Λίφτινγκ στις λιµενικές υποδοµές της χώρας, µε κοµβικά έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της ακτοπλοΐας, µε έµφαση στον ασφαλή κατάπλου, την πρόσδεση και παραµονή των πλοίων στον λιµένα, τρέχει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά δράσεων και παρεµβάσεων που δροµολογούνται από το υπουργείο στοχεύουν στην αναβάθµιση των ακτοπλοϊκών µεταφορών της χώρας, βελτιώνοντας το επίπεδο της εδαφικής συνοχής και προάγοντας την κοινωνική σταθερότητα και την ανάπτυξη στον νησιωτικό χώρο εν γένει, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δεσµεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Νάξο, κατά την εκδήλωση για τη σύσταση του Ταµείου Απανθρακοποίησης Νησιών.

Ηδη το υπουργείο έχει καταθέσει πρόταση στο Τοµεακό Πρόγραµµα «Μεταφορές 2021-2027» για δέσµευση πόρων άνω των 190 εκατ. ευρώ, για περισσότερα από 30 έργα που αφορούν τη βελτίωση, επέκταση και ανάκτηση της ασφάλειας των προσεγγίσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας σε συγκεκριµένα νησιά της επικράτειας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ∆ράσης 8.1 «Ανάπτυξη Νησιωτικών Λιµενικών Υποδοµών» του Τοµεακού Προγράµµατος «Μεταφορές 2021-2027», περιλαµβάνονται 33 έργα συνολικού προϋπολογισµού 203.640.000 €. Επίσης, πέρα από τις προαναφερθείσες δράσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» υπάρχει πρόβλεψη για 18 έργα λιµενικών υποδοµών, εκτιµώµενου συνολικού προϋπολογισµού 86.555.103,70 €.


1111


Σηµαντικές είναι για την επίτευξη του στόχου της ασφάλειας των χερσαίων και υποθαλάσσιων υποδοµών η προγραµµατική σύµβαση για την υλοποίηση πιλοτικού προγράµµατος µε τίτλο: «Σύστηµα παρακολούθησης των λιµενικών υποδοµών και λειτουργιών σε µικρά και πολύ µικρά νησιά σε νησιωτικές περιφέρειες µέσω της υλοποίησης ενός ψηφιακού διδύµου». Το σύστηµα θα περιλαµβάνει ένα ψηφιακό δίδυµο µικρών νησιών το οποίο, µέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, συστατικών µερών και προηγµένης µοντελοποίησης, θα επιτρέψει την παρακολούθηση χερσαίων και υποθαλάσσιων υποδοµών, εγκαταστάσεων, εξοπλισµού και λειτουργιών.

Το σύστηµα θα επιτρέψει στις λιµενικές αρχές να διαχειρίζονται αποτελεσµατικά τη λειτουργία των λιµένων, να οργανώνουν και να διεξάγουν προληπτική συντήρηση και να σχεδιάζουν προγράµµατα λιµενικής λειτουργίας και συντήρησης, να διατηρούν τις λιµενικές υποδοµές σε καλή κατάσταση και να κατανέµουν µε τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους. Προκειµένου να επιτευχθεί η υλοποίηση του ανωτέρω έργου, έχει ήδη δροµολογηθεί η συνεργασία µε το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιµης Κινητικότητας και ∆ικτύων Μεταφορών.

Η δεύτερη συστηµική παρέµβαση είναι το έργο «Παροχή δεδοµένων του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου µέσω πλατφόρµας διαδικτυακού γεωγραφικού συστήµατος πληροφοριών (webgis) για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς στο πλαίσιο της ολοκληρωµένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης» της ∆ράσης µε Κωδικό 16975 και τίτλο: «Παρεµβάσεις αναβάθµισης περιφερειακών λιµένων» του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή