Το βράδυ της Κυριακής 12 ∆εκεµβρίου 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογή στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Στο περιθώριο της σύντοµης επικοινωνίας τέθηκε και το θέµα της εθιµοτυπικής συνάντησής τους. Ο πρωθυπουργός ξανατηλεφώνησε στον κ. Ανδρουλάκη στις 13 Οκτωβρίου 2024, προκειµένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, και εκ νέου τέθηκε το θέµα της συνάντησής τους.

Την Τετάρτη το πολυσυζητηµένο τετ α τετ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη 

Το πολυσυζητηµένο ραντεβού, που θα πραγµατοποιηθεί την Τετάρτη, άργησε συνεπώς ακριβώς τρία χρόνια και γίνεται σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, τόσο για τη Ν.∆. όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Με την έννοια ότι η κυβέρνηση είναι σε πτωτική πορεία και όχι σε µια φάση πολιτικής ηγεµονίας, όπως ήταν το 2021, εν αντιθέσει µε το κόµµα του κ. Ανδρουλάκη που πλέον είναι στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και οι επιτελείς του βλέπουν την ψαλίδα µεταξύ των δύο κοµµάτων να είναι σε µονοψήφια ποσοστά.

Εκ των πραγµάτων, θα πρόκειται για µια φορτισµένη συνάντηση, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει καλή χηµεία µεταξύ των δύο ηγετών, ενώ την περιρρέουσα ατµόσφαιρα έχει επιτείνει µε αρνητικό τρόπο το θέµα των υποκλοπών. Οι διαθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να κινηθεί µε όρους εν αναµονή κυβέρνησης, να βάλει δηλαδή στο τραπέζι των συζητήσεων θέµατα που σχετίζονται µε την κοινωνία, από την ακρίβεια και το στεγαστικό έως και θέµατα που σχετίζονται µε τη θεσµική θωράκιση της χώρας και έχουν να κάνουν µε το δυστύχηµα των Τεµπών, τις παρακολουθήσεις κ.λπ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι εµφανές πως έχουν ανεβεί οι ρυθµοί και πλέον κινούνται µε πολύ πιο «κυβερνητικούς όρους». Είναι σχεδόν καθηµερινό το πολιτικό πινγκ πονγκ του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Τσουκαλά, µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, την ίδια ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης «παίρνει πάνω του» την αντιπαράθεση µε τον κ. Μητσοτάκη, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.


Το κρίσιµο πολιτικό ερώτηµα

Τα προαναφερθέντα µοιάζουν να αποτελούν επιστροφή στον πατροπαράδοτο δικοµµατισµό της µεταπολίτευσης, µε τη διαφορά ότι το δεύτερο κόµµα, το ΠΑΣΟΚ, κινείται στην κοινότητα του 20% και στα αριστερά του υπάρχουν πάρα πολλά διάσπαρτα κόµµατα. Με αποτέλεσµα, το κρίσιµο πολιτικό ερώτηµα να είναι αν υπάρχουν περιθώρια συγκρότησης εναλλακτικού κυβερνητικού πόλου απέναντι στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί δεν φαίνεται (στο άµεσο µέλλον, τουλάχιστον) πιθανό το σενάριο αυτοδυναµίας για το ΠΑΣΟΚ, δεδοµένου ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 38%. Το υπογραµµίζουµε διότι στην πρόσφατη συνέντευξή του (Αlpha) ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόµου.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως έπειτα από πολλά χρόνια δεν είναι τεταµένες οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ µε τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, καθώς και µεταξύ των αρχηγών των κοµµάτων, όπως ήταν δηλαδή την ταραγµένη δεκαετία της οικονοµικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει αρκετά καλή επαφή µεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάµελλου, ενώ εξίσου καλή είναι η επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ µε τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Στα αξιοσηµείωτα είναι και τα κολακευτικά λόγια που επεφύλαξαν για τον κ. Ανδρουλάκη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο πρόεδρος του Κινήµατος ∆ηµοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, αµφότεροι µε συνεντεύξεις τους στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» 90,1. Επιπλέον, µόνο απαρατήρητη δεν περνά η επισήµανση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανία Παπαγεωργίου, ο οποίος µε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» τονίζει πως θα ήταν χρήσιµη µια συνάντηση του κ. Φάµελλου µε τον κ. Ανδρουλάκη.

Διαβάστε εδώ: Παυσανίας Παπαγεωργίου στην Απογευματινή: Θα ήταν χρήσιµη µια συνάντηση του Φάµελλου µε τον Ανδρουλάκη

Βεβαίως, από τα θετικά λόγια ή ακόµα και την καλή επικοινωνία έως τις συνεργασίες, προεκλογικές ή µετεκλογικές, υπάρχει τεράστια απόσταση. Παρά ταύτα, αξίζει να καταγραφεί αυτό που συζητείται στα πολιτικά στέκια, αλλά και µεταξύ των αναλυτών. Το γεγονός δηλαδή πως µεταπολιτευτικά δεν έχει υπάρξει κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ µε την Αριστερά, ενώ έχουν υπάρξει πολιτικά παράταιρες κυβερνητικές συνεργασίες, όπως ήταν της Ν.∆. µε τον Ενιαίο Συνασπισµό, της Ν.∆. µε το ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ µε τους ΑΝ.ΕΛ.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπογραµµιστεί ότι στο προσκήνιο δεν υπάρχει καµία τέτοια κινητικότητα, λόγω και των όσων έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το προηγούµενο διάστηµα µε τις διασπάσεις και τις εκφυλιστικές καταστάσεις. Οµως, πρέπει επίσης να σηµειωθεί ότι στο παρασκήνιο γίνονται συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων µε εµφανή τα µηνύµατα των συγκλίσεων, πρωτοβουλίες πολιτών, αλλά και κείµενα που θα δουν προσεχώς το φως της δηµοσιότητας. Κοινός τόπος είναι πως το θέµα των συνεργασιών θα προκύψει αφ’ ενός από την πίεση της κοινωνίας, αφ’ ετέρου από τις υπαρκτές πολιτικές ανάγκες, από τη στιγµή που όλες οι δυνάµεις συµφωνούν στο «διά ταύτα», που δεν είναι άλλο από το να φύγει η κυβέρνηση της Ν.∆.

Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, για παράδειγµα, αναφέρουν πως στελέχη µε αριστερές και κεντροαριστερές αναφορές θα πιέσουν προκειµένου να κατατεθεί κοινή πρόταση σε σχέση µε την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, προκειµένου να σταλεί και το αντίστοιχο σήµα-µήνυµα. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει δηµόσιες τοποθετήσεις ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα κρίσιµο τεστ η Προεδρία της ∆ηµοκρατίας για το αν µπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης των προοδευτικών δυνάµεων. Πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ηγείται αυτή τη στιγµή όλου του προοδευτικού χώρου, θεωρεί πως σε πρώτη φάση οι συγκλίσεις θα προκύψουν από τα κάτω, ενώ όταν κρίνεται απαραίτητο, µε πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο, όπως είχε γίνει µε την κοινή πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης για το ζήτηµα του δυστυχήµατος των Τεµπών. Παραλλήλως, τη στάση της ένταξης στις κοµµατικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ προκρίνει αναφορικά µε όσους βουλευτές κλείνουν το µάτι προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθηνάς Λινού, την οποία ο κ. Ανδρουλάκης προέτρεψε, αν το επιθυµεί, να πάρει µέρος στις κοµµατικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο κ.λπ.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή