Για τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά µιλά στην «Απογευµατινή» η υπουργός Τουρισµού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτηρίζοντας δύσκολη αλλά αναγκαία την απόφαση του πρωθυπουργού. Η κυρία Κεφαλογιάννη σηµειώνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η διαγραφή γίνεται µονόδροµος για τη διαφύλαξη της ενότητας και της αξιοπιστίας της παράταξης, σηµειώνοντας όµως πως σε καµία περίπτωση «δεν πρέπει να παραγνωρίσουµε τη µακρά συνεισφορά του Αντώνη Σαµαρά στη Νέα ∆ηµοκρατία και τη χώρα».


Όλγα Κεφαλογιάννη στην Απογευματινή: "Η διαγραφή Σαμαρά ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση"

Επιπλέον η υπουργός Τουρισµού τοποθετείται για τις διαρροές ψηφοφόρων προς κόµµατα δεξιότερα της Ν∆ και εκτιµά ότι υπάρχει περιθώριο επαναπροσέγγισης. Για την προεδρική εκλογή αναφέρει πως η επιλογή του προσώπου είναι αποκλειστική αρµοδιότητα του πρωθυπουργού. Όσο για το χαρτοφυλάκιό της, η υπουργός εκτιµά ότι η ανοδική τάση στον τουρισµό θα συνεχιστεί και το 2025.

-Κυρία υπουργέ, επειδή έχετε µακρά εµπειρία στην πολιτική, θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύατε ότι ο πρωθυπουργός θα µπορούσε να αποφύγει τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά.

-Η απόφαση για τη διαγραφή του κ. Σαµαρά ήταν αναµφίβολα µια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Ο πρωθυπουργός δεν είχε περιθώριο να παρακολουθεί µια συνεχή και ανοιχτή αµφισβήτηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και της παράταξης.

Όταν ένα κορυφαίο στέλεχος εκφράζει απόψεις που διαταράσσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και τη στρατηγική του κόµµατος, η διαγραφή γίνεται µονόδροµος για τη διαφύλαξη της ενότητας και της αξιοπιστίας της παράταξης. Σε καµία περίπτωση, όµως, δεν πρέπει να παραγνωρίσουµε τη µακρά συνεισφορά του Αντώνη Σαµαρά στη Νέα ∆ηµοκρατία και τη χώρα. Ως πρώην πρωθυπουργός, στην κυβέρνηση του οποίου συµµετείχα µε µεγάλη τιµή, έχει αφήσει το στίγµα του σε κρίσιµες στιγµές, όπως η έξοδος της χώρας από την κρίση. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφωνίες του δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τη διαρκή απόκλιση από τις συλλογικές αποφάσεις. Η πολιτική χρειάζεται καθαρές γραµµές, και σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν δύσκολη, ορθή και επιβεβληµένη.

-Λένε πολλοί ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποφασίσει εδώ και καιρό το οριστικό του διαζύγιο από τη Ν∆. Συµµερίζεστε την άποψη, έχοντας καταγράψει τα όσα έλεγε εδώ και µήνες;

-Ο κ. Σαµαράς είχε πράγµατι εκφράσει εδώ και αρκετούς µήνες σαφείς διαφωνίες σε ορισµένες κρίσιµες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και της παράταξης. Αυτές οι διαφωνίες, σε συνδυασµό µε τη δηµόσια ρητορική του, έδωσαν την αίσθηση της αποστασιοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, η οριστική ρήξη δεν ήταν προδιαγεγραμμένη. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πάντοτε λειτουργούσε ως χώρος συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων. Ωστόσο, όταν η διαφωνία περνά σε επίπεδο που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή, την ενότητα της παράταξης, αλλά και την ευρύτερη σταθερότητα της χώρας, το ζήτημα λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Εκτιμώ ότι η διαγραφή ήταν μια εξέλιξη που ήρθε ως απόρροια αυτών των συνθηκών και όχι κατ’ ανάγκη ως προειλημμένη απόφαση από την πλευρά του κ. Σαμαρά.

-Με αφορμή τη διαγραφή Σαμαρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισήμαναν ότι σε πολλά από όσα υποστήριξε έχει δίκιο. Για παράδειγμα, λένε ότι η κυβέρνηση απομακρύνθηκε από τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε διαχρονικά η ΝΔ. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

-Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη και πολυσυλλεκτική παράταξη, που πάντοτε συνδυάζει την πίστη στις παραδοσιακές της αξίες με την ανάγκη για προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτός είναι ο πυρήνας της ύπαρξής μας και αυτός περιγράφεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Αυτή είναι και η διαχρονική μας δύναμη εδώ και μισό αιώνα. Να μπορούμε να εξελισσόμαστε. Να ακούμε και να εκφράζουμε τις ανάγκες τις κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν έχουμε απομακρυνθεί από τον ιδεολογικό μας πυρήνα. Η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, παραμένει πιστή στις αρχές της υπευθυνότητας, της ανάπτυξης και της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς παρεκκλίσεις.

-Πιστεύετε ότι η ΝΔ θα πρέπει να προσεγγίσει με κάποιο τρόπο τους ψηφοφόρους που κινούνται στα δεξιά; Ή είστε της άποψης ότι πλέον έχουν αποκοπεί οριστικά από τον χώρο;

-Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να εκπροσωπεί το σύνολο της Κεντροδεξιάς, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους τους πολίτες που αισθάνονται κοντά στις αρχές μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις ανησυχίες αυτών των ψηφοφόρων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η παράταξη παραμένει η κυρίαρχη επιλογή τους στον χώρο. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν πολίτη, σεβόμαστε τις απόψεις του, ακούμε τις ανησυχίες που μπορεί να έχει, προσπαθούμε να καταλάβουμε και να βρούμε κοινούς τόπους. Πάντα για το καλό της πατρίδας. Είμαι πεπεισμένη ότι υπάρχει περιθώριο επαναπροσέγγισης, αρκεί να το κάνουμε με ειλικρίνεια και ουσιαστική πολιτική πρόταση.

-Γνωρίζοντας τη διαχρονική σχέση και εκτίμηση που τρέφετε στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, θέλω να σας ρωτήσω αν υιοθετείτε την πρόταση που κατέθεσε δημοσίως ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με την οποία θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Ο Κώστας Καραμανλής είναι μια εμβληματική προσωπικότητα, όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η προσφορά του στην παράταξη και τη χώρα είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, το ζήτημα της επιλογής για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

-Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, μήπως γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη να προταθεί πρόσωπο από την Κεντροδεξιά για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

-Η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, που πρέπει να συμβολίζει την ενότητα. Είναι απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί με γνώμονα τις ανάγκες της συγκυρίας και τη δυνατότητα εξασφάλισης ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο που θα επιλεγεί πρέπει να ενσαρκώνει την ενότητα, τη σταθερότητα και το κύρος που απαιτεί ο θεσμός. Πιστεύω όμως ότι μια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε λόγο ούτε νόημα. Ας αφήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον πρωθυπουργό, όταν φτάσει εκείνη η ώρα.

-Προ ημερών αναφερθήκατε στο ρεκόρ του 2023 για τον τουρισμό. Είπατε, μάλιστα, ότι και το ’24 θα κινηθεί αναλόγως. Εκτιμάτε ότι και το 2025 θα κινηθεί σε αντίστοιχα νούμερα;

-Η πορεία του τουρισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η παγκόσμια οικονομία, η γεωπολιτική σταθερότητα και η προσαρμοστικότητα της χώρας μας στις νέες τάσεις. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2025. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη διαρκή βελτίωση των υποδομών μας, την προβολή νέων τουριστικών προορισμών και τη συνέχιση των στοχευμένων δράσεων προβολής.

-Αλήθεια, πόσο έχει βοηθήσει η διπλωματία του τουρισμού τη γενικότερη εικόνα της χώρας; Και σας ρωτώ, γιατί έχετε εντείνει τις επαφές σας εκτός Ελλάδος.

-Η διπλωματία του τουρισμού όπως την αναφέρετε, η εξωστρέφεια του υπουργείου μας, έχει αποδειχθεί από τα ισχυρότερα εργαλεία για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας διεθνώς. Οι επαφές με ηγέτες, επιχειρηματίες και φορείς από άλλες χώρες προωθούν την Ελλάδα ως ασφαλή, φιλόξενο και αξιόπιστο προορισμό. Επιπλέον, αυτές οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στον τουρισμό, αλλά ανοίγουν δρόμους για επενδύσεις, εμπορικές συνεργασίες και πολιτιστικές ανταλλαγές, ενισχύοντας τη συνολική θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή. Γίνεται συστηματική δουλειά, που ξεπερνάει κατά πολύ το πόσοι τουρίστες ήρθαν σε μια χρονιά στη χώρα μας. Αγγίζει την εικόνα, τη φήμη, το κύρος της χώρας στο διεθνές στερέωμα.