Την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματός του θα καταθέσει την Τετάρτη στον Άρειο Πάγο, ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, θα παρευρεθεί την Τετάρτη (27/11), στις 11:30, στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να καταθέσει την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

«Τον πρόεδρο θα συνοδεύουν βουλευτές που στηρίζουν το Κίνημα Δημοκρατίας, αλλά και ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου, Σωτήρης Τσιακμάκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στέφανος Κασσελάκης: Οι βασικές αρχές του νέου κόμματος, "Κίνημα Δημοκρατίας"

Περιγράφοντας τις αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης του νέου κόμματος ο κ. Κασσελάκης μίλησε για:

1. Συμμετοχική δημοκρατία. «Οι πολίτες του σημερινού ψηφιακού κόσμου έχουν τη δυνατότητα στην άμεση λήψη αποφάσεων. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίζει με κρίσιμα δημοψηφίσματα που αφορούν το μέλλον του. Το κόμμα που ιδρύουμε σήμερα είναι κόμμα των μελών και των φίλων».

2. Επιχειρηματικότητα και καινοτομία. «Η μόνη προοπτική μας για το μέλλον είναι μία αναπτυξιακή προοπτική. προσέλκυση νέων και τεχνοκρατών με κίνητρα. Η αγορά για εμάς παύει να αποτελεί προκατάληψη.Η αγορά από μόνη της δεν ειναι δεξιά και αριστερή. Η επιχειρηματικότητα δεν ειναι 10 οικογένειες που μοιράζονται τον πλούτο της χώρας».

3. Πατριωτικό χαρακτήρα. «Είμαστε πατριωτικό κόμμα χωρίς καμία ενοχή. δεν εκχωρούμε τον πατριωτισμό σε έναν αντίπαλο που η ιστορία του είναι γεμάτες εθνικές ήττες και μειοδοσίες. Καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και την Κύπρο. Καμία μυστική διπλωματία. Και αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

4. Κοινωνική κινητικότητα. «Δέσμευσή μας όλοι οι πολίτες να έχουν από το κράτος ίσες ευκαιρίες να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους».

5. Κοινωνικό κράτος. «Στη χώρα μας έχει επικρατήσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα της ατομικής ευθύνης που απαξιώνει τον κοινωνικό ιστό, ώστε η κυβέρνηση να μην φταίει ποτέ για τίποτα. Γυρνάμε τον διακόπτη της ευθύνης. Πιστεύουμε σε ένα κράτος ευθύνης απέναντι σε ένα ανεύθυνο κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ένα δυσκίνητο κράτος – γίγαντας, αλλά ένα έξυπνο και ευέλικτο κράτος που ξέρει πότε και που να παρεμβαίνει και πότε να αποστασιοποιείται». Ο κ. Κασσελάκης έκανε ακόμη λόγο για έναν «έντιμο διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας».

6. Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας: Η δημόσια δωρεάν παιδεία αποκτά μπρποστά της λέξη «ποιοτική». Η Παιδεία συνδέεται με τον πολιτισμό και την αγορά εργασίας. Για την υγεία είπε ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ενώ για το ΕΣΥ πρόσθεσε ότι καταρρέει «ηθελημένα με κυβερνητικό σχέδια».
7. Ανεξάρτητη δικαιοσύνη. «Είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας μας. Οι πολίτες χάνουν την εμπιστισύνη τους στη δικαιοσύνη που αποτελούσε παραδοσιακά πυλώνα σταθερότητας. Με θεσμική θωράκιση, η δικαιοσύνη θα επιστρέψει στο πρωταρχικό της έργο».

8. Δικαίωμα στην εργασία με «συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

9. Φορολογική Δικαιοσύνη: «Ήρθε η ωρα να σταματήσουν οι πολλοί να πληρώνουν εκτός από τους δικούς τους φόρους αλλά και του φόρους που δεν πληρώνουν οι λίγοι, με ένα δεκαετές φορολογικό πλάνο».

10. Συμπερίληψη. «Η κοινωνία της συμπερίληψης είναι η απάντηση στην κοινωνία της ανισότητας, των διαχωρισμών, της φυλετικής και έμφυλης βίας, των αδύναμων. Στόχος μας είναι η εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με τις πιο προοδευτικές νομοθεσίες της Ευρώπης».

11. Ανεξαρτησία από συμφέροντα: «Η λύση είναι ένα κόμμα που να εξαρτάται οικονομικά μόνο από τα μέλη και τους φίλους του και θα δημοσιεύει τα οικονομικά του κάθε τρίμηνο με διαφάνεια».

12. Ευρωπαϊκό κόμμα. «Είμαστε μάρτυρες μιας Ευρώπης που διστάζει σε όλα. Ζητάμε από την ΕΕ να πάψει να αντιμετωπίζει ως αποθήκη ψυχών την Ελλάδα. Και εννοείται ότι θα σταματήσουν τα παράνομα και απαράδεκτα push backs. Υποστηρίζουμε την Ευρώπη της προοδευτικής ατζέντας, στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ενεργειακή απεξάρτηση».

13. Κλιματική δικιαοσύνη, ενεργειακή δημοκρατία. «Η χώρα χρειάζεται άμεσα ενεργειακό σχέδιο ώστε να πάψει να εξαρτάται από τρίτους».

14. Ψηφιακή δημοκρατία.

15. Προσβάσιμος πολιτισμός.