Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει και να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μία ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα στα στελέχη του κόμματος ότι παρά την απώλεια της δεύτερης κοινοβουλευτικής θέσης μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Παύλου κάτι κινείται στον χώρο της Αριστεράς.



ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για την ανεξαρτητοποίηση Τζάκρη και Πούλου

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στις δύο βουλευτίνες όχι με τόσο κολακευτικά λόγια. Τη Θεοδώρα Τζάκρη την αποκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ «θηλυκό Συμπιλίδη», ενώ η Γιώτα Πούλου βρίσκεται στο στόχαστρο των στελεχών της Κουμουνδούρου, καθώς, όπως λένε, η προερχόμενη από το ΚΚΕ βουλευτής στηρίχτηκε κατ’ επανάληψη από το κόμμα και μάλιστα εις βάρος άλλων στελεχών. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η φράση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πως «δυστυχώς το περιμέναμε από τη “μουσαφίρισσα”. Η αχαριστία της Παύλου δεν έχει, όμως, προηγούμενο».



Η νέα πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως και να έχουν τα πράγματα, μετά την κίνηση ανεξαρτητοποίησης που έκαναν οι δύο πρώην βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Κουμουνδούρου βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

Είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή με 29 βουλευτές και κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις επόμενες κάλπες. Αντίθετα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης εμφανίζεται να είναι έτοιμος να ανοίξει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νίνα Κασιμάτη από την άλλη «εντελώς τυχαία» θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα ένα βιβλίο μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει και για τον βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Σαρακιώτη, για τον οποίο λέγεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τον πείσει ότι πρέπει να βρεθεί πολιτικά δίπλα του. Κι αυτό γιατί η άποψη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το νέο κόμμα «με την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο» πρέπει να έχει νέα, φρέσκα πρόσωπα που θα δημιουργούν στους πολίτες ότι κάτι νέο γεννιέται. Το πώς θα συνδυαστεί τώρα αυτό με την παρουσία της Θεοδώρας Τζάκρη, της Γιώτας Παύλου και του Αλέξανδρου Αυλωνίτη αποτελεί ζητούμενο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν ότι οι Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Παύλου έσπευσαν να ανεξαρτητοποιηθούν χθες καθώς το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψήφιων προέδρων άφησε καλές εντυπώσεις στους πολίτες. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτές οι τρεις ώρες κατάφεραν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των πολιτών για το κόμμα της Αριστεράς. Έτσι τώρα το βλέμμα τους είναι στραμμένο στις εκλογές της Κυριακής και το μόνο που τους ανησυχεί είναι οι… κακές καιρικές συνθήκες που θα υπάρχουν, ειδικά στην Αττική.



Πυρά από τους "87" κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Οι «87» χθες επέλεξαν εκτός από την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος να κάνουν και διαρροή στην οποία επεσήμαιναν ότι «η νέα υπόθεση της αποστασίας έλυσε και τις τελευταίες απορίες όσων δεν είχαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν το νόημα της παρουσίας του Στέφανου Κασελάκη στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο οποίος ανέλαβε να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της διαπλοκής και της δεξιάς, αφού σχεδίασε, οργάνωσε και εκτέλεσε την αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Οι υπάλληλοι της διαπλοκής και των κυβερνητικών συμφερόντων δίνουν αυτή την ώρα όλες τους τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των χορηγών τους και των αθέατων υποστηρικτών τους».

Μάλιστα, στελέχη της ομάδας των «87» έλεγαν με νόημα ότι «ο στρατηγικός στόχος να αλλοιώσουν την πολιτική αρχιτεκτονική που δημιούργησε ο προοδευτικός λαός με την ψήφο του στις εκλογές του 2023 είχε και σχέδιο και εκτελεστικά όργανα που θα μείνουν κατάπτυστα στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν θα τα ξεχάσει. Στοχεύουν μεταξύ άλλων να καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ιστορική παρένθεση, γιατί φοβούνται τους άρρηκτους δεσμούς του με την ελληνική κοινωνία ως γνήσιου εκφραστή των συμφερόντων της λαϊκής πλειοψηφίας».

Όμως, όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε και την οργισμένη αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή».



"Θεσμική εκτροπή"

Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για «νόθευση και παραβίαση της λαϊκής εντολής», χαρακτηρίζοντας ως «θεσμική εκτροπή» τις ανεξαρτητοποιήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε «εξυπηρετούν τα σχέδια αλλά και τις επιδιώξεις του Νίκου Ανδρουλάκη να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι «το σχεδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει!». Και πρόσθεσε ότι «η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη σημερινή αποστασία των δυο βουλευτριών να το ξέρουν όλοι πως θα είναι προσωρινή». Ο Νικόλας Φαραντούρης μίλησε για «ιστορική ευθύνη» να «ρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ που τους εξέλεξε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι πολιτειακή θέση» και έκανε λόγο για «υποκρισία» από την πλευρά τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, συνόδευσε στη Λιβαδειά τη Γιώτα Παύλου και μιλώντας με τον κόσμο, τους ζήτησε «να προσέχουν τη Γιώτα σαν τα μάτια τους».