Στην εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» στο ελληνικό περίπτερο στην COP29 παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 29ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.

Η εκδήλωση αφορούσε τον Κάθετο Διάδρομο Ενέργειας, εγχείρημα που όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές τοποθετεί την Ελλάδα σε κομβική θέση για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και μέχρι την Ουκρανία.

Θυμίζουμε δε ότι πολύ πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε στον λεγόμενο Κάθετο Διάδρομο και χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία».

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα: Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην κλιματική αλλαγή - Χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5kx7dw5c2ld)



Μητσοτάκης στην COP29: H Αλεξανδρούπολη ανοίγει έναν νέο διάδρομο για το LNG

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» αναφέρθηκε εκτενώς στην αξία της Αλεξανδρούπολης στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια στρατηγική δέσμευση όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και το 2019 όταν ανέλαβα την διακυβέρνηση όλο το φυσικό αέριο που εισερχόταν στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από την Ελλάδα. Είχαμε μηδενική διανομή και ελάχιστες εξαγωγές. Σήμερα η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Στα τέλη του 2020 εγκαινιάσαμε τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν που φέρνει αέριο στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και μαζί στην Αλεξανδρούπολη τον Οκτώβριο του 2022 εγκαινιάσαμε τον αγωγό IGB, δημιουργώντας μια νέα δεύτερη σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Τον περασμένο μήνα θέσαμε σε λειτουργία την πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης που είναι ο δεύτερος σταθμός αποθήκευσης. Ο πρώτος στη Ρεβυθούσα αποδείχθηκε σωτήριος όταν η Ρωσία έκοψε τις εξαγωγές από τη μια ημέρα στην άλλη στη Βουλγαρία την άνοιξη του 2022 όχι μόνο στην Βουλγαρία αλλά σε όλη την περιοχή. Δεν βοήθησε μόνο την Ελλάδα και την Βουλγαρία αλλά όλους στην περιοχή και τώρα η Αλεξανδρούπολη ανοίγει έναν νέο διάδρομο για το LNG για να φτάσει στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τελικά στην Ουκρανία. Αυτή η δουλειά συνεχίζεται».


mitsotakis_kathetos_diadromos__3_
mitsotakis_kathetos_diadromos__1_
mitsotakis_kathetos_diadromos__2_

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «κατασκευάζουμε έναν αγωγό από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία και επεκτείνουμε την χωρητικότητα από τα σύνορα μας προς τη Βουλγαρία και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την επέκταση του TAP αν χρειαστεί. Την ίδια ώρα, στρεφόμαστε στο μέλλον και γνωρίζουμε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου του σήμερα μπορούν να γίνουν οι υποδομές υδρογόνου του μέλλοντος. Και πρέπει να βάλουμε τα θεμέλια για μια τέτοια μετάβαση. Πιστεύω ότι υπάρχει μια άλλη πτυχή του κάθετου διαδρόμου που πρέπει να θυμόμαστε και αναφέρομαι στην ηλεκτρική ενέργεια. Ήδη κυλά ελεύθερα ανάμεσα στις δυο χώρες και υπάρχουν στιγμές που η ενέργεια κυλά βόρεια και άλλες που κυλά νότια αλλά αυτό το καλοκαίρι οι χώρες μας στην περιοχή βίωσαν το μεγάλο σοκ των τιμών και πρέπει να τονίσουμε αυτή την πραγματικότητα αποκομμένοι από την κεντρική Ευρώπη και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα. Και αυτό μας υπενθυμίζει τη σημασία της αποθήκευσης και πως οι μοίρα μας στην περιοχή είναι κοινή και πρέπει να εργαστούμε μαζί για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό είναι κέρδος και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Μιλάμε για την ενιαία αγορά αλλά όταν κοιτάς τις τιμές δεν μοιάζει και τόσο κοινή σε μένα. Και είναι άδικο οι λιγότερος αναπτυγμένες χώρες της ηπείρου μας να πληρώνουν πιο υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Πιστεύω στον διάδρομο και την αξία της συνεργασίας και βλέπω την ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται. από τον ήλιο και τον άνεμο και βλέπω και την πυρηνική ενέργεια ως μέρος αυτού η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αναπτυγμένες υποδομές βλέπω της ΑΠΕ από την Αφρική να μπαίνουν στις αγορές μας και αυτός ο κάθετος διάδρομος μόλις ξεκινά».