Τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου στρατού που θα μπορεί να απαντά σε κάθε νέα πρόκληση, παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας.

«Να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις διευρυνόμενες προκλήσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον ασφάλειας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και, «δείχνοντας» προς την Τουρκία, σημείωσε: «Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή από εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».

*Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δένδιας: Στη Βουλή ο αντιαεροπορικός θόλος - Τι είπε για το νέο δόγµα άµυνας και τη "δυνάμει απειλή" στο Αιγαίο



Νίκος Δένδιας: Κλείσιμο 137 στρατοπέδων

Ο βασικός κορμός των αλλαγών που προωθούνται για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», περιλαμβάνει λουκέτο σε 137 στρατόπεδα με στόχο τη δημιουργία πιο ευέλικτων μονάδων, αντιαεροπορικό θόλο στο Αιγαίο, μετάβαση στην εποχή των drones, στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, απόκτηση ελληνικού δορυφόρου για ασφαλείς επικοινωνίες, εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Το κλείσιμο 137 στρατοπέδων έως το τέλος του 2025, όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κρίνεται αναγκαίο λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και της ανισόμετρης στελέχωσης.

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την κατάργηση 30 σχηματισμών. «Πάμε στον Στρατό σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας. Υπάρχουν μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα στρατόπεδα θα εξοπλιστούν με συστήματα anti-drone. «Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα anti-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να χειρίζονται drones», δήλωσε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5lu75vt2yop)



Υπουργείο Άμυνας: Αντιαεροπορικός θόλος και νέες κορβέτες

Το Πεντάγωνο στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της Άμυνας από αέρος και θαλάσσης με τον αντιαεροπορικό θόλο και με άλλα μέσα. «Το Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του ελληνισμού. Και επίσης αποκτά τη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο», είπε ο Νίκος Δένδιας, ενώ αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, υποβρυχίων και πυραυλακάτων.

Παράλληλα, υπάρχει πλάνο και για την απόκτηση κορβετών από την ΕΕ, τα νέα υποβρύχια τα οποία έχουν μπει σε αρχικές συζητήσεις αλλά και οι αμερικάνικες φρεγάτες «Constellation», για τις οποίες η Ελλάδα συντονίζει από κοινού με τους Αμερικανούς τα μελλοντικά της βήματα με στόχο την κατασκευή σε εγχώρια ναυπηγεία. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε πως όλες οι φρεγάτες θα εξοπλιστούν με το anti-drone σύστημα «Κένταυρος» από την ΕΑΒ, το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς στις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες».

Όσον αφορά την Αεροπορία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενεάς». «Δηλαδή», πρόσθεσε, «τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35, όταν τα αποκτήσουμε». O υπουργός Άμυνας επισήμανε ακόμα πως η ασφαλής λειτουργία των παραπάνω προηγμένων συστημάτων θα εξασφαλιστεί από ελληνικό δορυφόρο. «Πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο. Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και ανακοίνωσε ότι το κτίριο κυβερνοπολέμου θα θεμελιωθεί σε λίγες μέρες με ιδιωτική δωρεά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή