Το μήνυμα ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή και ότι είναι προσωπική του δέσμευση η διεξαγωγή εκλογών το 2027», έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.

Δύο 24ωρα μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του παρέμβαση έκανε λόγο για μία λυπηρή απόφαση, επιχείρησε όμως φυγή προς τα εμπρός, με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Ό,τι έγινε, έγινε και νομίζω ότι η απόφασή μας εξηγήθηκε πολύ καθαρά. Η δουλειά μου είναι να κοιτάζω στο μέλλον. Για μια ακόμα φορά θέλω να τονίσω ότι έχουμε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα. Επομένως δείτε το ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, στενάχωρο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το αφήνουμε πίσω μας. Το σημαντικό τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας».

«Έχουμε μια άνετη και σταθερή πλειοψηφία και μια ειλικρινή δέσμευση από εμένα ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας και θα διεξάγουμε εκλογές την άνοιξη του 2027», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αντώνης Σαμαράς: Οι επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού μετά τη διαγραφή του

Λίγες ώρες πάντως μετά την ανακοίνωση της διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, με τον πρώην πρωθυπουργό να προγραμματίζει να παραμείνει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως, όταν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, το ερώτημα «τι θα κάνει ο Σαμαράς;» θα είναι ακόμη πιο έντονο.

Η διαγραφή πάντως θα επισημοποιηθεί αύριο στις 6 μ.μ., κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, υπό τον Γιάννη Τραγάκη. Τα τελευταία δύο 24ωρα στον δημόσιο διάλογο κυριάρχησε η άποψη πως ο Αντώνης Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να κάνει «ηρωική έξοδο», σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματά του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου, Πέννυς Αβραμίδη στην "Κυριακάτικη Απογευματινή", στο μικροσκόπιο βρέθηκαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που ανήκουν διαχρονικά στον κύκλο των συνομιλητών του, με διάχυτη την απορία αν τα εν λόγω στελέχη θα τον ακολουθήσουν. Αυτομάτως βέβαια, γεννάται το ερώτημα… «Πού να ακολουθήσουν τον Αντώνη Σαμαρά;».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d5phsuemxrll)

Ο ρόλος του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου

Η γενικότερη εκτίμηση ωστόσο είναι πως κανείς από τους «γαλάζιους» βουλευτές δεν προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την αποπομπή.

Όσον αφορά τα σενάρια που κυκλοφορούν για την επόμενη ημέρα, λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μια Νέα Δημοκρατία… εκτός Νέας Δημοκρατίας, αφού ο ίδιος θεωρεί πως το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει υποστεί ιδεολογική μετάλλαξη.

Με αυτή την ανάγνωση υπάρχουν δύο εναλλακτικές: Είτε θα ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα που θα επιδιώξει να εκφράσει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ είτε θα αναλάβει ρόλο «καθοδηγητή» σε άλλο κόμμα - νέο ή από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δείχνουν το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου ως πιθανή εναλλακτική για τον Μεσσήνιο, δεδομένων των προσχωρήσεων παλαιών συνεργατών του στη Φωνή Λογικής.

Άλλωστε τα υπερδεξιά κόμματα Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και ΝΙΚΗ στερούνται κύρους και παρουσιάζουν «αρχηγικό κενό».

Συνεπώς, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη φωνή στα δεξιά της ΝΔ. Για το μέλλον πάντως του Αντώνη Σαμαρά ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Τσιούτσιας, μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Δεν αποκλείω τίποτα», εκτιμώντας πως ο λόγος της διαγραφής του εντοπίζεται στην πρόταση για υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα: «Ενόχλησε προφανώς, να υποθέσω, η πρόταση για δεξιό ή κεντροδεξιό προερχόμενο από την παράταξη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε ο κ. Τσιούτσιας και πρόσθεσε ότι στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την ονοματολογία γύρω από την Προεδρία της Δημοκρατίας «προστέθηκε και το όνομα Καραμανλής», τονίζοντας με νόημα: «Ποιος ενοχλήθηκε; Ο κύριος Σκέρτσος;».

Κυβερνητικές πηγές: Η συζήτηση περί Σαμαρά έκλεισε, προχωράμε μπροστά -

Κυβερνητικές πηγές θέλοντας να βάλουν τέλος στα όσα λέγονται και γράφονται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, διαμηνύουν  ότι: «Η συζήτηση περί Σαμαρά έκλεισε».

Όπως παραδέχονται σχετικά με το θέμα «δεν ήταν κάτι ευχάριστο», ωστόσο τονίζουν με έμφαση: «Προχωράμε μπροστά»

Οι κυβερνητικές πηγές μάλιστα, δεν παρέλειψαν να διαβεβαιώσουν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας», μία διευκρίνιση που έρχεται ενόψει προϋπολογισμού, αλλά και των δημοσιευμάτων εάν και κατά πόσο βουλευτές που συνομιλούν με τον διαγραφέντα πρώην πρόεδρο της ΝΔ, συνταχθούν μαζί του και τον ακολουθήσουν.

Μαρινάκης: "Δεν υπάρχουν Συμπιλίδηδες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας"

Με τη σειρά του, ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν κατηγορηματικός σε σχετικό ερώτημα διαμηνύοντας: «Δεν υπάρχουν Συμπιλίδηδες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι άλλο οι διαφορετικές απόψεις και άλλο το κοινό καθήκον που ενώνει τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Προχωράμε ενωμένοι, θα κριθούμε το 2027».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «ο κ. Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια της κριτικής και τη διατύπωση της διαφορετικής άποψης, επετέθη με ανοίκειο τρόπο κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλώντας για "χαριεντίσματα". Δεν είναι ωφέλιμο να αμφισβητείται η κοινή γραμμή ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία».

Μάλιστα επέμεινε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «υιοθέτησε ένα ψέμα» και συνέχισε τη διαστρέβλωση, ενώ έκανε λόγο για πλήρη, άδικη και επιθετική αποδόμηση της κυβέρνησης από τον πρώην πρωθυπουργό.