Η COP29, η 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη στο Μπακού, με στόχο να βρεθούν ρεαλιστικοί και εφαρμόσιμοι τρόποι αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, έχοντας μπροστά του σήμερα ένα «γεμάτο» πρόγραμμα: Στις 7:30 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, ενώ στις 08:00 θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο στην COP29 και θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου της Διάσκεψης.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στην παρέμβασή του στην COP29 

Στη σύντομη αυτή παρέμβασή του αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη μετάβαση. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, ότι αυτή πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο, τόσο σε ό,τι αφορά την κοινωνία, όσο και την βιομηχανία, ώστε να μην αφήνει κανέναν πίσω. Θα υπογραμμίσει ακόμα – με αφορμή την έκθεση Ντράγκι – την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων διασυνδέσεων, προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Στις 9:15 ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην παράλληλη εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» μαζί με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, σε εκδήλωση δηλαδή για τον Κάθετο Διάδρομο Ενέργειας, εγχείρημα που όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές τοποθετεί την Ελλάδα σε κομβική θέση για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και μέχρι την Ουκρανία.

Θυμίζουμε δε ότι πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία».

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην παράλληλη εκδήλωση «Our Ocean, Our Action» (Ο Ωκεανός μας, η Δράση μας), η οποία όπως και η προηγούμενη θα φιλοξενηθεί στο ελληνικό περίπτερο, ενώ στις 14:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντική την πρόσκληση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συμμετάσχει (μαζί με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών) σε συζήτηση υψηλού επιπέδου για την έγκαιρη προειδοποίηση έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και ο ίδιος θα μιλήσει για την Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα πρόληψης και ετοιμότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στις 15:20, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ενώ θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας. Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της θέσης της και των υποδομών που διαθέτει και αναπτύσσει (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, κ.ά.).


Στόχος της Ελλάδας να καταστεί γεωπολιτικός κόμβος στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια

Η φετινή Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιείται στον απόηχο των αμερικανικών εκλογών και της στάσης που θα κρατήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, την ώρα που βασικός της στόχος της Διάσκεψης είναι η εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών περιορισμού και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Η παρουσία της Ελλάδας σε αυτή τη σύνοδο επιδιώκει να εδραιώσει τον ρόλο της χώρας μας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει μια εικόνα εξωστρέφειας και διεθνών συνεργασιών», τόνισε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί γεωπολιτικός κόμβος στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, συνδέοντας τη χώρα με άλλες ηπείρους και βοηθώντας τους γείτονές μας», επεσήμανε η αρμόδια υφυπουργός.