Με στόχο να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις ταξιδεύει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο, όπου θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών



Στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Οι επαφές για επενδύσεις και η ομιλία με τον Τόνι Μπλερ

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, ενώ στο συνέδριο θα έχει δημόσια συζήτηση με τον Μασιλιμιάνο Ρουγκιέρι, επικεφαλής Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley.

Στη συνέχεια, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, θα υποδεχθεί μαζί με τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, Ινδούς επιχειρηματίες. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει, να εκφράσει τη φιλοδοξία η Ελλάδα να έχει διπλασιάσει το εμπόριο με την Ινδία μέχρι το 2030 και να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι το κοντινότερο στην Ινδία κράτος-μέλος της Ε.Ε., με σημαντικές υποδομές σε λιμάνια, θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές και σοβαρές επενδύσεις σε logistics και είναι έτσι η ιδανική πύλη για το εμπόριο και τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ανατολικής Ευρώπης (IMEC).

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η πρόσκληση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Τόνι Μπλερ να μιλήσει αργότερα σήμερα σε κλειστή συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο ινστιτούτο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου (Tony Blair Institute for Global Change), όπου μάλιστα θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Το Ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, ενώ έχει πρόσφατα δημοσιεύσει Οδηγό για χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις.

Το ειδικό αυτό workshop διοργανώνεται για τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα με τη βοήθεια της ΑΙ, όπως Υγεία, Κλιματική Κρίση, Πολιτική Προστασία, Απασχόληση. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που του παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.



Η συνάντηση Μητσοτάκη-Στάρμερ και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στις 21:00 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ. Η επίσκεψη στην Αγγλία συνεχίζεται αύριο, όπου θα έχει συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω της κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής. Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).

Στην ατζέντα της συζήτησης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να βρίσκεται και το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως επιτυχημένο παράδειγμα, ιδιαίτερα στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, καθώς και ο συντονισμός των δύο χωρών ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία 2025-26. Oι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ακόμα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, πρόκειται για διαρκές αίτημα που συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε, όπως γνωρίζετε, με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησής μας. Είναι μία διαρκής συζήτηση. Δεν γίνεται, θέλω να τονίσω, με τη βρετανική κυβέρνηση, γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Όμως, οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των Γλυπτών. Έχουμε πολύ σημαντικά ζητήματα να συζητήσουμε, έχουμε μια στενή, μια στρατηγική αμυντική, πολιτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Προσωπικά πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη μετά την απόφαση την οποία πήρε να εξέλθει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην παρούσα συγκυρία η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο ενωμένη, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την κοινή μας άμυνα, και προφανώς οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.