«Εάν γίνει πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους μας για τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα τέτοιας ισχύος, όπως του Ντάνιελ, υπάρχει και τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική, το κόκκινο», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ισχυρά καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Επιχειρησιακά έχουμε το σχέδιό μας, την ετοιμότητα, όπως την αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας από το «Δάρδανος» και τους ρόλους και τις αρμοδιότητες όλων. Από τις 15 Αυγούστου στέλνουμε επιστολές και αντιδρούν θετικά και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες για καθαρισμούς φρεατίων και ρεμάτων. Πέρυσι σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, είχα κάνει καταδρομικές ενέργειες, προκειμένου να δούμε τι γίνεται. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τους Περιφερειάρχες και δημάρχους στην πολύ δύσκολή και πολύ πετυχημένη αντιπυρική περίοδο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την καταγραφή των έργων, έχουμε καταγεγραμμένα από όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους τα έργα τα οποία είναι συνεχιζόμενα, είναι δημοπρατημένα, είναι στη φάση της υλοποίησης. Και άλλα έργα τα οποία είναι κολλημένα στο ΣτΕ από περιβαλλοντικές οργανώσεις, από περιβαλλοντικές μελέτες κλπ. Άρα χωρίζονται σε δύο πράγματα».


Βασίλης Κικίλιας: Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τομεακά ή σε πιο γενική κλίμακα το 112

«Η έγκαιρη ενημέρωση είναι υποχρέωσή μας. Έχουμε μια επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, την ΕΜΥ, το Αστεροσκοπείο και κορυφαίους μετεωρολόγους αυτοί μας ενημερώνουν για την μετεωρολογική πρόγνωση. Αν και εφόσον κρίνει η επιτροπή αυτή ότι υπάρχει πρόβλημα, αμέσως θέτουμε σε ετοιμότητα την πολιτική προστασία και νωρίτερα αποστέλλουμε για ακραία καιρικά φαινόμενα ή για ραγδαία επιδείνωση του καιρού το 112. Πολλές φορές λοιδορήθηκε αυτό, γιατί τα φαινόμενα δεν ήρθαν, θα ήθελα να πω ότι εμείς με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τομεακά ή σε πιο γενική κλίμακα το 112, προκειμένου να είναι ενήμεροι οι συμπολίτες μας για το όποιο καιρικό φαινόμενο και μακάρι να μην έρθει», επισήμανε.

Αναφορικά με τα έργα στην Αττική, ο κ. Κικίλιας σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά την Αττική, βλέπω ότι ο κ. Περιφερειάχης έχει προβεί σε σειρά καθαρισμών και στο κλειστό κομμάτι του Κηφισού και αυτό με ικανοποιεί καθώς και οι άλλοι περιφερειάρχες στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν ανά τη χώρα. Εμείς πραγματοποιούμε επαναλαμβανόμενες συσκέψεις που μετέχουν η Ελληνική Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αυτοδιοίκηση του Πρώτου και Δευτέρου βαθμού και συντονιζόμαστε ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο αν έρθει κάτι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο απαιτείται για να γίνουν απλές απαντλήσεις από την Πυροσβεστική, τι θα κάνουμε. Για την Αττική, εκτός από τους πάρα πολλούς πυροσβεστικούς σταθμούς με τα οχήματα, τα οποία θα είναι έξω στο πεδίο, με τους αξιωματικούς προσθέσαμε άλλες πέντε μονάδες βάσης με λέμβους της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, με τα αμφίβια του στρατού, τα Hammer κ.ο.κ. Μια τη Μαγούλα για τη Δυτική Αττική, άλλο τον Ρέντη για τον Κηφισό και το Μοσχάτο, άλλο στις Αχαρνές για τα βόρεια Προάστια, ένα στην Παλλήνη για τη Νέα Μάκρη και την Ανατολική Αττική και πέμπτο στο Ελληνικό για τα Νότια προάστια. Άρα βγάζουμε στο πεδίο όλες τις δυνάμεις που έχουμε, για να είναι πιο κοντά στις περιοχές που έχουμε δει στην Αττική ότι παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, έτσι ώστε αν απαιτηθεί, να μπορέσουν όλοι αυτοί να παρέμβουν πιο γρήγορα».


«Υπάρχει και τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική, το κόκκινο»

«Εάν γίνει πρόβλεψη από τους μετεωρολόγους μας για τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα τέτοιας ισχύος, όπως του Ντάνιελ, υπάρχει και τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το κόκκινο, σε ό,τι έχει να κάνει σε μια τόσο ισχυρή πρόβλεψη για την Αττική. Στην περίπτωση αυτή, θα πάμε σε πιο εντατικά σχέδια που θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση και το κλείσιμο των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των ωδείων, των αθλητικών χώρων και των μετακινήσεων για όλους, τηλεργασία στο δημόσιο, σε συνεννόηση με το Εργασίας για τηλεργασία και στον ιδιωτικό τομέα, της μετακίνησης μόνο αυτών που πρέπει να πάνε στις κρίσιμες υποδομές και της διασποράς στην Αττική των Σωμάτων Ασφαλείας και όποιων άλλων απαιτούνται, προκειμένου στις επιβαρυμένες περιοχές να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο μέσα στα σπίτια του ή σε υψηλότερο σημείο», εξήγησε ο υυπουργός.

«Η ένδειξη στις πλημμύρες δεν είναι όπως στις φωτιές «μπείτε στο αμάξι σας και φύγετε», είναι η απόλυτη αντένδειξη τις πιο πολλές φορές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια ενδεχομένως σε περιοχές θα γίνει μέγιστη δυνατή προσπάθεια πρότερης ενημέρωσης αλλά και ελέγχου από τα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις αν χρειαστεί προκειμένου να μπορεί να μετακινηθεί κόσμος σε πιο υψηλό σημείο στο ίδιο του το σπίτι ή σε γειτονικές δομές», συμπλήρωσε.


Για τους εποχικούς πυροσβέστες

Τέλος, στην ερώτηση τι θα πράξουν με τους εποχικούς πυροσβέστες που είναι άνω των 50 ετών, ο κ. Κικίλιας απάντησε: «Για τους εποχικούς πυροσβέστες που είναι πάνω από το όριο ηλικίας, την πρωτοβουλία θα πάρει ο κ. Βορίδης, ο οποίος εξετάζει στο επίπεδο του συναφούς αντικειμένου στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα Δασαρχεία τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αυτή την εμπειρία να απασχοληθούν σε αυτό το κομμάτι του ευρύτερου δημοσίου τομέα».