Με το βλέμμα σε δύο μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυκνώνει τις παρεμβάσεις του στη Βουλή εν μέσω ραγδαίων ανακατατάξεων στο πολιτικό τοπίο, μετά την οριστική διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, που φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη και τυπικά στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη στην πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου η κίνηση του πρωθυπουργού να μην αντιμετωπίσει ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, δείχνει ποιον θεωρεί βασικό αντίπαλο. Η αναγνώριση του κ. Ανδρουλάκη αποδείχθηκε τελικά προφητική, δεδομένης της διαλυτικής κατάστασης στην Κουμουνδούρου και λόγω των πρωτοφανών εξελίξεων στα πολιτικά χρονικά.

*Διαβάστε ακόμα: Ένα βήμα πριν την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας η τέως βασιλική οικογένεια - Οι σκέψεις για είσοδο στη Βουλή του Παύλου μέσω της ΝΔ



Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Βουλή απέναντι από τον Νίκο Ανδρουλάκη

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή για να… κοντραριστεί ουσιαστικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλώντας με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον Προσωπικό Γιατρό. Θα ακολουθήσει παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια και στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο τέλη του Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ενώ η κορύφωση της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης αναμένεται κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται αναμενόμενη και φυσική εξέλιξη δεδομένης της πολιτικής αφασίας στην Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία, η κυβερνητική παράταξη έχει οργανώσει την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της απέναντι στην αντιπολίτευση. Με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει μέσω συχνών εμφανίσεων στην Ολομέλεια να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του, σε μια συγκυρία αρκετά περίεργη λόγω και της ολικής κατάρρευσης που καταγράφεται προς τα αριστερά του πολιτικού συστήματος. Και ισόποσα, δίνοντας από το βήμα της Βουλής απαντήσεις στα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, που επιδίδονται σε επιχείρηση διεμβολισμού του παραδοσιακού «γαλάζιου» ακροατηρίου.



Νέα Δημοκρατία: Η πολιτική σταθερότητα η στρατηγική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να ενισχύσει το αφήγημα ότι η ΝΔ αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, προκειμένου να συνεχιστεί η θετική πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο. Τα στελέχη της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναφέρουν σταδιακά στον δημόσιο διάλογο την αναγκαιότητα για συνέχεια στην ομαλότητα, αντιπαραθέτοντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ζητούμενο, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να θεωρείται «αυτονόητο δεδομένο» στην Ελλάδα.

Σταθερά η επιχειρηματολογία θα εδράζεται στη θετική απόδοση της οικονομίας, που τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και με την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3%. Ενώ, ταυτόχρονα, προωθούνται πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας με έμφαση στην ενίσχυση των εισοδημάτων, τις καλύτερες υπηρεσίες στη δημόσια Υγεία, τη βελτίωση της Παιδείας, των δημόσιων συγκοινωνιών.



Το ΠΑΣΟΚ ως «πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση επιμένει πως αποτελεί τον «πράσινο» ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ασκεί αντιπολίτευση του «Όχι σε όλα» και αναδεικνύει κεντρικά το κενό προτάσεων για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα τονίζοντας πως το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη αντιμετωπίζει με ασάφειες και αοριστολογίες τα μείζονα θέματα. Απολύτως ενδεικτική ήταν η επιθετική στάση του Μαξίμου στην απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, και στις αιχμές που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης με αφορμή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους υγειονομικούς.

«Ο κ. Τσουκαλάς και το ΠΑΣΟΚ έχουν μια συνήθεια να απαντάνε σε άλλα από εκείνα που ερωτώνται. Μάλιστα, αναγκάζονται να προχωρούν σε παραδοχές που δεν τις ακούγαμε ούτε από τη χειρότερη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ των λεφτόδεντρων», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για να ταυτιστεί με τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και αναμένεται να πιέσει ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ με την επέκταση της επιστολικής ψήφου και τη συνταγματική αναθεώρηση, δύο ζητήματα κρίσιμα στα οποία θα απαιτηθούν συγκλίσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή