Κατηγορηματική η Διαμαντοπούλου: Δεν θα δεχτούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
Οκτώ με εννέα κόμματα έχουν βγει από τον ΣΥΡΙΖΑ
"Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ" υποστήριξε η Άννα Διαμαντοπούλου
Οκτώ με εννέα κόμματα έχουν βγει από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ από ό, τι ξέρουμε έχουν βγει περίπου 8 με 9 κόμματα, έχουν δηλαδή βγει από το ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ βγήκε από μια εκλογική αναμέτρηση εξαιρετικά δυναμωμένο. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του πέρυσι. Έχει εμπλουτιστεί με νέα άτομα, έχει πάρει μαθήματα, έχει αλλάξει και η ηγεσία του και ο τρόπος διαχείρισης των ζητημάτων. Η κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πλέον κοιτάνε το ΠΑΣΟΚ με τελείως άλλη οπτική γωνία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσει και η κυβέρνηση.Δεν είναι κλειστά τα αυτιά. Νομίζω τώρα το σημαντικό αυτής της νέας εποχής είναι ότι η κοινωνία έχει ανοίξει τα αυτιά της στο ΠΑΣΟΚ και έχει στρέψει το βλέμμα να το δει. Τώρα είναι στα χέρια του ΠΑΣΟΚ αυτό να το μετουσιώσει σε ισχυρή παρουσία του και σε σύνδεσή του με τα κοινωνικά στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτική δύναμη αντίστοιχη του 12% που πήρε στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή είναι ένα κόμμα με σχετικά λίγους βουλευτές. Πρέπει λοιπόν-και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα-να οργανώσει τις δυνάμεις του και την υποστήριξη της κοινοβουλευτικής του ομάδας με τρόπο που θα πρέπει να ανταποκριθεί, εφόσον συμβεί αυτό στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Όχι, δεν θα δεχτούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν έγινε ένα ενιαίο κόμμα το οποίο να λειτουργεί με συγκεκριμένες αρχές, με πολιτικό πλαίσιο. Ήταν πάντοτε ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά κοιτούσε πώς θα πολεμήσει τους άλλους με κάθε τρόπο και τώρα πολεμάει με τα ίδια εργαλεία τον εαυτό του. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ κοιτάει και νομίζω ότι το κοιτούν κιόλας και ανοίγουν τα αυτιά τους και οι άνθρωποι, οι πολίτες (…)» συμπληρωσε.
Στην Ελλάδα μετράμε εβδομάδα - εβδομάδα γυναικοκτονίες
Μιλώντας σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών στη χώρα μας επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη και δραματική αύξηση και μετράμε βδομάδα με τη βδομάδα γυναικοκτονίες. Θα σας έλεγα ότι υπάρχει το πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν έχει ξεπεραστεί, δηλαδή η αίσθηση του άνδρα ότι η γυναίκα είναι μια ιδιοκτησία του.
Αυτό πρέπει να ξεριζωθεί από την κοινωνία και θέλει πάρα πολλά χρόνια και θέλει πάρα πολύ δουλειά. Θέλει εκπαίδευση, θέλει οικογένεια, θέλει μέσα μαζικής ενημέρωσης (…). Όσον αφορά τώρα τον όρο γυναικοκτονία, πιστεύω ότι πρέπει να τον εντάξουμε διότι είναι μια ειδική κατηγορία. Ανθρωποκτονία είναι, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Αλλά είναι γυναικοκτονία γιατί έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με αυτά που είπαμε πριν, δηλαδή με τη σχέση άνδρα γυναίκα, με τη σχέση ιδιοκτησίας, με τη σχέση του ισχυρού σωματικά απέναντι στον αδύναμο σωματικά και βεβαίως με τα δεδομένα μιας κοινωνίας η οποία ακόμα δεν έχει εκριζώσει από μέσα όλα αυτά τα στοιχεία. Δηλαδή θεωρώ ότι με την αποδοχή του όρου γυναικοκτονία θα διευκολυνθούν και οι ειδικές δράσεις που αφορούν τη γυναικοκτονία».
Για τις αμερικανικές εκλογές
Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως «νομίζω ότι υπάρχει αλλαγή παραδείγματος στον πλανήτη και θα μιλήσω για το θέμα της δημοκρατίας. Δηλαδή ο Τραμπ δίνει την εικόνα μιας διαφορετικής λειτουργίας της δημοκρατίας, πολύ πιο αυταρχική, πολύ πιο εστιασμένη απέναντι σε ένα πρόσωπο, στον ηγέτη. Και αυτό το βλέπουμε και σε άλλες χώρες. Δηλαδή βλέπουμε αυτό το μοντέλο των εκλεγμένων ηγετών, οι οποίοι όμως παίρνουν στα χέρια τους τρομακτικές εξουσίες.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η δημοκρατία και έτσι όπως την όρισε ο Τραμπ στην προεκλογική περίοδο και έτσι όπως λειτούργησε την προηγούμενη περίοδο, που δεν αποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών που αποδέχθηκε, το να μπουν οι οπαδοί του μέσα στο Καπιτώλιο δείχνει ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό και υπάρχει μία αμφισβήτηση στη δημοκρατία όπως την ξέραμε. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό (…)».
Ερωτηθείσα τέλος, για το πως βλέπει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, σημείωσε πως «ο διάλογος με την Τουρκία φαίνεται ότι είναι ζωντανός και πρέπει να είναι ζωντανός. Εάν είναι ζωντανός ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορώ να το απαντήσω γιατί τα στοιχεία που έχουμε δεν μας επιτρέπουν να απαντήσουμε. Επιμένω όμως, ότι είναι πολύ ουσιαστικό να έχουμε συνεχώς ανοικτές γραμμές».