Σε τροχιά ολοκλήρωσης έχει µπει η κτηµατογράφηση στην Κρήτη, ένα έργο που µέχρι πρότινος έµοιαζε καταδικασµένο στην αποτυχία και αντιµετωπιζόταν µε δυσπιστία και καχυποψία ως προς την ολοκλήρωσή του.

Η στασιµότητα, οι συνεχείς καθυστερήσεις και η έλλειψη εµπιστοσύνης είχαν µετατρέψει µια εθνικής σηµασίας προσπάθεια, που είναι η µεγάλη µεταρρύθµιση της πλήρους χαρτογράφησης δικαιωµάτων ιδιοκτησίας σε όλη την Ελλάδα, σε έναν γραφειοκρατικό βάλτο.

Ωστόσο, το εγχείρηµα αυτό, που έρχεται να βάλει τέλος σε ένα χάος δεκαετιών, πλέον ευδοκιµεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήµερα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», και το στοίχηµα δείχνει να κερδίζεται, µε το Κτηµατολόγιο, που µέχρι πρόσφατα αποτελούσε πηγή ταλαιπωρίας για πολίτες και επαγγελµατίες, να είναι πλέον σηµαντικό µέρος του κυβερνητικού αφηγήµατος ως η πιο πρόσφατη ριζική ψηφιακή µεταρρύθµιση στον τοµέα εκσυγχρονισµού του κράτους και της δηµόσιας διοίκησης. Λόγω της αυξηµένης συµµετοχής των πολιτών και της δυναµικής που έχει αναπτυχθεί, αποφασίστηκε να δοθεί επιπλέον προθεσµία 20 ηµερών για την υποβολή δηλώσεων στις εξής περιοχές: Χανιά, Ρέθυµνο, Βόρειο Ηράκλειο, Κέρκυρα και Θεσπρωτία

Η παράταση αυτή, έως τις 20 ∆εκεµβρίου του 2024, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, στοχεύει όχι µόνο στη διατήρηση του υψηλού ρυθµού συµµετοχής, αλλά και στη διασφάλιση ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν θα µείνει εκτός της κρίσιµης αυτής διαδικασίας, που στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, µέσω της ενίσχυσης της αποτελεσµατικότητας των συναλλαγών ακινήτων, και στην ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, όσον αφορά τα δικαιώµατα ιδιοκτησίας.

Ανοδικά η προσέλευση

Η στρατηγική του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και του αρµόδιου υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αποδείχθηκε καθοριστική. Μέσω ενός συνδυασµού τοπικών παρεµβάσεων, τεχνολογικών εργαλείων και επικοινωνιακής διαφάνειας, η συµµετοχή των πολιτών εκτοξεύθηκε.

Οπως δήλωσε ο ίδιος ο υφυπουργός: «Η κτηµατογράφηση στην Κρήτη αποτελεί για εµάς έργο υψηλής προτεραιότητας, καθώς γνωρίζουµε ότι η ολοκλήρωσή της είναι κρίσιµη για την προστασία των δικαιωµάτων των πολιτών. Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε ότι όλοι οι Κρητικοί, ακόµη και στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές, θα έχουν την ευκαιρία να συµµετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας έτσι την περιουσία τους. Η συνεργασία µε τις τοπικές αρχές και η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι κινητές µονάδες, αποτέλεσαν τα βασικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου και είµαστε περήφανοι για τα αποτελέσµατα που ήδη βλέπουµε». Οι αριθµοί µιλούν από µόνοι τους. Οι δηλώσεις στα Χανιά δωδεκαπλασιάστηκαν µέσα σε λίγες εβδοµάδες, φτάνοντας το 50%, χάρη στην υποστήριξη του δήµου και την πρωτοποριακή Κινητή Μονάδα Κτηµατογράφησης. Στο Ρέθυµνο η συµµετοχή ανέβηκε κατά 16 φορές, φτάνοντας το 43%, µε τη δηµιουργία τοπικών σηµείων υποστήριξης. Στο Ηράκλειο, την πλέον προβληµατική περιοχή κτηµατογράφησης, σηµειώθηκε άνοδος δηλώσεων κατά 15 φορές, µε ποσοστά συµµετοχής που πλέον ξεπερνούν το 35%.

Κινητή μονάδα

Ενα βανάκι κτηµατογράφησης, εξοπλισµένο µε σύγχρονα τεχνολογικά µέσα και το πολυήµερο ταξίδι του, έγινε το πρόσωπο της αλλαγής. Η Κινητή Μονάδα Κτηµατογράφησης, µια ιδέα που πρώτη φορά εφαρµόστηκε στην Κρήτη, κατέβηκε στην «πρώτη γραµµή» εξυπηρέτησης, κυριολεκτικά. Επισκεπτόµενη αποµακρυσµένες περιοχές, όπως η Σούδα, η Επισκοπή και το Σπήλι, έφερε τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων κυριολεκτικά στο κατώφλι των πολιτών.

Αυτή η κίνηση δεν ήταν απλώς συµβολική, αλλά ουσιαστική, καθώς εξάλειψε εµπόδια, όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη χρόνου, διευκολύνοντας χιλιάδες Κρητικούς να συµµετάσχουν. Σε συνδυασµό µε τις επισκέψεις του υφυπουργού και τις συνεργασίες µε τις τοπικές αρχές, η Κινητή Μονάδα έγινε σηµείο αναφοράς για την επιτυχία του έργου.

Συνεργασία και πρωτοβουλίες

Συναντήσεις του υφυπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µε τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και δηµάρχους από όλο το νησί κατέληξαν σε πρακτικές λύσεις που συνέβαλαν στη µεγάλη προσπάθεια. Μία από τις σηµαντικότερες πρωτοβουλίες ήταν η ατέλεια στην υποβολή δηλώσεων για τους ΟΤΑ. Η συγκεκριµένη ρύθµιση, που συµφωνήθηκε έπειτα από σύσκεψη µε τον δήµαρχο Χανίων και άλλους δηµάρχους του νοµού, λειτούργησε ως µοχλός κινητοποίησης. Οι δήµοι αξιοποίησαν την ευκαιρία αυτή για να προσελκύσουν περισσότερους πολίτες και να τους ενθαρρύνουν να υποβάλουν δηλώσεις.

Η στενή συνεργασία κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέδωσε καρπούς, στέλνοντας ξεκάθαρο µήνυµα στους πολίτες πως δεν είναι απλώς µια γραφειοκρατική υποχρέωση, αλλά µια ευκαιρία για τους πολίτες να διασφαλίσουν την περιουσία τους και να προστατεύσουν τα εµπράγµατα δικαιώµατά τους. Στον αγώνα για την ολοκλήρωση της κτηµατογράφησης στην Κρήτη η συµβολή του συνόλου των βουλευτών υπήρξε ιδιαίτερα σηµαντική. Ιδιαιτέρως, όµως, η Ντόρα Μπακογιάννη µε δηµόσιες παρεµβάσεις και ενεργή εµπλοκή, ανέδειξε τη σηµασία του έργου και ενθάρρυνε τους πολίτες να συµµετάσχουν. Η ανακοίνωσή της στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσε την εµπιστοσύνη των Κρητικών στη διαδικασία.


Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή