Η οικονομία μπαίνει πλέον στο επίκεντρο της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βλέπει το προσεχές εικοσαήμερο, μέχρι την ψήφιση δηλαδή του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου, ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με την αντιπολίτευση στο πεδίο αυτό και να αναδείξει την οικονομική πρόοδο που σημειώνει η χώρα.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ για την "ακοστολόγητη πρόταση"

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, άσκησαν σκληρή κριτική με ανακοινώσεις τους στο ΠΑΣΟΚ και την ακοστολόγητη, όπως επισημαίνουν, πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ.

Ο προϋπολογισμός του 2025, όπως υπογράμμισε στην ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, «περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, προβλέπει ανάπτυξη 2,3% -σημαντικά υψηλότερη για μια ακόμη χρονιά του μέσου όρου της ΕΕ-, νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος -θα πω περισσότερα γι’ αυτό παρακάτω-, προωθεί θεσμικά μέτρα που εστιάζουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού ζητήματος, στις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής».

Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου, όπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, θα ολοκληρωθεί η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 7,9 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο και εντός του 2025 θα καταβληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ για την εξόφληση δανείων που έχουν προγραμματιστεί να λήξουν μεταξύ 2033 και 2042. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι το χρέος την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει στο 147,5% του ΑΕΠ, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2010.



Η οικονομία στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι, βέβαια, αυτές οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας να έχουν πρακτικό αντίκτυπο για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια ανάρτηση αναγνώρισε ότι «τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητά τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» και πως «το κύμα του συσσωρευμένου πληθωρισμού ροκάνισε, όπως και σε άλλες χώρες, ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων που πετύχαμε στα εισοδήματα», ενώ «το νοίκι και το ρεύμα πιέζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό».

Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι τα δεδομένα αυτά θα βελτιωθούν με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση για φθηνότερη στέγη και για περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, καθώς και με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες -όπως σημείωσε- είναι μόνιμες, ενώ ο πληθωρισμός παροδικός - και ήδη σημαντικά χαμηλότερος από το προηγούμενο διάστημα.

«Πρώτη η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η καλή πορεία της εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη καθημερινό βίωμα για πολλά νοικοκυριά. Κι αυτό παρότι υπάρχουν, πλέον, πολύ περισσότερες δουλειές, επενδύσεις αλλά και αυξήσεις στα εισοδήματα. Η συγκυρία του διεθνούς και εγχώριου πληθωριστικού κύματος -που πλέον όμως υποχωρεί- αφαίρεσε ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των αυξήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.



Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Η οικονομία θα είναι στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί, αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου το μετρήσιμο όφελος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που είναι η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι στοχευμένες παροχές και η δημιουργία μόνιμου δημοσιονομικού χώρου για περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά: α) του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, β) Έγκριση απολογισμού, ισολογισμού και λοιπών χρηματοοικονομικών καταστάσεων 2023.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, του νομοσχεδίου για την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα.
  • Παρουσίαση από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, και την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/2381 σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις διευθυντικών στελεχών των εισηγμένων εταιρειών και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναβάθμιση και οργάνωση της εποπτείας και του ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος, β) Λειτουργική αναβάθμιση των δομών του Υπουργείου.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ερανιστικών νομοσχεδίων των Υπουργείων τους.