Την απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου σε όλα τα επίπεδα θα σηματοδοτήσει η επικείμενη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός της σημειολογίας και της πολιτικής κατεύθυνσης που θα καταδεικνύει η σχετική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ορόσημο αυτό θα αποτελέσει μοιραία σημείο τομής για τις πολιτικές ισορροπίες, οι οποίες θα διαμορφωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην εκδήλωση του Bloomberg "The New Era of Greek Banking" θα συμμετάσχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

Εξάλλου, με την είσοδο του νέου έτους, η δεύτερη εκδοχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα έχει συμπληρώσει 18 μήνες θητείας στην εξουσία, παράμετρος που κατά κοινή ομολογία έχει ξεχωριστή σημασία, δεδομένου αφενός του γεγονότος ότι σε μια επαναληπτική τετραετία ο χρόνος μετράει διαφορετικά και αφετέρου είναι τόσο πυκνές οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, που το σκηνικό μπορεί να αναδιαμορφωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ακόμα κι αν επί του παρόντος η «γαλάζια» κυριαρχία δεν φαίνεται να αμφισβητείται, η διατήρησή της και η αποφυγή περαιτέρω δημοσκοπικής φυλλορροής συνιστά κεντρικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνθήκη λοιπόν που έχει προκύψει και εν μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η προεδρική εκλογή προκαλεί στο ύψιστο κυβερνητικό επίπεδο μια σειρά ζυμώσεων και αναζητήσεων για τους μελλοντικούς χειρισμούς.

Με την οικονομία να αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των αναλύσεων και των σχεδιασμών του πρωθυπουργού και των επιτελών του, και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, με την αντοχή της πληθωριστικής κρίσης να προβληματίζει και να επηρεάζει κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου, είναι απολύτως λογικό να αναζητείται η καλύτερη πολιτική και επικοινωνιακή φόρμουλα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των πιθανών κινδύνων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, όπως συνομολογούν άπαντες, οι συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και η αξιολόγηση προσώπων και καταστάσεων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι άμεσες προτεραιότητες και επιδιώξεις.

Στο ίδιο κάδρο τοποθετείται βεβαίως και η ανάγκη διατήρησης της εσωκομματικής συνοχής μετά τα τελευταία φαινόμενα με το «αντάρτικο» των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και την κριτική που ασκείται δημόσια (και κοινοβουλευτικά) από βουλευτές της πλειοψηφίας για μια σειρά σημαντικών κυβερνητικών επιλογών.

Ούτως ή άλλως, το στίγμα για την πρόθεση Μητσοτάκη να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία από τις αρχές του 2025 έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., όπου διεμήνυσε πως τα δύσκολα στο δημοσιονομικό κομμάτι είναι πίσω και πως, ως επί το πλείστον, από δω και στο εξής θα υπάρχουν καλά μαντάτα για το σύνολο των κοινωνικών ομάδων.


Οι κινήσεις που εξετάζει ο πρωθυπουργός

Αν και ο κεντρικός πυρήνας του Υπουργικού Συμβουλίου δεν πρόκειται να υποστεί σοβαρές αλλαγές με φόντο τα ανοικτά ζητήματα, αλλά και τη δεδομένη επιθυμία του πρωθυπουργού να μην πραγματοποιεί δομικό rotation εν μέσω της τετραετίας, οι όποιες αλλαγές -αν τελικώς κριθεί απαραίτητο να υπάρξουν προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση σε όλα τα πεδία- θα αφορούν κυρίως θέσεις υφυπουργών.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα αναδεικνύουν την επιθυμία για αξιοποίηση προσώπων που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στις εκλογικές τους περιφέρειες και θα υπογραμμίζουν τη σύνδεση της κυβέρνησης με τη «γαλάζια» βάση, αλλά και τη στρατηγική του ανοίγματος προς τα δεξιά λόγω και των ανοδικών ποσοστών Λατινοπούλου, Βελόπουλου και σία.

Για παράδειγμα, στελέχη που δεν έχουν μπει ακόμη στην κυβερνητική εξίσωση αυτή την πενταετία, θα μπορούσαν κατά κοινή ομολογία να δοκιμαστούν σε χαρτοφυλάκια υφυπουργών στην παρούσα συγκυρία και να πάρουν την ευκαιρία τους. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαν να ανήκουν ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη Β' Πειραιά, ο Γιώργος Στύλιος από την Άρτα, ο Κώστας Βλάσης, η Διονυσία Αυγερινοπούλου από την Ηλεία, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τον Εβρο, ο Μακάριος Λαζαρίδης από την Καβάλα, η Μαρία Αντωνίου από την Καστοριά, ο Θανάσης Καββαδάς από τη Λευκάδα, ο Χρήστος Μπουκώρος από τη Μαγνησία, που ήταν στην ομάδα των «11», οι οποίοι συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια (αν βρεθεί χώρος και εφόσον ο πρωθυπουργός θεωρήσει ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν κατά καιρούς) και ο Τάσος Χατζηβασιλείου από τις Σέρρες.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των υπουργών, ενόψει των ανοικτών μετώπων που έχουν οι περισσότεροι εξ αυτών, και δη στα κρίσιμα πόστα (Χατζηδάκης, Σταϊκούρας, Δένδιας, Κεραμέως, Πιερρακάκης, Γεωργιάδης, Βορίδης, που για την ώρα θεωρούνται αμετακίνητοι), οι όποιες πιθανές διορθωτικές παρεμβάσεις θα έχουν χειρουργικό χαρακτήρα. Αν, π.χ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνει (όπως και ουκ ολίγοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο) ότι είναι απαραίτητη η επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μαξίμου, τότε θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης στην ελληνική διπλωματία, έστω κι αν αυτό είναι ένα σενάριο που για την ώρα αποκλείει ο πρωθυπουργός, με φόντο τις επιδόσεις που έχει καταγράψει ο υπουργός Εξωτερικών στα Ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Σε διαφορετικό πόστο -όχι εκτός κυβέρνησης- ίσως κληθεί να δραστηριοποιηθεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, για τον οποίο είχε ακουστεί και το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει μελλοντικά τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκπληξη μεγατόνων θα είναι το (πολύ μακρινό για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και ισορροπίες στην Ηρώδου Αττικού) σενάριο που θέλει τον Ακη Σκέρτσο να μετακινείται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε παραγωγικό υπουργείο, ώστε, εκτός των άλλων, να ικανοποιηθεί και μια μερίδα βουλευτών που του αποδίδει μέχρι και σήμερα κεντρικό ρόλο στην «αλλοίωση» του παραδοσιακού χαρακτήρα του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, για πιθανή είσοδο στην κυβέρνηση σε υπουργικό θώκο βρίσκονται τα ονόματα των Σταύρου Παπασταύρου, Θάνου Πλεύρη, Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και του Ευριπίδη Στυλιανίδη, με εμφανή στόχο να πέσουν οι τόνοι με τον παραδοσιακό «καραμανλικό» πυρήνα.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση του Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο, έπειτα από δύο τόσο έντονα καλοκαίρια και χειμώνες από πλευράς καιρικών φαινομένων, είναι πιθανόν να υπάρξει συζήτηση περί μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά