Την κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε ποσοστά µεγαλύτερα των ευρωεκλογών, σε µια εννιακοµµατική Βουλή, στην οποία βρίσκεται και το κόµµα του Στέφανου Κασσελάκη, αποτυπώνει η νέα δηµοσκόπηση της Marc («Πρώτο Θέµα»).



Νέα δηµοσκόπηση της Marc: Πρωτιά της Ν∆ µε 9κοµµατική Βουλή

Το κυβερνών κόµµα µε 31% στην εκτίµηση ψήφου διατηρεί προβάδισµα 12,3 µονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει 18,7%, ενώ τρίτο κόµµα καταγράφεται το ΚΚΕ µε 8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισµένος σε µονοψήφια ποσοστά (7,8%) δίνει µάχη µε την Ελληνική Λύση (7,7%) για την τέταρτη θέση. Το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας λίγες µόνο ηµέρες µετά την ανακοίνωση της ίδρυσής του παρουσιάζει µια δυναµική και εµφανίζεται στο 5,2%.



Στη Βουλή και ο Στέφανος Κασσελάκης - Μπροστά ο Μητσοτάκης στην εμπιστοσύνη

Ο Στέφανος Κασσελάκης µοιράζεται όµως την έκτη θέση µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται στο 5,2%. Την είσοδό της στη Βουλή φαίνεται επίσης να εξασφαλίζει και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, µε τη Φωνή Λογικής να βρίσκεται στο 4,5%, ενώ στο ψυχολογικό όριο του 3% καταγράφεται η ΝΙΚΗ. Εκτός Κοινοβουλίου εµφανίζονται ΜέΡΑ25 (2,8%), Σπαρτιάτες (1,3%) και Νέα Αριστερά (1,3%), ενώ το 3,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόµµα. Με βάση τα παραπάνω ευρήµατα, είναι εµφανές ότι ο σχηµατισµός ενός βιώσιµου κυβερνητικού σχήµατος ενδεχοµένως να εξελιχθεί σε… δύσκολη πολιτική άσκηση. Και αυτό διότι η Ν∆ ακόµα και µε το 31% σε µια εννιακοµµατική Βουλή εξασφαλίζει 123 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει 55 έδρες, το ΚΚΕ 24, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση από 23, το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας και η Πλεύση Ελευθερίας από 15, η Φωνή Λογικής 13 και η ΝΙΚΗ 9.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι µακράν µπροστά στις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτηµα ποιον πολιτικό αρχηγό εµπιστεύονται στο τιµόνι της χώρας. Ο πρωθυπουργός προηγείται µε 34,2% και µε µεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους που συγκεντρώνουν µονοψήφια ποσοστά. Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάµελλος, για παράδειγµα, έρχονται δεύτερος και τρίτος µε 8,5% και 6,1% αντίστοιχα.



Τα ευρήματα για ακρίβεια και ελληνοτουρικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ευρήµατα για την ακρίβεια και τα Ελληνοτουρκικά. Σχεδόν οκτώ στους δέκα (78,6%) χαρακτηρίζουν αναποτελεσµατικά τα µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση της ακρίβειας. Και µόνον ένας στους πέντε (21%) εκτιµά ότι τα µέτρα για την ακρίβεια στα βασικά είδη διαβίωσης έχουν αρχίσει να έχουν κάποια πρώτα αποτελέσµατα. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία -σε ποσοστό 64,7%- των ψηφοφόρων εκτιµά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει µια στάση διαλόγου µε την Τουρκία και να αποφευχθεί η ένταση. Με αυτή τη θέση δεν συντάσσεται το 28,8% των ερωτηθέντων, εκτιµώντας πως η Αθήνα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της και να διακόψει κάθε συνοµιλία µε την Άγκυρα.