Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι 3,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών - Ποια είναι τα οφέλη
Τι είπε ο πρωθυπουργός
"Μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας" χαρακτηρίζει το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης - "Ορόσημο για τη νησιωτική Ελλάδα, εξασφαλίζει φθηνό και καθαρό ρεύμα, ενισχύοντας την αυτάρκειά της", τονίζει
«Θέλουμε όλα τα ελληνικά νησιά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, παραμένοντας "πράσινα", φιλικά και βιώσιμα», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Νάξο για την τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο naxostimes.gr, αναφέρεται στα οφέλη του Ταμείου Απανθρακοποίησης, χαρακτηρίζοντάς το «μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας», λέγοντας πως «τα νησιά μας θα έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διασφαλισθεί η ενεργειακή τους αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο, ενώ με έργα και φράγματα θα τονωθούν η αγροτική οικονομία και η παραγωγή των μοναδικών τοπικών προϊόντων».
Παράλληλα, απαντά σε ερωτήσεις για την ιδιαιτερότητα των νησιών μας και τη νησιωτικότητα, τις προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανάγκη προστασίας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την υγεία, τις υποδομές και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Η δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης είναι ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Νάξο και τις Κυκλάδες, αλλά συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα και τις προοπτικές της.
Η Νάξος έχει καταφέρει να διατηρήσει, σε σημαντικό βαθμό, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, παρά την αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Οι δε Ναξιώτες συνδυάζουν την οικονομική πρόοδο και την προκοπή του τόπου τους με την παράδοση.
Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τις παρεμβάσεις του Ταμείου Απανθρακοποίησης, δίνουμε λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τα νησιά μας με σκοπό να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών, χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος ή να αλλοιώσει την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε τόπου. Θέλουμε όλα τα ελληνικά νησιά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, παραμένοντας «πράσινα», φιλικά και βιώσιμα.
-Ποια είναι η σημασία αυτού του Ταμείου για την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, για την κλιματική προσαρμογή, ιδιαίτερα των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά; Πότε θα έχουμε ορατά αποτελέσματα;
Η σύσταση αυτού του νέου Ταμείου και η χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκούς πόρους αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.
Οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο θα αφορούν αποκλειστικά τα νησιά μας και θα έχουν σημαντικά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους τους.
Ειδικότερα, τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια των νησιών, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για όλους, καθώς θα τερματίσουν την εξάρτηση των νησιών από το ακριβό πετρέλαιο.
Και τα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι μεγάλα, η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Και βέβαια, τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά «πράσινους» προορισμούς.
Σε πρακτικό επίπεδο, τα νησιά μας θα έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διασφαλισθεί η ενεργειακή τους αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο, ενώ με έργα και φράγματα θα τονωθούν η αγροτική οικονομία και η παραγωγή των μοναδικών τοπικών προϊόντων.
Όλα αυτά μπαίνουν πλέον σε τροχιά εφαρμογής, τα οποία θα γίνουν ορατά το επόμενο διάστημα με σεβασμό στο ξεχωριστό οικοσύστημα κάθε νησιού.
-Οι πόροι μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 3,8 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να τους αξιοποιήσουμε;
Έχουμε δείξει τα προηγούμενα χρόνια πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια, το ένα τρίτο περίπου αυτών των κεφαλαίων έχουμε επιλέξει να το κατευθύνουμε σε δράσεις που αφορούν στο κλίμα και το περιβάλλον.
Συνεπώς, έχουμε την τεχνογνωσία και είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο, για να αξιοποιήσουμε άμεσα και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών μας τους σημαντικούς πόρους και από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Αυτή τη στιγμή, ήδη, ωριμάζουν τεχνικά και οικονομικά οι διάφορες κατηγορίες έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Ειδικά τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι, ήδη, σε φάση υλοποίησης από τους αρμόδιους διαχειριστές.
Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει αλλάξει πλήρως το ενεργειακό υπόδειγμα των ελληνικών νησιών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των νησιωτών και στις τοπικές οικονομίες.
-Το οξύ υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα των νησιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονάδες αφαλάτωσης και αντλησιοταμίευσης, που προωθεί το Ταμείο;
Ένα σημαντικό τμήμα από τους πόρους του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα διατεθεί για την κατασκευή έργων υποδομής που θα δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της άρδευσης και της λειψυδρίας.
Έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων που θα ενισχύσουν το υδάτινο αποτύπωμα της νησιωτικής Ελλάδας, θα τροφοδοτούν τις αγροτικές εκτάσεις των νησιών μας και θα αντιμετωπίζουν το θέμα της λειψυδρίας παράλληλα με άλλα μέτρα που θα συμβάλουν, αποφασιστικά, στη συμπληρωματική τροφοδοσία των νησιών με πόσιμο νερό.
-Όπως ξέρετε, τα νησιά έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο «κόσμο», που διαμορφώνεται από το φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον. Σχεδιάζετε ειδικές πολιτικές, ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την οικονομία τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τη ψηφιακή διακυβέρνηση και την υγεία, ειδικά στον κορυφαίο πολυνησιακό δήμο μας;
Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας συνολικός ανασχεδιασμός του αναπτυξιακού προτύπου κάθε περιφέρειας και νομού ο οποίος διακρίνεται από δύο καινοτόμες αρχές:
Πρώτον, ότι κάθε τόπος δικαιούται να έχει το δικό του πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματώνει τα δικά του πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς.
Δεύτερον, ότι το ιδιαίτερο αυτό πρότυπο δεν θα λειτουργήσει αν προέλθει μόνο από ένα γραφείο κάπου μακριά, χωρίς την ουσιαστική συμβολή των πολιτών που αφορά και εντέλει θα κληθούν να το υποστηρίξουν.
Η νησιωτικότητα είναι μία πολύ ιδιαίτερη συνθήκη που διαμορφώνει όλες τις όψεις της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και της δυναμικής των νησιών και είναι βασική μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή, ώστε και τα νησιά να μπορούν να κατοικούνται χωρίς εμπόδια, από πολίτες που έχουν ίσες ευκαιρίες και προοπτικές.
Για την καλύτερη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, ψηφίσαμε πρόσφατα νόμο για την ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας στις νησιωτικές περιοχές για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Στον τομέα της υγείας, με το νέο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής προβλέπονται 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, μηδενίζοντας τις ανισότητες στην υγεία που οφείλονται στη γεωγραφική απόσταση.
Στο νοσοκομείο της Νάξου προστίθεται νέα πτέρυγα με πόρους €6,8 εκατ. μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για την επόμενη φάση εξασφαλίσαμε €7,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ.
Αλλά και για τις ψηφιακές διασυνδέσεις, ξεκινάνε οι εργασίες για το Ultrafast Broadband, ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες. Οι Κυκλάδες εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και σύντομα θα έχουν το δικό τους επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
-Προσφάτως προβληματιστήκατε για τη χρήση ή κατάχρηση του όρου υπερ-τουρισμός. Ορισμένα νησιά, όμως, μήπως όντως «απειλούνται» και πρέπει να ληφθεί μέριμνα στα εκπονούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;
Η έννοια του υπερτουρισμού δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ένταση της αιχμής της τουριστικής περιόδου που εντοπίζεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε κάποια νησιά, κυρίως των Κυκλάδων και των Επτανήσων.
Προφανώς τους δυο αυτούς μήνες δοκιμάζονται οι υποδομές και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’και Β’ βαθμού, ενώ ταυτόχρονα θα θέσουμε κανόνες στον χωροταξικό σχεδιασμό με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη εκπονούνται.
Τελικός μας στόχος είναι η ανθεκτικότητα των νησιών μας, με την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου προάσπισης του Περιβάλλοντος, του χαρακτήρα των νησιών, της περιουσίας των πολιτών σε συνδυασμό με το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας.
Αυτόν τον πολλαπλό στόχο φιλοδοξούν να εκπληρώσουν και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουμε προνοήσει ως κυβέρνηση να χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο naxostimes.gr, αναφέρεται στα οφέλη του Ταμείου Απανθρακοποίησης, χαρακτηρίζοντάς το «μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας», λέγοντας πως «τα νησιά μας θα έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διασφαλισθεί η ενεργειακή τους αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο, ενώ με έργα και φράγματα θα τονωθούν η αγροτική οικονομία και η παραγωγή των μοναδικών τοπικών προϊόντων».
Παράλληλα, απαντά σε ερωτήσεις για την ιδιαιτερότητα των νησιών μας και τη νησιωτικότητα, τις προκλήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ανάγκη προστασίας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, αλλά και για τον στρατηγικό σχεδιασμό που αφορά την υγεία, τις υποδομές και την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι 3,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης - Βασική μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή στα νησιά
– Κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί επελέγη το νησί μας, η Νάξος, για την υπογραφή της σύμβασης για τη σύσταση και την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών;Η δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης είναι ένα σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για τη Νάξο και τις Κυκλάδες, αλλά συνολικά για τη νησιωτική Ελλάδα και τις προοπτικές της.
Η Νάξος έχει καταφέρει να διατηρήσει, σε σημαντικό βαθμό, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, παρά την αξιοσημείωτη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Οι δε Ναξιώτες συνδυάζουν την οικονομική πρόοδο και την προκοπή του τόπου τους με την παράδοση.
Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας τις παρεμβάσεις του Ταμείου Απανθρακοποίησης, δίνουμε λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τα νησιά μας με σκοπό να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών, χωρίς αυτό να γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος ή να αλλοιώσει την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε τόπου. Θέλουμε όλα τα ελληνικά νησιά να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, παραμένοντας «πράσινα», φιλικά και βιώσιμα.
-Ποια είναι η σημασία αυτού του Ταμείου για την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, για την κλιματική προσαρμογή, ιδιαίτερα των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά; Πότε θα έχουμε ορατά αποτελέσματα;
Η σύσταση αυτού του νέου Ταμείου και η χρηματοδότησή του με ευρωπαϊκούς πόρους αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας.
Οι δράσεις και τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο θα αφορούν αποκλειστικά τα νησιά μας και θα έχουν σημαντικά ενεργειακά και οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους τους.
Ειδικότερα, τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια των νησιών, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για όλους, καθώς θα τερματίσουν την εξάρτηση των νησιών από το ακριβό πετρέλαιο.
Και τα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι μεγάλα, η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Και βέβαια, τα έργα αυτά θα συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά «πράσινους» προορισμούς.
Σε πρακτικό επίπεδο, τα νησιά μας θα έχουν φθηνό και καθαρό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα διασφαλισθεί η ενεργειακή τους αυτάρκεια 12 μήνες τον χρόνο, ενώ με έργα και φράγματα θα τονωθούν η αγροτική οικονομία και η παραγωγή των μοναδικών τοπικών προϊόντων.
Όλα αυτά μπαίνουν πλέον σε τροχιά εφαρμογής, τα οποία θα γίνουν ορατά το επόμενο διάστημα με σεβασμό στο ξεχωριστό οικοσύστημα κάθε νησιού.
-Οι πόροι μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 3,8 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να τους αξιοποιήσουμε;
Έχουμε δείξει τα προηγούμενα χρόνια πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν σε επιχορηγήσεις και δάνεια, το ένα τρίτο περίπου αυτών των κεφαλαίων έχουμε επιλέξει να το κατευθύνουμε σε δράσεις που αφορούν στο κλίμα και το περιβάλλον.
Συνεπώς, έχουμε την τεχνογνωσία και είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο, για να αξιοποιήσουμε άμεσα και με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών μας τους σημαντικούς πόρους και από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.
Αυτή τη στιγμή, ήδη, ωριμάζουν τεχνικά και οικονομικά οι διάφορες κατηγορίες έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο.
Ειδικά τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων είναι, ήδη, σε φάση υλοποίησης από τους αρμόδιους διαχειριστές.
Οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα, ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει αλλάξει πλήρως το ενεργειακό υπόδειγμα των ελληνικών νησιών, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των νησιωτών και στις τοπικές οικονομίες.
-Το οξύ υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα των νησιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονάδες αφαλάτωσης και αντλησιοταμίευσης, που προωθεί το Ταμείο;
Ένα σημαντικό τμήμα από τους πόρους του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα διατεθεί για την κατασκευή έργων υποδομής που θα δίνουν απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της άρδευσης και της λειψυδρίας.
Έχουμε σχεδιάσει ένα πλέγμα φωτοβολταϊκών, αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων που θα ενισχύσουν το υδάτινο αποτύπωμα της νησιωτικής Ελλάδας, θα τροφοδοτούν τις αγροτικές εκτάσεις των νησιών μας και θα αντιμετωπίζουν το θέμα της λειψυδρίας παράλληλα με άλλα μέτρα που θα συμβάλουν, αποφασιστικά, στη συμπληρωματική τροφοδοσία των νησιών με πόσιμο νερό.
-Όπως ξέρετε, τα νησιά έχουν τον δικό τους, ιδιαίτερο «κόσμο», που διαμορφώνεται από το φυσικό και πολιτισμικό τους περιβάλλον. Σχεδιάζετε ειδικές πολιτικές, ρυθμίσεις και παρεμβάσεις για την οικονομία τους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση, τη ψηφιακή διακυβέρνηση και την υγεία, ειδικά στον κορυφαίο πολυνησιακό δήμο μας;
Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας συνολικός ανασχεδιασμός του αναπτυξιακού προτύπου κάθε περιφέρειας και νομού ο οποίος διακρίνεται από δύο καινοτόμες αρχές:
Πρώτον, ότι κάθε τόπος δικαιούται να έχει το δικό του πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματώνει τα δικά του πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς.
Δεύτερον, ότι το ιδιαίτερο αυτό πρότυπο δεν θα λειτουργήσει αν προέλθει μόνο από ένα γραφείο κάπου μακριά, χωρίς την ουσιαστική συμβολή των πολιτών που αφορά και εντέλει θα κληθούν να το υποστηρίξουν.
Η νησιωτικότητα είναι μία πολύ ιδιαίτερη συνθήκη που διαμορφώνει όλες τις όψεις της καθημερινότητας των κατοίκων αλλά και της δυναμικής των νησιών και είναι βασική μας υποχρέωση να διασφαλίσουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή, ώστε και τα νησιά να μπορούν να κατοικούνται χωρίς εμπόδια, από πολίτες που έχουν ίσες ευκαιρίες και προοπτικές.
Για την καλύτερη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, ψηφίσαμε πρόσφατα νόμο για την ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας στις νησιωτικές περιοχές για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Στον τομέα της υγείας, με το νέο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής προβλέπονται 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, μηδενίζοντας τις ανισότητες στην υγεία που οφείλονται στη γεωγραφική απόσταση.
Στο νοσοκομείο της Νάξου προστίθεται νέα πτέρυγα με πόρους €6,8 εκατ. μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για την επόμενη φάση εξασφαλίσαμε €7,5 εκατ. από το ΕΣΠΑ.
Αλλά και για τις ψηφιακές διασυνδέσεις, ξεκινάνε οι εργασίες για το Ultrafast Broadband, ώστε να έχουν πρόσβαση οι κάτοικοι σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες. Οι Κυκλάδες εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της Εθνικής Στρατηγικής για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και σύντομα θα έχουν το δικό τους επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης.
-Προσφάτως προβληματιστήκατε για τη χρήση ή κατάχρηση του όρου υπερ-τουρισμός. Ορισμένα νησιά, όμως, μήπως όντως «απειλούνται» και πρέπει να ληφθεί μέριμνα στα εκπονούμενα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια;
Η έννοια του υπερτουρισμού δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ένταση της αιχμής της τουριστικής περιόδου που εντοπίζεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε κάποια νησιά, κυρίως των Κυκλάδων και των Επτανήσων.
Προφανώς τους δυο αυτούς μήνες δοκιμάζονται οι υποδομές και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’και Β’ βαθμού, ενώ ταυτόχρονα θα θέσουμε κανόνες στον χωροταξικό σχεδιασμό με τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη εκπονούνται.
Τελικός μας στόχος είναι η ανθεκτικότητα των νησιών μας, με την υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου προάσπισης του Περιβάλλοντος, του χαρακτήρα των νησιών, της περιουσίας των πολιτών σε συνδυασμό με το επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας.
Αυτόν τον πολλαπλό στόχο φιλοδοξούν να εκπληρώσουν και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που έχουμε προνοήσει ως κυβέρνηση να χρηματοδοτούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.