Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1: Έχουμε ένα καθήκον, να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο στη χώρα χωρίς επαρκή κατώτατο μισθό
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
''Έχουμε υποχρέωση ως Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς, που να διασφαλίζουν δηλαδή ένα επαρκές επίπεδο'', σημείωσε η Νίκη Κεραμέως
«Έχουμε ένα καθήκον, να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο στη χώρα χωρίς επαρκή κατώτατο μισθό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Νίκη Κεραμέως.
Ερωτηθείσα γιατί δεν επαναφέρει η κυβέρνηση την εθνική συλλογική σύμβαση, η υπουργός απάντησε: «Το σύστημα που προτείνει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή είναι να υπάρχει ένας νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός. Μια «ασπίδα προστασίας» άρα ένα κατώφλι. Κανείς εργαζόμενος στη χώρα να μην αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό από εκεί και πάνω οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν καλύτερους όρους εργασίας».
«Έχουμε υποχρέωση ως Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς, που να διασφαλίζουν δηλαδή ένα επαρκές επίπεδο. Ερχόμαστε και λέμε ότι αυτό το επαρκές επίπεδο να μην το εξασφαλίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας αλλά να βγαίνει με μαθηματικό τύπο ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας. Πρώτη φορά προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να μειώνεται άρα από εδώ και πέρα μόνο θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950€», σημείωσε σε άλλο σημείο η Νίκη Κεραμέως.
Ακόμη, ερωτηθείσα τι περιμένει από την σημερινή τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή, η υπουργός είπε: «Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι έχει να αναφέρει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει ένα ειδικό βάρος και έχει μεγάλη ιστορία. Πάντοτε ακούμε με πάρα πολύ προσοχή αυτά που έχει να πει».
Παράλληλα, αναφορικά με τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, η Νίκη Κεραμέως σημείωσε: «Είναι μια πολύ στενάχωρη εξέλιξη γιατί μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα την κράτησε όρθια όμως με όσα είπε στην τελευταία του τοποθέτηση είναι σαφές ότι διαφώνησε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική. Διαφώνησε συνολικά και με αυτή την έννοια δεν άφησε δυστυχώς κανένα περιθώριο, δεν μπορούσε να υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη από αυτή».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1
Ερωτηθείσα γιατί δεν επαναφέρει η κυβέρνηση την εθνική συλλογική σύμβαση
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το σύστημα που προτείνει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή είναι να υπάρχει ένας νομοθετικά κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός. Μια «ασπίδα προστασίας» άρα ένα κατώφλι. Κανείς εργαζόμενός στη χώρα να μην αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό από εκεί και πάνω οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν καλύτερους όρους εργασίας.
ΔΗΜ: Όχι όμως σε εθνικό επίπεδο, σε επιχειρησιακό
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Τι θα πει σε εθνικό δηλαδή ένας εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ να αποφασίζει για όλη τη χώρα ενώ δεν είναι μέλη τους; Η κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κατώφλι, μια «ασπίδα προστασίας» κανείς εργαζόμενος στη χώρα να μην μπορεί να αμείβεται κάτω από αυτό το ποσό και το ποσό αυτό θα καθορίζεται με βάση τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς. Δηλαδή πόσο ανεβαίνουν οι τιμές και πόσο αυξάνει η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Άρα θα υπάρχει ένας μηχανισμός βάσει του οποίου αυτόματα θα προσαρμόζονται οι αυξήσει στον κατώτατο μισθό όπως αυτόματα προσαρμόζονται οι αυξήσεις στις συντάξεις. Δεν συζητάει κανείς γιατί τόσο και όχι τόσο γιατί βγαίνει από αλγόριθμο. Αυτό που πάει να κάνει η Ελλάδα και το κάνει ήδη μια δεκαετία απλά τώρα γίνεται με μηχανισμό το κάνουν 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ. Δηλαδή έχουν ένα κατώφλι νομοθετικά κατοχυρωμένο και από εκεί και πάνω μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να συμφωνήσουν περισσότερο.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ένας εργαζόμενος που ξέρει ότι θα αμείβεται με κατώτατο μισθό να ξέρει ποιος θα είναι αυτός, και αντιστοίχως να το ξέρει και η επιχείρηση για να κάνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αυτό επαφιόταν σε έναν εκπρόσωπο εργαζομένων και έναν εκπρόσωπο εργοδοτών και αν δεν τα βρούνε τι θα γινότανε; Δεν υπήρχε η προβλεψιμότητα στην αγορά συνολικά.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Έχουμε υποχρέωση ως Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς, που να διασφαλίζουν δηλαδή ένα επαρκές επίπεδο. Ερχόμαστε και λέμε ότι αυτό το επαρκές επίπεδο να μην το εξασφαλίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας αλλά να βγαίνει με μαθηματικό τύπο ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας. Πρώτη φορά προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να μειώνεται άρα από εδώ και πέρα μόνο θα αυξάνει ο κατώτατος μισθός πάνω από τα 950€.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Κλαδικές συμβάσεις έχουμε στον τουρισμό και στην εστίαση. Το μοντέλο που προτείνει η επιστημονική επιτροπή και το οποίο ακολουθεί και η κυβέρνηση με αυτόν τον αλγόριθμο είναι αυτό που έχει η Γαλλία από το 1970. Αυτό το μοντέλο που προτείνουμε το πήραμε από την Γαλλία. Η Γαλλία έχει αυτό το μοντέλο βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την ακρίβεια και από την παραγωγικότητα της οικονομίας. Όσο ανεβαίνουν αυτά τα δύο στοιχεία θα ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός εάν αυτά δεν ανεβαίνουν ή αν μειώνονται δεν θα επηρεάζεται ο κατώτατος μισθός. Πολύ σημαντικό είναι ότι αυτό που περιγράφουμε θα ισχύσει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Έως σήμερα για δεκαετίες ο κατώτατος αφορούσε μόνο τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όταν ψηφιστεί επεκτείνεται αυτό το «δίχτυ προστασίας» για κάθε εργαζόμενο στη χώρα είτε είναι στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε περισσότερα κίνητρα για τις συλλογικές συμβάσεις για να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων. Έχουμε χαμηλό ποσοστό κάλυψης, έχουμε λίγες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα προσπαθήσουμε τον επόμενο χρόνο, για ένα χρόνο έχουμε περιθώριο από την ΕΕ, να προσπαθήσουμε να βάλουμε περισσότερα κίνητρα σε ότι αφορά την σύναψη συλλογικών συμβάσεων.
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Έχουμε ένα καθήκον να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο στη χώρα χωρίς επαρκή κατώτατο μισθό.
Ερωτηθείσα τι περιμένει από την σημερινή τοποθέτηση του κ. Καραμανλή
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι έχει να αναφέρει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει ένα ειδικό βάρος και έχει μεγάλη ιστορία. Πάντοτε ακούμε με πάρα πολύ προσοχή αυτά που έχει να πει ο κ. Καραμανλής.
Για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι μια πολύ στενάχωρη εξέλιξη γιατί μιλάμε για έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πρώην πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα την κράτησε όρθια όμως με όσα είπε στην τελευταία του τοποθέτηση είναι σαφές ότι διαφώνησε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική. Διαφώνησε συνολικά και με αυτή την έννοια δεν άφησε δυστυχώς κανένα περιθώριο, δεν μπορούσε να υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη από αυτή.