Στις κάλπες σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο πρόεδρο: Οι διαφορετικοί δρόμοι που θα ακολουθήσει το κόμμα ανάλογα την εκλογή Πολάκη ή Φάμελλου
Ερώτημα η συμμετοχή
Άνοιξαν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα σενάρια
Την Πέµπτη το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωµατική αντιπολίτευση µετά την αποχώρηση (άλλων) δύο βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε και επίσηµα στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, ενώ σήµερα είναι οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα προαναφερθέντα δηλούν την πυκνότητα των σηµαντικών γεγονότων που καταγράφονται στην Κεντροαριστερά και τα οποία αποτελούν την αφετηρία εξελίξεων σε όλο τον ευρύτερο χώρο, που εκ των πραγµάτων, έπειτα από πολλά χρόνια, οδηγείται σε ανασύνταξη.
Με αντιστροφή ρόλων µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και µε νέους παίχτες, που µένει να δούµε αν µπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, µεταξύ αυτών τον κ. Κασσελάκη, αλλά και το πρόσωπο που θα εκλεγεί σήµερα ή, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την επόµενη Κυριακή πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το µεταβαλλόµενο τοπίο αναζητά τα δικά της βήµατα η Νέα Αριστερά, που έχει στην Κοινοβουλευτική της Οµάδα 11 βουλευτές, αναµένοντας µε τεράστιο ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι υπάρχει η εκτίµηση πως µια πιθανή εκλογή Πολάκη θα αποδεσµεύσει κάποιες δυνάµεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες µπορεί να προσεταιριστεί.
Σε αυτό το διάστηµα των πολλαπλών ανακατατάξεων, ο µεγάλος κερδισµένος είναι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντέλει, αποδείχθηκε πως το µεγαλύτερο δώρο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η αµφισβήτησή του. Το γάντι που σήκωσε έναντι των εσωκοµµατικών του αντιπάλων όχι απλώς τον ενίσχυσε, αλλά τον ισχυροποίησε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Αυτό σε συνδυασµό µε τις εκφυλιστικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όλους αυτούς τους µήνες έχουν καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως τη µοναδική ισχυρή και συνάµα ανερχόµενη δύναµη στον προοδευτικό χάρτη.
Οι δηµοσκοπήσεις εµφανίζουν το ΠΑΣΟΚ στην κοινότητα του 20%, ενώ ακόµα µεγαλύτερη ώθηση παίρνει από τη µετακίνησή του στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως προκύπτει από τις κινήσεις του, κάνει διττού χαρακτήρα αντιπολίτευση. Από τη µία µε συµµετοχή και του ίδιου ακόµα και σε διαδηλώσεις και απεργίες, προκειµένου να ενισχύσει τις σχέσεις του µε διάφορα κοινωνικά στρώµατα, και από την άλλη µε κριτική στην κυβέρνηση που διακατέχεται από µετριοπάθεια. Η ανάλυση που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η κοινωνία αυτή τη στιγµή δεν θέλει κραυγές, αλλά εναλλακτικές προτάσεις και σοβαρότητα. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καταλυτική η βοήθεια που δίνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η παρουσία της Αννας ∆ιαµαντοπούλου στη θέση της υπεύθυνης για τον στρατηγικό σχεδιασµό. Την ίδια ώρα, αντικείµενο συζήτησης αλλά και προβληµατισµού στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί το θέµα της ένταξης βουλευτών που είναι ή αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν υπάρχει βιασύνη, όµως είναι σαφές πως το επόµενο διάστηµα θα γίνουν κινήσεις, καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον πέντε βουλευτές.
Το ερώτηµα, βεβαίως, των βουλευτών «καίει» τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην Κουµουνδούρου γνωρίζουν ότι από τους 29 βουλευτές που διαθέτουν σήµερα, υπάρχει ένας σηµαντικός αριθµός που λοξοκοιτάζει προς πολλές κατευθύνσεις. Σε πρώτη φάση, βεβαίως, το µέγιστο άγχος των επιτελών του κόµµατος είναι η συµµετοχή κατά τη σηµερινή ψηφοφορία, καθώς αν πάνε κοντά ή κάτω από 50.000 θα είναι άλλο ένα δείγµα πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το όριο της κοινοβουλευτικής παρουσίας.
Στην κούρσα µετέχουν ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Σύµφωνα µε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το debate των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας όσο και οι σφοδρότατες επιθέσεις που κάνει στο κόµµα ο κ. Κασσελάκης (π.χ. για το Μάτι ή το δηµοψήφισµα του 2015) έχουν βοηθήσει στη συσπείρωση της βάσης και αυξάνουν τη διάθεση για συµµετοχή.
Χαρακτηριστικό είναι το µήνυµα που στέλνει ενόψει των σηµερινών εκλογών µε δηλώσεις του ο ένας εκ των υποψηφίων, Νίκος Φαραντούρης. «Καλώ τους φίλους και τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν µαζικά στην κάλπη για να επιλέξουν τι είδους κόµµα θέλουν για την επόµενη µέρα. Φτάνει πια µε τους ισορροπιστές που δεν λένε τίποτα για το µέλλον ή τους τσαµπουκάδες µε τις ανέφικτες προτάσεις. Το κόµµα δεν αντέχει επιλογές που είναι µέρος του προβλήµατος. Είτε αυτούς που πήραν από το χέρι τον κ. Κασσελάκη και τον έκαναν βασικό πυλώνα πολιτειακό και πρόεδρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Είτε αυτούς που θα περιοριστούν σε µια εσωτερική διευθέτηση, τακτοποίηση, ισορροπίες και ανακύκλωση προσώπων και υλικών, που έφεραν το κόµµα σε αυτή την κατάσταση. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να εµπιστευθούν την πρότασή µου και µαζί να φτιάξουµε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δηµοκρατικό, προοδευτικό κόµµα της Αριστεράς. Το έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Ολοι λοιπόν στις κάλπες την Κυριακή και την επόµενη µέρα σηκώνουµε όλοι µαζί µανίκια για ισχυρή αντιπολίτευση και την επάνοδο σε νίκες, κύρος και αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν Φαραντούρης.
Το δεύτερο ζητούµενο, που σχετίζεται και µε τις αποφάσεις των βουλευτών, είναι το σενάριο της εκλογής Πολάκη, καθώς σε αυτή την εξέλιξη είναι προφανές πως ουκ ολίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο πως θα θελήσουν να παραµείνουν σε ένα κόµµα που θα διέπεται από τη φιλοσοφία που έχει ο αψύς Σφακιανός: από την οµάδα των 87, που να θυµίσουµε ότι µε πρώτη την Ολγα Γεροβασίλη ζητούσαν την οριστική διαγραφή του, έως τους ταλαντευόµενους προς το κόµµα Κασσελάκη ή και αυτούς που ήδη έχουν στείλει σήµατα ενδιαφέροντος προς το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, από την άλλη εκτιµάται ότι µια εκλογή Πολάκη εκ των πραγµάτων θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τις πρωτοβουλίες του και πολύ περισσότερο τις αποφάσεις του. Ούτως ή άλλως, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός είναι σε φάση αναµονής, καθώς θεωρεί ότι θα προκύψουν εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο (σ.σ. µε τον κ. Σαµαρά αλλά και µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας), ενώ περιµένει να δει αν θα διατηρηθούν τα υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, η εκλογή του κ. Φάµελλου πιθανολογείται πως θα λειτουργήσει προσώρας κατευναστικά προκειµένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανασταθεί σταδιακά στα πόδια του. Τούτων δοθέντων, συνεπώς, είναι σηµαντική από κάθε άποψη η σηµερινή εκλογική διαδικασία.
Στο στρατόπεδο, τώρα, του Στέφανου Κασσελάκη κινούνται στον αστερισµό της ίδρυσης του νέου φορέα που ανακοινώθηκε και επίσηµα το Σάββατο, με την ονομασία «Κίνημα Δημοκρατίας». Ο κ. Κασσελάκης ρίχνει όλη του την επιρροή στην προσπάθεια να συγκεντρώσει τους δέκα βουλευτές που απαιτούνται από τον κανονισµό της Βουλής για να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Οµάδα. Στο δικό του άρµα βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαµα, ενώ δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ο Πέτρος Παππάς, που δεν έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου φορέα. Στη λίστα των βουλευτών που σκέφτονται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κοιτούν προς τον κ. Κασσελάκη είναι οι Γιάννης Σαρακιώτης, Βασίλης Κόκκαλης, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος, καθώς και η σύνθετη περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη, δεδοµένου ότι είναι βουλευτής Επικρατείας. Να σηµειωθεί, επίσης, πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προσεγγίσει και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Μιχάλη Χουρδάκη και την Αρετή Παπαϊωάννου.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Με αντιστροφή ρόλων µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και µε νέους παίχτες, που µένει να δούµε αν µπορούν να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, µεταξύ αυτών τον κ. Κασσελάκη, αλλά και το πρόσωπο που θα εκλεγεί σήµερα ή, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, την επόµενη Κυριακή πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το µεταβαλλόµενο τοπίο αναζητά τα δικά της βήµατα η Νέα Αριστερά, που έχει στην Κοινοβουλευτική της Οµάδα 11 βουλευτές, αναµένοντας µε τεράστιο ενδιαφέρον το πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι υπάρχει η εκτίµηση πως µια πιθανή εκλογή Πολάκη θα αποδεσµεύσει κάποιες δυνάµεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες µπορεί να προσεταιριστεί.
Το δώρο της αµφισβήτησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
Σε αυτό το διάστηµα των πολλαπλών ανακατατάξεων, ο µεγάλος κερδισµένος είναι το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εντέλει, αποδείχθηκε πως το µεγαλύτερο δώρο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η αµφισβήτησή του. Το γάντι που σήκωσε έναντι των εσωκοµµατικών του αντιπάλων όχι απλώς τον ενίσχυσε, αλλά τον ισχυροποίησε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Αυτό σε συνδυασµό µε τις εκφυλιστικές καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όλους αυτούς τους µήνες έχουν καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως τη µοναδική ισχυρή και συνάµα ανερχόµενη δύναµη στον προοδευτικό χάρτη. Οι δηµοσκοπήσεις εµφανίζουν το ΠΑΣΟΚ στην κοινότητα του 20%, ενώ ακόµα µεγαλύτερη ώθηση παίρνει από τη µετακίνησή του στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως προκύπτει από τις κινήσεις του, κάνει διττού χαρακτήρα αντιπολίτευση. Από τη µία µε συµµετοχή και του ίδιου ακόµα και σε διαδηλώσεις και απεργίες, προκειµένου να ενισχύσει τις σχέσεις του µε διάφορα κοινωνικά στρώµατα, και από την άλλη µε κριτική στην κυβέρνηση που διακατέχεται από µετριοπάθεια. Η ανάλυση που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η κοινωνία αυτή τη στιγµή δεν θέλει κραυγές, αλλά εναλλακτικές προτάσεις και σοβαρότητα. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καταλυτική η βοήθεια που δίνει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η παρουσία της Αννας ∆ιαµαντοπούλου στη θέση της υπεύθυνης για τον στρατηγικό σχεδιασµό. Την ίδια ώρα, αντικείµενο συζήτησης αλλά και προβληµατισµού στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί το θέµα της ένταξης βουλευτών που είναι ή αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν υπάρχει βιασύνη, όµως είναι σαφές πως το επόµενο διάστηµα θα γίνουν κινήσεις, καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τουλάχιστον πέντε βουλευτές.
ΣΥΡΙΖΑ: Το άγχος της συµµετοχής
Το ερώτηµα, βεβαίως, των βουλευτών «καίει» τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην Κουµουνδούρου γνωρίζουν ότι από τους 29 βουλευτές που διαθέτουν σήµερα, υπάρχει ένας σηµαντικός αριθµός που λοξοκοιτάζει προς πολλές κατευθύνσεις. Σε πρώτη φάση, βεβαίως, το µέγιστο άγχος των επιτελών του κόµµατος είναι η συµµετοχή κατά τη σηµερινή ψηφοφορία, καθώς αν πάνε κοντά ή κάτω από 50.000 θα είναι άλλο ένα δείγµα πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το όριο της κοινοβουλευτικής παρουσίας.Στην κούρσα µετέχουν ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Παύλος Πολάκης, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Σύµφωνα µε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το debate των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας όσο και οι σφοδρότατες επιθέσεις που κάνει στο κόµµα ο κ. Κασσελάκης (π.χ. για το Μάτι ή το δηµοψήφισµα του 2015) έχουν βοηθήσει στη συσπείρωση της βάσης και αυξάνουν τη διάθεση για συµµετοχή.
Τα μηνύµατα
Χαρακτηριστικό είναι το µήνυµα που στέλνει ενόψει των σηµερινών εκλογών µε δηλώσεις του ο ένας εκ των υποψηφίων, Νίκος Φαραντούρης. «Καλώ τους φίλους και τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθουν µαζικά στην κάλπη για να επιλέξουν τι είδους κόµµα θέλουν για την επόµενη µέρα. Φτάνει πια µε τους ισορροπιστές που δεν λένε τίποτα για το µέλλον ή τους τσαµπουκάδες µε τις ανέφικτες προτάσεις. Το κόµµα δεν αντέχει επιλογές που είναι µέρος του προβλήµατος. Είτε αυτούς που πήραν από το χέρι τον κ. Κασσελάκη και τον έκαναν βασικό πυλώνα πολιτειακό και πρόεδρο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Είτε αυτούς που θα περιοριστούν σε µια εσωτερική διευθέτηση, τακτοποίηση, ισορροπίες και ανακύκλωση προσώπων και υλικών, που έφεραν το κόµµα σε αυτή την κατάσταση. Καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να εµπιστευθούν την πρότασή µου και µαζί να φτιάξουµε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δηµοκρατικό, προοδευτικό κόµµα της Αριστεράς. Το έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Ολοι λοιπόν στις κάλπες την Κυριακή και την επόµενη µέρα σηκώνουµε όλοι µαζί µανίκια για ισχυρή αντιπολίτευση και την επάνοδο σε νίκες, κύρος και αξιοπιστία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν Φαραντούρης.
Το δεύτερο ζητούµενο, που σχετίζεται και µε τις αποφάσεις των βουλευτών, είναι το σενάριο της εκλογής Πολάκη, καθώς σε αυτή την εξέλιξη είναι προφανές πως ουκ ολίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο πως θα θελήσουν να παραµείνουν σε ένα κόµµα που θα διέπεται από τη φιλοσοφία που έχει ο αψύς Σφακιανός: από την οµάδα των 87, που να θυµίσουµε ότι µε πρώτη την Ολγα Γεροβασίλη ζητούσαν την οριστική διαγραφή του, έως τους ταλαντευόµενους προς το κόµµα Κασσελάκη ή και αυτούς που ήδη έχουν στείλει σήµατα ενδιαφέροντος προς το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, από την άλλη εκτιµάται ότι µια εκλογή Πολάκη εκ των πραγµάτων θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να επισπεύσει τις πρωτοβουλίες του και πολύ περισσότερο τις αποφάσεις του. Ούτως ή άλλως, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός είναι σε φάση αναµονής, καθώς θεωρεί ότι θα προκύψουν εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο (σ.σ. µε τον κ. Σαµαρά αλλά και µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας), ενώ περιµένει να δει αν θα διατηρηθούν τα υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα, η εκλογή του κ. Φάµελλου πιθανολογείται πως θα λειτουργήσει προσώρας κατευναστικά προκειµένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ξανασταθεί σταδιακά στα πόδια του. Τούτων δοθέντων, συνεπώς, είναι σηµαντική από κάθε άποψη η σηµερινή εκλογική διαδικασία.
Ψάχνει για οµάδα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στο στρατόπεδο, τώρα, του Στέφανου Κασσελάκη κινούνται στον αστερισµό της ίδρυσης του νέου φορέα που ανακοινώθηκε και επίσηµα το Σάββατο, με την ονομασία «Κίνημα Δημοκρατίας». Ο κ. Κασσελάκης ρίχνει όλη του την επιρροή στην προσπάθεια να συγκεντρώσει τους δέκα βουλευτές που απαιτούνται από τον κανονισµό της Βουλής για να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Οµάδα. Στο δικό του άρµα βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαµα, ενώ δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του ο Πέτρος Παππάς, που δεν έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου φορέα. Στη λίστα των βουλευτών που σκέφτονται να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κοιτούν προς τον κ. Κασσελάκη είναι οι Γιάννης Σαρακιώτης, Βασίλης Κόκκαλης, Ράνια Θρασκιά, Γιώργος Γαβρήλος, καθώς και η σύνθετη περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη, δεδοµένου ότι είναι βουλευτής Επικρατείας. Να σηµειωθεί, επίσης, πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προσεγγίσει και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, τον Μιχάλη Χουρδάκη και την Αρετή Παπαϊωάννου.Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή