Εκλογές νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή - Ποιοι μιλούν για κάτω από 40.000
Και ο παράγοντας Κασσελάκης
Σημαντική η μέρα των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις για τη συμμετοχή, τότε θα έρθει να προστεθεί άλλος ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα των δυσάρεστων εξελίξεων για το κόμμα
Σε παράλληλους δρόμους, που εκ των πραγμάτων δεν τέμνονται, αλλά επηρεάζονται άμεσα, τρέχουν και αυτό το Σαββατοκύριακο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο τελευταίος χθες ανακοίνωσε και επίσημα την ίδρυση του κόμματός του, την ίδια ώρα που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τον διάδοχό του. Τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον τέως πρόεδρο Στέφανο ισχύει το «από τα ψηλά στα χαμηλά», καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει εδώ και λίγα 24ωρα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δε Κασσελάκης, από θεσμικός παράγοντας της χώρας έως πριν από λίγες εβδομάδες, τώρα επιδιώκει από το μηδέν να κάνει ένα κόμμα που θα διεκδικεί την είσοδό του στη Βουλή και ενδεχομένως θα παίξει μελλοντικά ρόλο κυβερνητικού συμπληρώματος.
Για καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι ευοίωνες οι συνθήκες, καθώς τα εκφυλιστικά φαινόμενα, οι συγκρούσεις και οι αλληλοκατηγορίες των τελευταίων έξι μηνών τούς έχουν πλήξει εξίσου.
Σήμερα άνοιξαν οι κάλπες, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των κυρίων Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου. Οι δύο πρώτοι είναι οι ουσιαστικοί διεκδικητές της ηγεσίας, με το μεγάλο ερώτημα να είναι για όλους τους ορόφους της Κουμουνδούρου αυτό της συμμετοχής. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί από 50.000 έως 70.000, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν άπιαστα αυτά τα νούμερα και θεωρούν ότι δύσκολα θα φτάσει η συμμετοχή πάνω από τις 40.000. Το κλίμα κάπως ζεστάθηκε την Τετάρτη με την τηλεμαχία των τεσσάρων υποψηφίων, τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν, έστω και αν κανένας δεν επέδειξε τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση του προέδρου κόμματος που έως πρότινος ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν περάσει ή φτάσει το 50%, θα γίνει και δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή.
Το επόμενο πρωί, ωστόσο, τα χαμόγελα πάγωσαν στην Κουμουνδούρου, καθώς πήραν την κρυάδα με την αποχώρηση δύο βουλευτών, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου. Εξέλιξη που έριξε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τοποθέτησε σε αυτήν το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει μόλις 29 βουλευτές, ακόμα και αυτοί όμως δεν μοιάζουν να είναι «μπετοναρισμένοι». Κάποιοι κοιτούν προς το κόμμα Κασσελάκη, την ίδια ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για φλερτ τουλάχιστον πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για ακόμα περισσότερες αποχωρήσεις βουλευτών, που ήδη διαδίδουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν σε ένα κόμμα που θα έχει πρόεδρο τον αψύ Σφακιανό.
Από κάθε άποψη, η μέρα είναι σημαντική, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις για τη συμμετοχή, τότε θα έρθει να προστεθεί άλλος ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα των δυσάρεστων εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που ούτως ή άλλως κινείται πλέον δημοσκοπικά στη σφαίρα του 5%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον του κόμματος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας όλη την προηγούμενη δεκαετία. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους και παραδέχονται πως, μετά τον «τυφώνα Κασσελάκη», που έπληξε το κόμμα, το πρώτο ζητούμενο είναι να επιστρέψουν η ηρεμία και η σοβαρότητα.
Την ίδια στιγμή, στην πλευρά του κ. Κασσελάκη τρέχουν οι διεργασίες, του νέου φορέα, που αναοινώθηκε χθες με το όνομα «Κίνημα Δημοκρατίας». Το δεύτερο και κρισιμότερο στάδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο πλευρό του χθες στο Ιδρυμα «Κακογιάννης», βρέθηκαν οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ απουσίαζε ο Πέτρος Παππάς. Που σημαίνει ότι απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον τέσσερις ή και πέντε βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των δέκα για να δημιουργηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη και φαίνεται να υπήρξε συμφωνία, με τον τελευταίο να έχει μαζί του και τη μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης ανεξάρτητη βουλευτή. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους δύο προαναφερθέντες ανεξάρτητους βουλευτές (σ.σ.: προερχόμενους από την Πλεύση Ελευθερίας), πρέπει να φύγουν και άλλοι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθεί ο βασικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη. Τα φώτα στρέφονται σε βουλευτές όπως είναι ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Ράνια Θρασκιά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον τελευταίο να είναι πιο σύνθετη περίπτωση.
Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πάντως, αισιόδοξοι πως στο τέλος θα βρεθεί ο μαγικός αριθμός δέκα. Να σημειωθεί, τέλος, πως, εκτός των βουλευτών, στο οργανωτικό και πολιτικό πεδίο εργάζονται για το κόμμα Κασσελάκη οι Θανάσης Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Καρανίκας, Γιάννης Βουλγαράκης και Χαρά Καφαντάρη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
Για καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι ευοίωνες οι συνθήκες, καθώς τα εκφυλιστικά φαινόμενα, οι συγκρούσεις και οι αλληλοκατηγορίες των τελευταίων έξι μηνών τούς έχουν πλήξει εξίσου.
ΣΥΡΙΖΑ: Το μεγάλο ερώτημα της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές
Σήμερα άνοιξαν οι κάλπες, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των κυρίων Φάμελλου, Πολάκη, Φαραντούρη και Γκλέτσου. Οι δύο πρώτοι είναι οι ουσιαστικοί διεκδικητές της ηγεσίας, με το μεγάλο ερώτημα να είναι για όλους τους ορόφους της Κουμουνδούρου αυτό της συμμετοχής. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να κινηθεί από 50.000 έως 70.000, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν άπιαστα αυτά τα νούμερα και θεωρούν ότι δύσκολα θα φτάσει η συμμετοχή πάνω από τις 40.000. Το κλίμα κάπως ζεστάθηκε την Τετάρτη με την τηλεμαχία των τεσσάρων υποψηφίων, τους χαμηλούς τόνους που επικράτησαν, έστω και αν κανένας δεν επέδειξε τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση του προέδρου κόμματος που έως πρότινος ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος από τους υποψηφίους δεν περάσει ή φτάσει το 50%, θα γίνει και δεύτερος γύρος, την επόμενη Κυριακή.Το επόμενο πρωί, ωστόσο, τα χαμόγελα πάγωσαν στην Κουμουνδούρου, καθώς πήραν την κρυάδα με την αποχώρηση δύο βουλευτών, της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου. Εξέλιξη που έριξε τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τοποθέτησε σε αυτήν το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετράει μόλις 29 βουλευτές, ακόμα και αυτοί όμως δεν μοιάζουν να είναι «μπετοναρισμένοι». Κάποιοι κοιτούν προς το κόμμα Κασσελάκη, την ίδια ώρα που φουντώνουν οι πληροφορίες για φλερτ τουλάχιστον πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος ο Παύλος Πολάκης, μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για ακόμα περισσότερες αποχωρήσεις βουλευτών, που ήδη διαδίδουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν σε ένα κόμμα που θα έχει πρόεδρο τον αψύ Σφακιανό.
Από κάθε άποψη, η μέρα είναι σημαντική, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις για τη συμμετοχή, τότε θα έρθει να προστεθεί άλλος ένας ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα των δυσάρεστων εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ. Που ούτως ή άλλως κινείται πλέον δημοσκοπικά στη σφαίρα του 5%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό μέλλον του κόμματος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας όλη την προηγούμενη δεκαετία. Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλά τους τόνους και παραδέχονται πως, μετά τον «τυφώνα Κασσελάκη», που έπληξε το κόμμα, το πρώτο ζητούμενο είναι να επιστρέψουν η ηρεμία και η σοβαρότητα.
Και η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Στέφανο Κασσελάκη
Την ίδια στιγμή, στην πλευρά του κ. Κασσελάκη τρέχουν οι διεργασίες, του νέου φορέα, που αναοινώθηκε χθες με το όνομα «Κίνημα Δημοκρατίας». Το δεύτερο και κρισιμότερο στάδιο για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στο πλευρό του χθες στο Ιδρυμα «Κακογιάννης», βρέθηκαν οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ενώ απουσίαζε ο Πέτρος Παππάς. Που σημαίνει ότι απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον τέσσερις ή και πέντε βουλευτές προκειμένου να συγκεντρωθεί ο αριθμός των δέκα για να δημιουργηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη και φαίνεται να υπήρξε συμφωνία, με τον τελευταίο να έχει μαζί του και τη μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης ανεξάρτητη βουλευτή. Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τους δύο προαναφερθέντες ανεξάρτητους βουλευτές (σ.σ.: προερχόμενους από την Πλεύση Ελευθερίας), πρέπει να φύγουν και άλλοι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθεί ο βασικός στόχος του Στέφανου Κασσελάκη. Τα φώτα στρέφονται σε βουλευτές όπως είναι ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Ράνια Θρασκιά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, με τον τελευταίο να είναι πιο σύνθετη περίπτωση.Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πάντως, αισιόδοξοι πως στο τέλος θα βρεθεί ο μαγικός αριθμός δέκα. Να σημειωθεί, τέλος, πως, εκτός των βουλευτών, στο οργανωτικό και πολιτικό πεδίο εργάζονται για το κόμμα Κασσελάκη οι Θανάσης Οικονόμου, Θάνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Καρανίκας, Γιάννης Βουλγαράκης και Χαρά Καφαντάρη.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά