Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό ιατρό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προωθούμε τα απογευματινά χειρουργεία. Μια διαδικασία που προβλέφθηκε το 2017, αλλά δεν είχε γίνει τίποτα. Δημιουργήσαμε τώρα ενιαία λίστα, ώστε να παρακολουθείται από την Πολιτεία και την κοινωνία. Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν χειρουργεία, που θα γίνουν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ξεκινώντας από τα πίσω προς τα εμπρός. Από τους συμπολίτες μας που περιμένουν μεγαλύτερο διάστημα για να μπουν σε χειρουργείο», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια Υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού - Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα».

Μίλησε επίσης για τη σημασία παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν, αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε», όπως είπε, επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Επεσήμανε ωστόσο ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή».

6374171
6374201
6374239
6374291

Μητσοτάκης για προσωπικό ιατρό: Πρόσθετη αμοιβή 11.000 ευρώ ετησίως - Όριο 2.000 πολιτών ανά γενικό ιατρό

«Είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, τον οποίο σύντομα θα έχουμε όλοι μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέφερε ότι στόχος είναι «να καλυφθεί το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με παράλληλες προβλέψεις, αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα τον γιατρό της προτίμησής τους.

Στο εξής λοιπόν ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος, γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί γιατροί, αλλά και ειδικευόμενοι της γενικής ιατρικής, αφού λάβουν τη σχετική επιμόρφωση. Και στο πεδίο των κινήτρων, προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι είτε υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας είτε διαθέτουν δικό τους ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φθάνει τους 2.000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρόσθετη αμοιβή, η οποία θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥΥ, αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος».

Πρόσθεσε ότι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τον γιατρό της προτίμησής τους ακόμα και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.

Μητσοτάκης: 40.000 ευρώ για όσους απόφοιτους της Ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δύο ακόμα πρωτοβουλίες, που, όπως είπε, αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της Ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας», μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, στελεχωμένων με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών, που θα έχουν διπλή αποστολή: να συμβάλλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της πρόληψης, χαρακτηρίζοντάς την «μία πολιτική η οποία είναι καθοριστική για το προσδόκιμο της ζωής».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο ζωής. «Να μην καπνίζουμε, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το βάρος μας, να γυμναζόμαστε. Αν τα κάνουμε αυτά, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής είναι 18 χρόνια. Μία ζωή που θα μας επιτρέψει να γεράσουμε καλά. Για πρώτη φορά στη χώρα αποκτούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα πρόληψης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα «''Προλαμβάνω'' σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να κάνει εγκαίρως και δωρεάν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις. Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας πως 500.000 γυναίκες έχουν εξεταστεί και 30.000 τον εντόπισαν πρόωρα, ο εμβολιασμός κατά του HPV, self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

«Πότε έχουν ξαναγίνει όλα αυτά στη χώρα μας με αυτή τη συστηματικότητα και τη φροντίδα για τη δημόσια Υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις;», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος πως στο στόχαστρο μπαίνει και «η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων».

Μητσοτάκης: Το τρίπτυχο για την ανοικοδόμηση του νέου ΕΣΥ

«Να συμβουλευόμαστε τον γιατρό, να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, ενημερωμένοι ασθενείς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που αναφερόμενος στον τομέα της Υγείας είπε:

«Αν ρωτήσουμε τον μέσο Ελληνα πώς αντιλαμβάνεται την Υγεία, αμέσως το μυαλό του πάει στα νοσοκομεία» και πρόσθεσε:

«Το τρίπτυχο για την ανοικοδόμηση του νέου ΕΣΥ είναι: Αναβάθμιση δομών Υγείας, αύξηση προσωπικού, βελτίωση αποδοχών».

«Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτιριακή παρέμβαση με πόρους από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης. Χτίζονται τρία ολοκαίνουργια νοσοκομεία. Το παιδιατρικό Θεσσαλονίκης, το γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής και Σπάρτης με δωρεά του Ιδρύματος ''Νιάρχος''. Γίνονται παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων σε 93 νοσοκομεία. Δεν αφορούν μόνο εξοπλισμό, αλλά και εσωτερικές διαδικασίες με τις οποίες υποδεχόμαστε τα περιστατικά. Σε δύο χρόνια οι πολίτες θα μπορούν να δουν πολύ ουσιαστική διαφορά σε αυτούς τους τομείς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Άλλες 10.000 προσλήψεις έως το 2027» - «Από 1η Ιανουαρίου αυτοτελής φορολόγηση στις εφημερίες, όφελος 200 ευρώ τον μήνα για τους γιατρούς»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πολυτιμότερος πόρος δεν είναι άλλος από το έμψυχο δυναμικό», λέγοντας πως «τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και άλλες 10.000 προσλήψεις θα γίνουν έως το 2027. Ακολουθούν τον Ιανουάριο νέες αυξήσεις σε αποδοχές και εφημερίες. Θυμίζω πρόσθετες αμοιβές για αναισθησιολόγους, επείγοντα, εντατικολόγους, προσωπικούς ιατρούς κ.ά.

Από 1η Ιανουαρίου η αποζημίωση εφημεριών θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%. Τι σημαίνει αυτό; Καθαρό όφελος 200 ευρώ τον μήνα. Στοχευμένες πολιτικές υγείας προσαρμοσμένες στη νησιωτικότητα του τόπου μας. Θεσπίσαμε ξεχωριστά κίνητρα για να κρατήσουμε ιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιά. Πέραν του μισθού τους και των διευκολύνσεων, θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή περίπου 600 ευρώ τον μήνα».


Έκανε λόγο επίσης για «ειδικά κίνητρα για να κρατήσουμε γιατρούς σε απομονωμένα σημεία και νησιά».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην «ολική αναδιάταξη των απογευματινών χειρουργείων: Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινώντας από τους πολίτες που περιμένουν εδώ και καιρό», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει πως ο στόχος για την αναμονή είναι να φτάσει τους τέσσερις μήνες.

Μήνυμα Μητσοτάκη κατά των υπερσυνταγογραφήσεων: Να τις ξεχάσουν

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά των υπερσυνταγογραφήσεων, τονίζοντας: «Οι λίγοι επίορκοι γιατροί και φαρμακοποιοί που υπεξαιρούν χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ κλέβουν από τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Να το ξεχάσουν, θα τους βρούμε», αναφερόμενος στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα συντελέσει στην καταπολέμησή τους.

«Πυρά» Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ: Πριν ακόμη διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο: «Θα περιμένω την τελική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, όχι της Αριστεράς, το μέλλον της είναι αβέβαιο, αλλά η άρνησή της είναι σίγουρη», είπε και «εξαπέλυσε» πυρά σε βάρος του ΠΑΣΟΚ:

«Να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάλι ''όχι σε όλα''. Ο κοινοβουλευτισμός επιβάλλει τεκμηριωμένη κριτική, όχι όμως την κομματική περιχαράκωση ή το φλερτ με συγγενικούς χώρους. Αντίθετα, αντί άλλης τοποθέτησης, πληροφορήθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τροπολογία. Μια αντιγραφή τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθείτε να αντικαταστήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στα λάθη του», είπε και πρόσθεσε:

«Πριν ακόμη διαλυθεί, σπεύδετε να πάρετε τη θέση του κάτω από τη σκιά του λεφτόδεντρου. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η χώρα έχει οροφές δαπανών.
Να μας πείτε από πού θα το κόψετε. Φαντάζομαι ότι η διάταξη για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά θα δώσει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 έτη.
Θα φύγουν 7.500 γιατροί και νοσηλευτές, αυτό θέλετε; Έρχεστε και λέτε να αδειάσουμε το ΕΣΥ από γιατρούς και νοσηλευτές, αυτή είναι η πολιτική σας για το ΕΣΥ;
Τέτοιες απλοϊκές προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνο κόμμα, θα περίμενα κάτι περισσότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή




Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα σύγκρουση με Ανδρουλάκη

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυκνώνει τις παρεμβάσεις του στη Βουλή εν μέσω των ραγδαίων ανακατατάξεων στο πολιτικό τοπίο, μετά την οριστική διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, που φέρνει τον Νίκο Ανδρουλάκη και τυπικά στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στη Βουλή για να… κοντραριστεί ουσιαστικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Για το Μέγαρο Μαξίμου η οριστική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται αναμενόμενη και φυσική εξέλιξη, δεδομένης της πολιτικής αφασίας στην Κουμουνδούρου. Ως εκ τούτου, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία, η κυβερνητική παράταξη έχει οργανώσει την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της απέναντι στην αντιπολίτευση.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα σύγκρουση σήμερα στη Βουλή με Ανδρουλάκη - Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό ιατρό

Με το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» προωθείται η αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, δεδομένου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ότι «η πλειονότητα των υφιστάμενων σήμερα ιατρών στις ειδικότητες της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας δεν επιθυμεί να ενταχθεί στον θεσμό του προσωπικού ιατρού, λόγω του ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις εναλλακτικές που τους παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η μεταρρύθμιση του προσωπικού ιατρού να έχει μείνει ανεφάρμοστη σε ποσοστό περίπου πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) του συνόλου των ληπτών υπηρεσιών υγείας».

Αναφορικά με τον προσωπικό ιατρό, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:
  • παραμένει ως υποχρεωτική η εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό
  • διατηρείται η λειτουργία του προσωπικού ιατρού ως πύλης εισόδου στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, πλην όμως, σχετικό δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι λοιποί ιατροί, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού για τα θέματα της ειδικότητάς τους
  • διατηρείται το δικαίωμα εγγραφής σε έναν μόνο προσωπικό ιατρό, με δυνατότητα μετεγγραφής έως δύο φορές ανά έτος
  • παραμένουν τα όρια των δύο χιλιάδων (2.000) και χιλίων πεντακοσίων (1.500) ασθενών ανά προσωπικό ιατρό και παιδίατρο, αντίστοιχα
  • καταργείται η δυνατότητα ορισμού ως προσωπικών ιατρών άλλων ειδικοτήτων πλην της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας
  • εντάσσονται στις κατηγορίες προσωπικών ιατρών ιδιώτες ιατροί, ιατροί που υπηρετούν σε θέσεις υπηρεσίας υπαίθρου και απόφοιτοι των ιατρικών σχολών, εφόσον επιθυμούν την απόκτηση τίτλου ειδικότητας στην Ελλάδα
  • θεσπίζεται κίνητρο προσέλκυσης, ύψους σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ, για την απόκτηση των ειδικοτήτων της γενικής/οικογενειακής ιατρικής και της εσωτερικής παθολογίας.



Μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας

Το νομοσχέδιο προβλέπει μετατροπή Κέντρων Υγείας σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, τα οποία διασυνδέονται με Τμήματα Ιατρικής των δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

«Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», «στη διασφάλιση της διαρκούς και βέλτιστης εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας ανά την επικράτεια», «στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους της χώρας, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής διασποράς τους, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων τηλεϊατρικής», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.


Η στάση των κομμάτων

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε το νομοσχέδιο, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και «Νίκη». Επιφύλαξη για την τελική στάση τους στην Ολομέλεια τήρησαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες».