Η επόμενη ημέρα των επιθετικών δηλώσεων και εν συνεχεία της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία μερικώς «τραυματισμένη», αλλά με μια πληγή που μπορεί σχετικά γρήγορα να επουλωθεί, όπως εκτιμάται στα ανώτατα κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια.

*Διαβάστε ακόμα: Όταν ο Σαμαράς δήλωνε το 2012 ότι ήταν ο "αρχιτέκτων του αντιμνημονιακού αγώνα" - Τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που συμφώνησε ο πρώην πρωθυπουργός

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την εικόνα που αναδεικνύουν οι τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, που έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: Πρώτον, όλοι στηρίζουν χωρίς επιφυλάξεις την απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος και δεύτερον, όλοι είχαν αξιοποιηθεί σε υπουργικούς θώκους και επί διακυβέρνησης Σαμαρά, συνεπώς η γνώμη τους έχει διαφορετική βαρύτητα.

«Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα, είναι δημοκρατία, παραμένει, και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πώς θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα;», αναρωτήθηκε ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος (και υπουργός Οικονομικών) Κωστής Χατζηδάκης.

Ο δε Μάκης Βορίδης πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «είναι ένα ζήτημα η πολιτική διαφοροποίηση σε ζητήματα πολιτικής, ακόμη και εξωτερικής πολιτικής, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε για τον Αντώνη Σαμαρά πως «με τη συνολική του τοποθέτηση εχθές, ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού, μία ορθή επιλογή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν τον Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη, χαρακτήρισε «μονόδρομο» την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο και κρίσιμο «κύμα» τοποθετήσεων έγινε – συνειδητά - από κυβερνητικά στελέχη που είναι τουλάχιστον μία δεκαετία στη Νέα Δημοκρατία και όχι από ανθρώπους που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχουν πλαισιώσει τη ΝΔ και την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στον τακτικό εβδομαδιαίο απολογισμό του την Κυριακή το πρωί στο Facebook δεν ανέφερε τίποτα σχετικό, θέλοντας να δείξει ότι παραμένει αφοσιωμένος και απερίσπαστος στο έργο του και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. «Ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής των επιδιώξεων μας -παρά τις επιμέρους διαφορές μας- είναι να υλοποιούνται πολιτικές που δεν αφήνουν κανέναν πίσω», έγραψε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του. Σήμερα δε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα καταστήσει ακόμα πιο ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης στο επίμαχο αυτό ζήτημα.


«Δεν θα έχουμε άλλες παρενέργειες από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά»

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στο μικροσκόπιο ορισμένους βουλευτές που κινούνται εντός και στα πέριξ του περιβάλλοντος Σαμαρά, αλλά εκτιμούν ότι κανείς δεν θα κινηθεί με τη ρητορική του ή τις πράξεις του κατά της κυβέρνησης και δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο που θα χαράξει ο πρώην πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι αυτός. «Δεν θα έχουμε άλλες ‘παρενέργειες’», είναι η εκτίμηση που εκφράζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «parapolitika.gr».

Η διαδικασία τυπικά έχει στη συνέχεια ως εξής: Ο κ. Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά - ο οποίος έχει ήδη αναχωρήσει για προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ - με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του.

Την επιτροπή αποτελούν οι Γιάννης Τραγάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Θανάσης Μπούρας, Αθανάσιος Δαβάκης και Θεόδωρος Καράογλου. Θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, καθώς δύο μέλη της απουσιάζουν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εξωτερικό. Θα αποφασίσει για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά και θα στείλει το πρακτικό στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την οποία θα τον ενημερώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν ανήκει πλέον στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ξεκινήσει η επόμενη, αυτή δηλαδή της διαγραφής του κ. Σαμαρά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.


Τι προκάλεσε τη διαγραφή Σαμαρά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στο «Βήμα της Κυριακής» που προκάλεσε τη διαγραφή του περιείχε πέντε συγκεκριμένα σημεία που συζητήθηκαν έντονα στη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου και προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια και ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων συνεργατών και συμβούλων του, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Τα πέντε αυτά σημεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι τα ακόλουθα:

1. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην προσβλητική διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη περί δήθεν «μειοδοσίας», υιοθετώντας τις μεθόδους «κοπτοραπτικής», τις οποίες είχε καταγγείλει κατ’ επανάληψη η κυβέρνηση. Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε τονίσει την πραγματική και μόνη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού. Επαναλαμβάνοντας την αληθινή διατύπωσή του που ήταν εντελώς διαφορετική: «Εάν είναι να κάνω καλό στον τόπο μου και να καταφέρω χωρίς να ζημιωθεί η πατρίδα μου έστω και κατ΄ ελάχιστο, να προασπίζονται τα συμφέροντά της, ενώ από κάποιους θα χαρακτηρίζομαι ως μειοδότης, τότε ας χαρακτηριστώ».

2. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε, επίσης, με ανοίκειο τρόπο τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρόσβαλε και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όταν όλοι είδαν και ξέρουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αφορούσε μία δεκάλεπτη συνομιλία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Βουδαπέστη.

3. Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε ακόμη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι συνομιλούν με την Τουρκία. Ο ίδιος, όμως, ως πρωθυπουργός στο διάστημα 2012-2014 είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν τέσσερις φορές. Και επί της δικής του διακυβέρνησης έγιναν έξι κύκλοι διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

4. Ο κ. Σαμαράς στην άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε να δώσει συνέχεια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τελευταίου, πάντως, δήλωσαν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση».

5. Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής του έχει τη λαϊκή έγκριση. Αλλά κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην Πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού. Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός ΝΔ.