Δύο μηνύματα στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της διαγραφής Σαμαρά. Το πρώτο πως το αρραγές και η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος δεν διατρέχουν κίνδυνο Το δεύτερο ότι η εκλογολογία… βλάπτει σοβαρά το κυβερνητικό έργο και συνεπώς μετά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κλείνουν και αυτά που αφορούν αλλαγές στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο.

*Διαβάστε ακόμα: Μηνύματα Καραμανλή για τη διαγραφή Σαμαρά: Η άλλη γνώμη δεν πρέπει να δαιμονοποιείται και να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Η αποπομπή Σαμαρά είναι αλήθεια πως προκάλεσε προβληματισμό ακόμη και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πήρε την απόφαση με βαριά καρδιά μην έχοντας άλλη επιλογή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα και όλες τις «κόκκινες γραμμές». Η ζωή όμως συνεχίζεται και η όλη προβληματική που αναπτύσσεται στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά την προσπάθεια που γίνεται πάνω στην κοινωνική ατζέντα και η οποία φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει μέσα από τη σειρά μέτρων που εξαγγέλθηκαν με μόνο στόχο την αύξηση των εισοδημάτων.

Με άλλα λόγια, το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός είναι να παρεκκλίνει η συζήτηση από την τωρινή συνθήκη, που δείχνει ευοίωνη όσον αφορά «την οικονομία της καθημερινότητας», προς μια αντιπαραγωγική κομματική εσωστρέφεια. Άλλωστε, επί προεδρίας Μητσοτάκη το κυβερνών κόμμα εκπέμπει την εικόνα της συμπαγούς και συγκροτημένης παράταξης, που λειτουργεί με όλους τους όρους της εσωκομματικής δημοκρατίας.


«Δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου»

«Η ΚΟ της ΝΔ στηρίζει 5,5 χρόνια την κυβερνητική πολιτική μαχητικά και ενεργητικά», διεμήνυσε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος από την αρχή πήρε πάνω του την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος Σαμαρά, αν και ο ίδιος δεν συγκαταλέγεται στους εισηγητές που πρότειναν τη διαγραφή του Μεσσήνιου πολιτικού.

«Η ΚΟ όχι απλώς διά της ψήφου αλλά με την παρουσία της στη Βουλή και τις δημόσιες συζητήσεις έχει στηρίξει την κυβερνητική πολιτική. Αδιαστίκτως και αδιαλείπτως», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης (ΑΝΤ1) εκφράζοντας δημόσια την πεποίθηση που επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια πως δεν τίθεται ζήτημα άλλων εσωτερικών αναταράξεων.

Ταυτόχρονα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, εκφράζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να μην μπει η πολιτική ζωή σε κάποιο είδος ατέρμονης εκλογολογίας.

Στο ερώτημα (Σκάι) αν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το όριο εισόδου στη Βουλή και αν η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Λιβάνιος ήταν κατηγορηματικός: «Ο πρωθυπουργός λειτουργεί πολύ θεσμικά σε αυτό το κομμάτι και προφανώς η σταθερότητα της χώρας είναι πολύ σημαντική αλλά και ο σεβασμός στους θεσμούς είναι εξίσου σημαντικός. Άρα, όπως έχει πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ούτε των ορίων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια έδωσε στοιχεία που αφορούν την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, καθώς, όπως είπε, έχουν εντοπιστεί περίπου 340.000 εκλογείς οι οποίοι θα διαγραφούν από τους καταλόγους και αφορούν περίπου το 4,5% του συνολικού εκλογικού ποσοστού.