Ο «κοιµώµενος γίγαντας», που λέγεται Ελληνική ∆ιπλωµατία και Αµυνα, ξύπνησε, οµολογουµένως βίαια και απότοµα, τα τελευταία χρόνια. Η γεωπολιτική τράπουλα ανακατεύθηκε µε τέτοιον τρόπο, που δεν άφησε περιθώρια εφησυχασµού. Ουκρανία, Γάζα, Λίβανος, Σουδάν, Αιθιοπία, Σαχέλ και Λιβύη «φλέγονται». Η χώρα µας αντιµετώπισε πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα, µε την υπογραφή του παράνοµου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού µνηµονίου να αποτελεί κορωνίδα αυτής και να δροµολογεί εξελίξεις.

Οι συµφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ µε την Ιταλία και την Αίγυπτο είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τη στάση της Αγκυρας, καθώς η Αθήνα ήθελε να έχει επιτέλους ένα ιστορικό και νοµικό προηγούµενο, βάσει του οποίου θα µπορούσε να «πατήσει» για να δείξει στους γείτονες (Τουρκία και Αλβανία) πώς λύνονται οι διαφορές που σχετίζονται µε τις θαλάσσιες ζώνες.

Παράλληλα, η Ελλάδα κατάφερε να εκλεγεί ως µη µόνιµο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών, εν µέσω κλιµάκωσης στα δύο πολεµικά µέτωπα. Ο ρωσοουκρανικός πόλεµος µπαίνει στην πλέον κρίσιµη φάση του και το ανθρωπιστικό δράµα στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ µετά την ορκωµοσία του Ντόναλντ Τραµπ (20 Ιανουαρίου), δεδοµένων των καλών προσωπικών σχέσεων του επανεκλεγέντος Αµερικανού προέδρου µε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αποκαλύπτει τις επόµενες κινήσεις της Αθήνας στη σκακιέρα της λεγόµενης αµυντικής διπλωµατίας και αποκαθιστά... µύθους και αλήθειες.

Καταρρίπτεται το σενάριο για τους S-300 στην Αρµενία

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της εφηµερίδας µας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστηµα S-300 στην Αρµενία και µετά να το αντικαταστήσει από ισραηλινής προέλευσης συστήµατα αεράµυνας. Μολονότι κυκλοφόρησε αυτό το σενάριο, δεν ευσταθεί. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πράγµατι η Αρµενία εκδήλωσε ενδιαφέρον, όµως, µολονότι είναι µια χώρα µε την οποία διατηρούµε εξαιρετικά φιλικές σχέσεις, το αίτηµά της δεν θα ικανοποιηθεί.

Αρµόδιες πηγές ξεκαθάριζαν στην «Κυριακάτικη Α» ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση. Οι φήµες έφτασαν µέχρι τη Μόσχα, µε την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να απαντά στο σχετικό ερώτηµα τονίζοντας ότι «δεν υπήρξαν αιτήµατα από την Ελλάδα για επανεξαγωγή ρωσικών όπλων στην Αρµενία». Υπενθύµισε, µάλιστα, την ανάγκη συµµόρφωσης µε τις διµερείς διακυβερνητικές συµφωνίες για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία (1995) και την προµήθεια στρατιωτικών προϊόντων (2013).

Το όραμα του Νίκου Δένδια για αντι-drones και iron dome

Η Ελλάδα δεν είναι... Πολωνία, να νιώθει την ανάσα του Βλαντίµιρ Πούτιν στο σβέρκο της, όµως γειτνιάζει µε αναθεωρητικούς παίκτες και άρα ουδέποτε θα έµπαινε στη διαδικασία να αδυνατίσει την αεράµυνά της, πολλώ δε µάλλον τώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τόσο ρευστές και οι ηγέτες των γειτονικών χωρών τόσο απρόβλεπτοι. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, φιλοδοξεί να παραδώσει στην πατρίδα έναν αντι-drone θόλο, ο οποίος θα καλύπτει το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων, όπου και όταν επιχειρούν, καθώς επίσης και το σύνολο των ελληνικών ζωτικών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν φωνές που βαφτίζουν τον εν λόγω θόλο ως «made in Israel», κοινώς... τον αποκαλούν «ελληνικό iron dome». Η αλήθεια είναι ότι µία από τις χώρες που έχουν τέτοιο ανεπτυγµένο οικοσύστηµα είναι το Ισραήλ, άρα προφανώς Αθήνα και Τελ Αβίβ θα συνεργαστούν, µε τα οικονοµικά δεδοµένα να έχουν τον τελικό λόγο (όταν θα έρθει η ώρα).

Το όραµα του Ν. ∆ένδια έχει ως εξής: το Ελληνικό Κέντρο Αµυντικής Καινοτοµίας (ΕΛΚΑΚ) θα φέρει σε επαφή τις ανάγκες των Ενόπλων ∆υνάµεων µε το περιβάλλον αµυντικής καινοτοµίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Το µικρό οικοσύστηµα αµυντικών εταιρειών προηγµένης τεχνολογίας θα συνεργαστεί µε ανάλογα οικοσυστήµατα άλλων χωρών. «Η πρώτη µεγάλη επιτυχία του ΕΛΚΑΚ υπήρξε το σύστηµα αντι-drone “Κένταυρος”. ∆οκιµάστηκε πρώτα. Μετά τοποθετήθηκε σε φρεγάτα, πήγε σε συνθήκες µάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε δύο drones. Ο “Κένταυρος” πλέον θα εξοπλίζει τις φρεγάτες µας. Και µε διάφορες τροποποιήσεις θα είναι ένα από τα τέσσερα αντι-drone συστήµατα των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων. Ενα ελληνικό σύστηµα», έλεγε χαρακτηριστικά τον Νοέµβριο στη Βουλή ο κ. ∆ένδιας.

Οι παράλληλοι µονόλογοι μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπης

Την Τρίτη ήρθε στην Αθήνα ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Εχοντας πάει προηγουµένως στη Φλόριντα όπου χάραξε µε τον Τραµπ τη νέα ΝΑΤΟϊκή τακτική που θα ακολουθηθεί, κατέληξε στην Τουρκία και στην Ελλάδα κοµίζοντας ένα πολύ συγκεκριµένο µήνυµα. Είναι πλέον πασιφανές ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο παράλληλοι µονόλογοι, µεταξύ Αµερικανών και ΝΑΤΟ από τη µία... και ευρωπαϊκών χωρών από την άλλη.

  • Ο µεν Μ. Ρούτε, εκπροσωπώντας τα «θέλω» των ΗΠΑ και της Συµµαχίας, καλεί τους Ευρωπαίους να δώσουν συστήµατα στην Ουκρανία ώστε να θωρακιστεί. ∆ιότι, αν «πέσει» η Ουκρανία, το πλήγµα για το ΝΑΤΟ θα είναι τεράστιο.
  • Οι δε Ευρωπαίοι συζητούν, µε τον Ελληνα πρωθυπουργό να πρωτοστατεί, αναδεικνύοντας την ανάγκη µιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας.

Πώς βρέθηκε όµως η πανίσχυρη ∆ύση χωρίς άµυνα απέναντι στον Πούτιν; Η αλήθεια είναι πως οι χώρες του ΝΑΤΟ, µε εξαίρεση την Ελλάδα, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, δεν δαπανούν χρήµατα για αντιπυραυλικούς εξοπλισµούς, διότι δεν αντιµετωπίζουν απειλές. Από ποια χώρα θα κινδύνευε µε πυραυλική επίθεση η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία; Γι’ αυτό τα συστήµατά τους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το ίδιο ισχύει ακόµα και για τη Γαλλία και τη Γερµανία. Μετά την Κριµαία, βεβαίως, οι συγκεκριµένες χώρες έσπευσαν να κατασκευάσουν τα δικά τους συστήµατα. Οι Γερµανοί το IRIS-T SLM και οι Γάλλοι το SAMP/T. Οµως, η Ρωσία τους έχει ήδη προσπεράσει σε τεχνολογία. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι της Μόσχας (Zircon, Kinzhal και ο νέος «αόρατος» Oreshnik) αναχαιτίζονται µόνο από το «hit-to-kill» αντιπυραυλικό σύστηµα THAAD των ΗΠΑ. Οι Αµερικανοί, όµως, το κρατούν κυρίως για την Ανατολή (Β. Κορέα, Κίνα). Εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες έχει και το ισραηλινό σύστηµα Arrow, όπως και το σύστηµα πυραυλικής άµυνας Aegis των Αµερικανών -το οποίο πήρε το όνοµά του από την Αιγίδα- που όµως φεύγει µόνο από πλοία.

Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή