Πριν από έναν χρόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για πρώτη φορά, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, με τον τότε ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κιρ Στάρμερ. Ο πρωθυπουργός ήταν στο μέσον εκείνης της επεισοδιακής επίσκεψης στη βρετανική πρωτεύουσα, που σημαδεύτηκε από την άκομψη και πολιτικά άστοχη επιλογή του τότε ομολόγου του, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη μεταξύ τους προγραμματισμένη συνάντηση, λόγω των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο - Τι λέει ο ξένος Τύπος

O επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος είναι πλέον, εδώ και πέντε μήνες, πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα το πρωί στις 12:45 (ώρα Ελλάδος) θα συναντήσει ξανά τον κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου κατοικοεδρεύει πια. Οι δυο τους είχαν μάλιστα μία σύντομη συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, στο περιθώριο της τέταρτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Η συνάντηση των κ. Στάρμερ και κ. Μητσοτάκη θα γίνει βέβαια υπό το φως νέων δημοσιευμάτων σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με πιο εμβληματικό αυτό του Economist, που εκτιμά ότι το 2025 είτε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωσή τους.

Χθες, μάλιστα, το Sky News ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρό του, Τζορτζ Όσμπορν, με αντικείμενο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - ένα δημοσίευμα το οποίο διέψευσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Αργά το βράδυ, με αποκλειστικό του ρεπορτάζ, ο Guardian αναφέρει ότι οι συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι «πολύ προχωρημένες» και ότι οι δύο πλευρές βαδίζουν προς μια «συμφωνία επί της αρχής». Παράλληλα ενδιαφέρον έχει η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, σύμφωνα με την οποία το 53% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, το 24% κατά, ενώ το 23% απαντά πως δεν έχει άποψη.


Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: Σταθερή η ελληνική θέση

Η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ωστόσο, στην πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν σκοπεύει να δώσει βάρος στο ζήτημα αυτό, ιδίως όταν τα κύρια αντικείμενα της συζήτησης θα είναι οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Ο Κιρ Στάρμερ, σημειώνει ο Economist, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Εντούτοις, με τη θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ να λήγει το 2029, ο κ. Μητσοτάκης -αν και αναμένεται να θέσει το ζήτημα- δεν φέρεται να βλέπει κάποιον λόγο να πιέσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη τους κιόλας ουσιαστική επαφή. Ο δε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε χθες ότι το ζήτημα αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης.



Η υπόλοιπη ατζέντα


Η βοήθεια στην Ουκρανία, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Έχουμε έναν πόλεμο στην Ουκρανία που σαφώς δεν εξελίσσεται προς την κατεύθυνση που ελπίζουμε. Έχουμε μια κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου πριν από τρεις ημέρες ήμασταν πιο αισιόδοξοι μετά την κατάπαυση του πυρός, και τώρα έχουμε μια νέα κρίση στη Συρία και πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός.

Σε σχέση με το Κυπριακό, που επίσης αναμένεται να βρει θέση στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω της επιμονής της Τουρκίας στη «λύση» των δύο κρατών, θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα περιστραφεί γύρω και από το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που είναι «καυτό» θέμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση Στάρμερ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει πετύχει την τελευταία πενταετία να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές στη στεριά και στη θάλασσα και να επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. «Η προστασία των συνόρων σας και η διασφάλιση ότι εσύ αποφασίζεις ποιος έρχεται στη χώρα και όχι οι διακινητές, είναι ζωτικής σημασίας. Εάν έχεις θαλάσσια σύνορα, είναι πιο δύσκολο. Πρέπει πάντα να είσαι πολύ προσεκτικός και έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της Morgan Stanley στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου στο Λονδίνο.

Η συνάντηση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, της έρευνας και της καινοτομίας και του τουρισμού (το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα).