Από την πρώτη στιγμή που το Εργατικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Αθήνα για την πορεία των συζητήσεων με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τούτο διότι ο νυν πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση ακόμη, υπήρξε πιο συζητήσιμος από τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ.

Το momentum είναι δεδομένο και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει την ιστορική και πολιτική ευκαιρία. Γι’ αυτό και σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντά στο Λονδίνο τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, ως «προθέρμανση» για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Δεκεμβρίου, στην Downing Street. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Στάρμερ να παρουσιάσει διεθνώς το προφίλ του ηγέτη που θα ήθελε να διορθώσει ιστορικά λάθη.


Στο Λονδίνο ο Γιώργος Γεραπετρίτης: "Προθέρμανση" για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα η συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του

Το momentum είναι δεδομένο και η Ελλάδα δεν σκοπεύει να χάσει την ιστορική και πολιτική ευκαιρία. Γι’ αυτό και σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντά στο Λονδίνο τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμι, ως «προθέρμανση» για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 2 Δεκεμβρίου, στην Downing Street. Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Στάρμερ να παρουσιάσει διεθνώς το προφίλ του ηγέτη που θα ήθελε να διορθώσει ιστορικά λάθη.

Οι προβλέψεις είναι καλές, αν αναλογιστεί κανείς την άρτια σχέση των δυο ηγετών και τα όσα προηγήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023. Τότε που ο Κ. Μητσοτάκης, προτού συναντηθεί με τον Ρ. Σούνακ, είχε συναντηθεί με τον Κιρ Στάρμερ κι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η απρέπεια Σούνακ. «The rest is history», που λένε κι οι Αγγλοσάξονες, και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Αρμόδιες πηγές με γνώση των συνομιλιών εξέφραζαν στην «Απογευματινή» την αισιοδοξία τους για την πορεία των συζητήσεων.

Αφενός επειδή ο κ. Στάρμερ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης δανεισμού, αφετέρου επειδή το αρμόδιο Βρετανικό Μουσείο δεν έχει κλείσει την κουβέντα. Είναι χαρακτηριστική η σχετικά πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του Μουσείου στην «Α», ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων: «Οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

Ταυτόχρονα και η Mariet Westermann, διευθύντρια όλων των Guggenheim και πρόεδρος του Ιδρύματος, πρότεινε μιλώντας στο περιοδικό «Blue» την επανένωση των Γλυπτών με οδηγό τη δωρεά Δ. Δασκαλόπουλου σε τέσσερα μουσεία του κόσμου. Μάλιστα, είπε ότι τίποτα δεν θα ήταν πιο συναρπαστικό για την ίδια από το να δει τα λευκά κενά στο Μουσείο της Ακρόπολης να καλύπτονται από τα πραγματικά Γλυπτά που λείπουν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή