγουσα ανάγκη κοινής χρηματοδότησης σε ενέργεια και άμυνα"
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τις εργασίες της Συνόδου, ανακοίνωσε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ηγετών «να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας να αντιμετωπιστούν με πιο δραστικό τρόπο», σημειώνοντας -με αφορμή την έκθεση Ντράγκι- πως κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα με τις ΗΠΑ. «Στη δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει αναφορά στις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας και πρέπει να γίνει παρέμβαση στις διασυνδέσεις με ευρωπαϊκούς πόρους και για τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ρεύματος έτσι ώστε να μην καθορίζει την τιμή το φυσικό αέριο», σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια παρέμβαση στις χώρες που επενδύουν πολλά στην άμυνα. Εμείς επενδύουμε 3% του ΑΕΠ και ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να εξαιρείται από τις οροφές των δαπανών». Σχετικά με το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η επάνοδος Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνομιλήσει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, εκφράζοντας εκ νέου την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένες και στρατηγικής σημασίας. «Πιστεύω στη μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Είναι σχέσεις που γαλουχήθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, ο καθένας στο μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπα εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθετε ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους, όταν αυτά τα κράτη δεν δαπανούσαν ούτε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, είχε δίκιο επί της αρχής. Και αυτή η παρότρυνσή του οδήγησε τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, και φυσικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αστάθεια στον κόσμο, γενικότερα, όλοι καταλαβαίνουν πως είναι αναγκαιότητα», πρόσθεσε.
Το μήνυμα Ντράγκι και Μελόνι
Από την πλευρά του, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στη δυνατότητα να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ. Στο µήνυµα, δε, που έστειλε εξέφρασε την επιθυµία να χαρακτηριστεί η Ευρώπη από οµοψυχία και να επηρεαστεί όσο θετικότερα γίνεται από τις µεγάλες αυτές αλλαγές. «Θέλουµε να πορευθούµε ο καθένας χωριστά; Είµαστε πολύ µικροί, δεν θα καταφέρουµε τίποτα. Η ΕΕ είναι έτοιµη να αντιµετωπίσει έναν ενδεχόµενο εµπορικό πόλεµο µε τις Ηνωµένες Πολιτείες; Πρέπει να ξεκινήσουµε διαπραγµάτευση µε τον Αµερικανό σύµµαχο έτσι ώστε να προστατέψουµε και τους Ευρωπαίους παραγωγούς µας», σηµείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε η Τζόρτζια Μελόνι µε αφορµή τις εξελίξεις στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο να τακτοποιήσει τα δικά της», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία θεωρείται δυνητικά ισχυρός εταίρος του Τραµπ δεδοµένων των συντηρητικών της «διαπιστευτηρίων» και του δεξιού συνασπισµού του οποίου ηγήθηκε στην Ιταλία από το 2022. «Μη ρωτάτε τι µπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για εσάς, αλλά τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για τον εαυτό της», είπε στους δηµοσιογράφους, συµπληρώνοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να βρει µια ισορροπία… Σκέφτοµαι τα θέµατα της ανταγωνιστικότητας, των δασµών…», πρόσθεσε, εκφράζοντας µε τη σειρά της ανησυχίες.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή