Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπίπτει του αξιώματός του στη Βουλή από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκαν δύο βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου). Αυτή η εξέλιξη όπως είναι φυσικό φέρνει αλλαγές στις συνθέσεις των Κ.Ο αλλά και αλλαγές στη χωροθέτησή τους. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και το ΠΑΣΟΚ αναβαθμίζεται στη θέση που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κανονισμού της Βουλής «ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην Kυβέρνηση αποκαλείται αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o Kανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις».

Μετά και από αυτή την κοινοβουλευτική εξέλιξη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, θεωρείται ο τέταρτος κατά σειρά πολιτειακός παράγοντας έπειτα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής.

Τα «προνόμια» που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και ο πρωθυπουργός, μπορεί να ορίσει έως και τρεις αναπληρωτές - εκπροσώπους του, σε αντίθεση με τους δύο που έχουν το δικαίωμα οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να θέσει δύο θέματα προ ημερησίας συζητήσεων. Ακόμη θα λαμβάνει το λόγο αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και θα έχει δικαίωμα να μιλήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.

Επιπρόσθετα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ απέκτησε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει την παρουσία του και σε κοινοβολευτικές επιτροπές. Πιο συγκεκριμένα θα αποκτήσει την θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ αναμένεται να αποκτήσει μια επιπλέον θέση - και να τις αυξήσει σε 3 - στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων.

Έτσι λοιπόν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να έχουν την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 που σχετίζεται με τον διορισμό προέδρων ανεξάρτητων αρχών. Ακόμη ένας από τους βουλευτές του Κινήματος θα κληθεί να αντικαταστήσει έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Επιτροπής «Πόθεν 'Εσχες».  Στη συγκεκριμένη επιτροπή παραδοσιακά η αντιπολίτευση εκπροσωπείται από ένα και μόνο βουλευτή του δεύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Η χωροταξία

Όσον αφορά τώρα το χωροταξικά θα υπάρξουν αλλαγές και στα γραφεία καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μετακομίσει το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ισόγειο του κοινοβουλίου ενώ και οι υπάλληλοι που εργάζονται στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή θα μετακομίσουν σε άλλα γραφεία. Ακόμη θα έχει τη δυνατότητα για περισσότερους συνεργάτες.

Παράλληλα μένει να φανεί εάν θα υπάρξει αλλαγή και στη χωροταξία εντός της Ολομέλειας της Βουλής. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν στις 3 Οκτωβρίου 2009 μία μέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.