Ανησυχία σχετικά με το πού θα πάνε τα πράγματα μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και ποια ακριβώς θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η Ευρώπη είναι λίγο-πολύ στο επίκεντρο των ομιλιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τσιόδρας σημείωσε: «Παρόντος του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, εχθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες έγινε αναλυτική κουβέντα, χωρίς βέβαια να ληφθούν αποφάσεις». Τόνισε, πάντως, πως σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως βασικό αντίπαλο την Κίνα και άρα θα επικεντρωθούν στον Ειρηνικό και στο τι γίνεται εκεί, ενώ είπε ακόμα πως ο νέος υπουργός Εξωτερικών έχει μιλήσει αρκετά έντονα για την Κίνα.

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Τσιόδρας: Ζήτησε διευκρινίσεις για μικρομεσαίους και Ταμείο Ανταγωνιστικότητας από τον Γάλλο επίτροπο St. Sejourne

Δημήτρης Τσιόδρας: Το σίγουρο είναι ότι θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους

«Το σίγουρο είναι επίσης ότι θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους. Στη συζήτηση που γίνεται δεν μιλάει κανείς από τους Ευρωπαίους όταν μιλάμε ακόμα και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ότι θα πρέπει να διαλυθεί το ΝΑΤΟ ή να μην υπάρχει συμμαχία τελοσπάντων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως είναι η αύξηση των προϋπολογισμών για την άμυνα ένα και δεύτερον, ότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά θα πρέπει να ξοδεύεται στην Ευρώπη, δηλαδή να υπάρχει αμυντική βιομηχανία, γιατί η Ευρώπη έχει τεχνολογικές δυνατότητες να το κάνει. Γιατί αυτή τη στιγμή το 80% των αγορών γίνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το δούμε αυτό. Η κουβέντα που έχει ξεκινήσει για το αν θα μπορούσε να υπάρξει ευρωπαϊκός στρατός έχει πάρα πολλές δυσκολίες γιατί ένας στρατός, όπως ξέρετε, χρειάζεται μια κεντρική διοίκηση, δηλαδή κάποιες πολιτικές εντολές και χρειάζεται και κάποιες επιχειρησιακές εντολές», ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως δεν θα είναι εύκολο να συνεδριάζουν οι 27 για να πάρουν πολιτική απόφαση όταν θα απαιτούνται αποφάσεις.

Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όσον αφορά στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, «εκεί υπάρχει μεγάλη διαφωνία», ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η πολιτική Τραμπ για την Ουκρανία. Το λέω γιατί είπε ότι θα σταματήσει τον πόλεμο σε μία μέρα. Από κει και πέρα, νομίζω ότι και εκεί θα επικρατήσουν φωνές, πιο να το πω συνετές σε σχέση με το τι παίζεται εκεί. Το λέω γιατί; Γιατί αυτή τη στιγμή μία πλήρης επικράτηση του Πούτιν στην Ουκρανία δίνει σήμα, αν το θέλετε και αλλού. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν πιο συνετές φωνές και σε επίπεδο Ηνωμένων Πολιτειών. Το σίγουρο είναι ότι στην Ευρώπη θα συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία. (…) Δεν νομίζω ότι θα τελειώσει η αμερικανική στήριξη γιατί νομίζω ότι θα δοθεί λάθος μήνυμα. Από κει και πέρα, το τι χαρακτήρα θα πάρει ακριβώς, το ότι θα ζητηθεί από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα, αυτό είναι πάρα πάρα πολύ πιθανό».

«Υπάρχει επίσης το οικονομικό κομμάτι της όλης υπόθεσης. Εδώ έχουμε δύο θέματα. Το ένα είναι οι δασμοί, γιατί αυτό θα σημαίνει αν επιβληθούν δασμοί, επιβολή δασμών και από την Ευρώπη προς την Αμερική σε αμερικανικά προϊόντα. Άρα πάμε σε μία φάση να το πω έτσι, εμπορικού πολέμου, η οποία δεν συμφέρει κανέναν και θα έχει πολύ, πολύ μεγάλες επιπτώσεις. Και το δεύτερο είναι το ενδεχόμενο ο Τραμπ αυτά τα οποία έχει πει τέλος πάντων για το κλίμα, να τα κάνει πραγματικότητα. Δηλαδή, να το πω έτσι, να αποσυρθεί από πολιτικές που αφορούν στις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Λοιπόν, το οποίο σημαίνει πια ότι η πράσινη συμφωνία στην οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για τα επόμενα χρόνια, γιατί και οι τεχνολογίες και η ανταγωνιστικότητα κ.λπ. είναι βασισμένες ακριβώς σε αυτή τη λογική, θα αρχίσει επίσης να γίνεται πια πολύ, πολύ μεγάλη κουβέντα το τι κάνουμε εμείς ως Ευρώπη, από τη στιγμή που έχουμε περίπου το 10% των παγκόσμιων ρύπων και αναγκαζόμαστε και θα σηκώσουμε το μεγαλύτερο βάρος», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως θα αρχίσει μια συζήτηση για το αν η Ευρώπη πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα, τι επιπτώσεις έχει αυτό στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή και μήπως πρέπει κάποια πράγματα να πάνε πιο αργά ή αν θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο που έχει αποφασίσει γιατί το μέλλον είναι εκεί, άρα λοιπόν οι βιομηχανίες οι οποίες επενδύουν ακριβώς σε αυτόν τον τομέα θα είναι αυτές οι οποίες θα έχουν και το προβάδισμα στα επόμενα χρόνια.

«Είναι μια πολύ πολύ μεγάλη κουβέντα που θα γίνει και νομίζω ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη γιατί θα αντικατοπτριστούν όλα αυτά τα οποία λέμε συν το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και τα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» τόνισε.

«Μοιραζόμαστε πολλά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα από τα αμυντικά και σε επίπεδο εμπορίου και σε επίπεδο αντιλήψεων για την δημοκρατία. Δεν πιστεύω ότι θα μπούμε σε έντονη σύγκρουση, αλλά σίγουρα αυτό το οποίο ξέραμε δεν θα υπάρχει. Πιστεύω ότι θα μπούμε σε μια πιο δύσκολη εποχή και το κακό για εμάς είναι το εξής, ότι αυτή τη στιγμή στις δύο μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανία, Γαλλία, η πολιτική κατάσταση είναι ζόρικη. Στην Γερμανία η κυβέρνηση είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν είναι στη δεύτερη θητεία του και προς το τέλος και εκεί υπάρχει τέλος πάντων πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Επίσης και αυτό, επιτείνει ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες για την Ευρώπη, προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, αλλά κάπως πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, ο Δημήτρης Τσιόδρας επισήμανε πως έχει δείξει ότι είναι μία χώρα σταθερός πυλώνας και είναι αυτή η πραγματικότητα ακόμη κι αν ακούγεται ως κλισέ έκφραση.

«Δηλαδή, κάποιος αν κοιτάξει τον χάρτη της περιοχής και πει ποια είναι η χώρα με την οποία μπορώ τέλος πάντων να συνομιλήσω και να βρω μία άκρη, είναι σαφέστατα η Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό το βλέπει η οποιαδήποτε διοίκηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι οι Δημοκρατικοί είτε είναι οι Ρεπουμπλικανοί. Η Τουρκία παίζει μία από δω, μία από εκεί. Και σε μία περιοχή η οποία έχει τα προβλήματα τα οποία έχει και γίνονται πολύ πιο έντονα το τελευταίο διάστημα και που δεν ξέρεις τέλος πάντων πώς θα εξελιχθούν, το να έχεις μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, με την οποία μπορείς τέλος πάντων να συζητήσεις σοβαρά και να έχεις καλές σχέσεις διαχρονικά και να μην εξαρτώνται από τις διαθέσεις της μιας και της άλλης στιγμής, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μετράει πολύ στην ουσία», είπε, καταλήγοντας, ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Πηγή: ΕΡΤ