Η εβδοµάδα που ξεκινά είναι εξαιρετικά κρίσιµη για τα εθνικά θέµατα. Όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Απογευµατινή», εξελίξεις αναµένονται στο πάγιο και διαχρονικό αίτηµα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, µε το σηµερινό ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο να αποτελεί το «εναρκτήριο λάκτισµα». Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντά σήµερα και αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα τον νεοεκλεγέντα οµόλογό του Κιρ Στάρµερ, σε δύο άλλες πρωτεύουσες θα λαµβάνουν χώρα εξίσου σηµαντικές επαφές.



Εβδοµάδα συνοµιλιών Ελλάδας και Τουρκίας - Η συνάντηση Γεραπετρίτη µε Φιντάν σε Βρυξέλλες ή Μάλτα και οι επαφές στην Αθήνα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήµερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Συναντά την επίτροπο για τη Μεσόγειο, Ντουµπράβκα Σουίτσα, ενώ δεν αποκλείεται να «συµπέσει» και µε τον Τούρκο οµόλογό του Χακάν Φιντάν, µιας και στη βελγική πρωτεύουσα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αύριο και µεθαύριο. ∆εν είναι βέβαιο ότι θα παραστεί ο κ. Φιντάν. Ωστόσο είναι σίγουρο πως οι κύριοι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα «συµπέσουν» στη Μάλτα στις 5 και 6 ∆εκεµβρίου, όπου θα γίνει η Υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΑ. Θα είναι το πρώτο τετ α τετ τους µετά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα και τα απόνερά της.

Επίσης, σήµερα στην Αθήνα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία, καθώς διεξάγεται ο έβδοµος γύρος της λεγόµενης θετικής ατζέντας µεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Μεχµέτ Κεµάλ Μποζάι. Ενώ αύριο, στο πλαίσιο της τρίτης συνάντησης της διαδικασίας του πολιτικού διαλόγου, θα λάβουν χώρα στην Αθήνα συνοµιλίες µεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Τούρκου οµολόγου της.

Σκοπός των επαφών είναι αφενός µεν να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας παρά τις πρόσφατες ρητορικές εξάρσεις της γείτονος, αφετέρου δε να στρωθεί το έδαφος για το επόµενο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας, που θα γίνει στην Άγκυρα παρουσία των δύο ηγετών περί τα τέλη Ιανουαρίου µε αρχές Φεβρουαρίου. Η στρατηγική της Αθήνας εκφράστηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Η Ελλάδα πρέπει να συνοµιλεί µε την Τουρκία από θέση ισχύος, αν και στη µία και µοναδική διαφορά δεν έχει επέλθει ουσιαστική σύγκλιση», είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου, εξηγώντας ότι δεν πρέπει να είµαστε διαρκώς σε περιβάλλον έντασης και διεκδικήσεων.



Βασική προτεραιότητα της Τουρκίας η Ελλάδα

Στην πολιτική και δη στη διπλωµατία η συγκυρία παίζει κοµβικό ρόλο. Τα δεδοµένα πρέπει να διαβάζονται µέσα από το πρίσµα της µεγάλης εικόνας. Στην παρούσα συγκυρία, λοιπόν, είναι σηµαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της Τουρκίας.

Η γείτονα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις για τον πόλεµο στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εµπλέκεται ενεργά στη νέα ανάφλεξη στη Συρία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι θέλουν µε «όχηµα» τους τζιχαντιστές να ρίξουν τον Άσαντ. Για αυτό ο τουρκικός στρατός τούς «ανέστησε» χτίζοντάς τους µια… ζεστή φωλιά γύρω από το Ιντλίµπ.

Στον αντίποδα, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί και οι άνδρες της Χεζµπολάχ θέλουν να εξαλείψουν τους τζιχαντιστές και στηρίζουν τον Άσαντ. Οι δε Ισραηλινοί θέλουν οι τζιχαντιστές να εξολοθρεύσουν τη Χεζµπολάχ, ενώ ο ISIS θέλει να αφανίσει τους περίπου 2,5 εκατοµµύρια χριστιανούς και, διώχνοντας τον Άσαντ, να δώσει τη Συρία λάφυρο στην Αλ Κάιντα. Είναι απορίας άξιο πόσα ακόµα µέτωπα θα αναζωπυρωθούν µέχρι την ορκωµοσία του Ντόναλντ Τραµπ στις 20 Ιανουαρίου και σε πόσα εξ αυτών θα εµπλακεί η Τουρκία.