Το σχέδιο για το κλείσιμο 137 στρατοπέδων σε όλη τη χώρα, από τα 837 που λειτουργούν συνολικά, παρουσίασε χθες Πέμπτη (14.11.2024) στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας παρουσιάζοντας τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής «θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων. Γρήγορα, μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει. Η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Δεν μπορεί. Ο στρατός γίνεται μη αξιόμαχος».

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, τακτικά ευέλικτος και άρτια εξοπλισμένος στρατός, μικρότερος σε μέγεθος, αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ένας στρατός που θα μπορεί να επιχειρεί, όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς, αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι- drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα.

*Διαβάστε ακόμα: Νίκος Δένδιας: Πλάνο για την απόκτηση ευρωπαϊκών και αμερικανικών κορβετών και νέων υποβρυχίων - Όλος ο σχεδιασμός




Νίκος Δένδιας: «Δεν έχει λογική να έχουμε πιο πολλά στρατόπεδα από τις ΗΠΑ»

Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε ότι ο λόγος που κλείνουν μόνο 137 στρατόπεδα είναι διότι «δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250». Όπως είπε, έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα κατά φάσεις και η πρώτη φάση είναι αυτή» κάτι που σημαίνει «και αύξηση της πυκνότητας των μονάδων».

«Δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 800 και στρατόπεδα. Θα προχωρήσουμε άμεσα» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας. «Θα καταργήσουμε», πρόσθεσε, «περισσότερους από 30 Σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε Σχηματισμούς, ώστε να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινο δυναμικό και να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».



Σε ποια στρατόπεδα μπαίνει «λουκέτο»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», στη λίστα με τα 137 στρατόπεδα εμπεριέχονται τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και μια εγκατάσταση αποθηκών στο Πανόραμα, ενώ στην Αττική το ίδιο θα συμβεί σε μια μονάδα με… «καμινάδα» και σε εγκαταστάσεις σε Καπανδρίτι και Μαλακάσα.

Προς κατάργηση οδεύουν, επίσης, η Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο, η Σχολή Μαγείρων στο Γύθειο και δομές που υπολειτουργούν σε μια σειρά από πόλεις, όπως στην Τρίπολη, τη Λαμία και την Άρτα.

Την ίδια ώρα, αυτόν τον δρόμο πιθανότατα θα πάρουν και το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων, καθώς και όλα τα στρατοδικεία και αεροδικεία της χώρας, εκτός από εκείνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη.



Οι πληροφορίες για την υπόλοιπη χώρα

-Στα νησιά του Αιγαίου αναμένεται να μην γίνονται δραματικές αλλαγές ή λουκέτα, πλην της εσωτερικής αναδιάταξης και μετεγκατάστασης στρατιωτικών δομών.

-Στη Στερεά Ελλάδα μονάδα με 41 αποθήκες, εκ των οποίων οι 30 είναι άδειες, θα μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο του ίδιου σχηματισμού

-Στη Μακεδονία δύο μονάδες του ίδιου σχηματισμού σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα με απόσταση μόλις 200 μέτρων το ένα από το άλλο θα συγχωνευθούν

Τέλος σε παραμεθόρια περιοχή τρία στρατόπεδα με λίγα χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους που φιλοξενούν ισάριθμες μονάδες, ανορθολογικά υποστελεχωμένες, θα συγχωνευθούν.

«Πάμε στο Στρατό σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στο Έβρο, όχι μονάδα. Μονάδες στον Έβρο που έχουν πληρότητα κάτω από 30%. Και υπάρχει μονάδα στην Πελοπόννησο που έχει πληρότητα 130%. Αυτό δεν έχει λογική», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.