Σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά πήρε ο Κώστας Καραµανλής και παράλληλα ξεκαθάρισε πως τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει και δεν τον αφορά η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, στη νέα του πολυαναµενόµενη παρέµβαση, η οποία όµως σε γενικές γραµµές κινήθηκε στο µοτίβο των προηγούµενων παρεµβάσεών του.

*Διαβάστε ακόμα: Μηνύματα Καραμανλή για τη διαγραφή Σαμαρά: Η άλλη γνώμη δεν πρέπει να δαιμονοποιείται και να αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο πρώην πρωθυπουργός, µιλώντας στην εκδήλωση για το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά στην Πάτρα, επέλεξε και πάλι ήπιο τόνο, εκφράζοντας εκ νέου ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ρόλο της Γερµανίας, την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις διευρυνόµενες κοινωνικές ανισότητες και την προέλαση του woke στον δυτικό κόσµο.

Σε κάθε περίπτωση, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά τα εσωκοµµατικά του κυβερνώντος κόµµατος, επιλέγοντας να κάνει αναφορά στην ανάγκη εθνικής ενότητας και οµοψυχίας, όταν αναφέρθηκε στον τουρκικό αναθεωρητισµό.


Αιχμές Καραμανλή για τη διαγραφή Σαμαρά από τον Μητσοτάκη

Σε αυτό το σηµείο ήταν η µόνη φορά που ο Κώστας Καραµανλής τοποθετήθηκε εµµέσως σχετικά µε τη διαγραφή του Μεσσήνιου, µε την επισήµανση πως η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να αντιµετωπίζεται µε πειθαρχικά µέτρα. «Η άλλη γνώµη, η διαφορετική ανάγνωση, ακόµα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιµονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιµετωπίζονται µε πειθαρχικά µέτρα, καθιστώντας µάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική οµοψυχία για τη στήριξη της εθνικής γραµµής», σηµείωσε.

Επέλεξε παράλληλα να κλείσει την οµιλία του και τη σχετική σεναριολογία που πυροδότησε η συνέντευξη Αντώνη Σαµαρά δηλώνοντας πως δεν τον ενδιαφέρει το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα «Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας. Με τιµά η σκέψη, ειδικά µάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό. Θέλω όµως να ξεκαθαρίσω ότι το θέµα ούτε µε αφορά ούτε µε ενδιαφέρει», είπε.

Όσον αφορά το ζήτηµα των γερµανικών αποζηµιώσεων που πραγµατεύεται το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά, τόνισε πώς η Γερµανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει µόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εµπράκτως. «Είναι, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, και ζήτηµα διεθνούς και ευρωπαϊκής νοµιµότητας.

Η αποπληρωµή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν», υπογράµµισε και στη συνέχεια άσκησε σφοδρή κριτική για τις ευθύνες της γερµανικής πολιτικής όσον αφορά το γενικότερο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα. «Η Γερµανία έριξε το βάρος της στον οικονοµικό άξονα, αλλά µε τους δικούς της όρους. Η επιρροή της Γερµανίας πολλές φορές ξεστράτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πραγµατικό νόηµά της», ανέφερε και παράλληλα επέκρινε την Ευρώπη για τον ρόλο που διαδραµάτισε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Ο Κώστας Καραµανλής αναφέρθηκε και στη διεθνή κατάσταση και στην αδυναµία της Ευρώπης να πρωταγωνιστήσει. «Το παγκόσµιο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει µεταβληθεί ραγδαία. Οι βεβαιότητες και τα δεδοµένα του παρελθόντος έχουν ανατραπεί. Την ίδια ώρα η Ευρώπη µοιάζει ανήµπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Περιορίζεται σε έναν ρόλο κοµπάρσου, ακόµα και σε διενέξεις που την αφορούν άµεσα», είπε και κάλεσε τις ηγεσίες να µην περιφρονούν τους πολίτες που εκφράζουν θυµωµένα τη δυσφορία τους, ασκώντας παράλληλα κριτική στον άκρατο δικαιωµατισµό. «Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθέδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες», τόνισε.