Στο "στόχαστρο" του Μαξίµου ο Ανδρουλάκης: Επικεντρωµένη στην πολιτική αποδόµηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ η τακτική της κυβέρνησης
Ενίσχυση των δεσµών της κυβέρνησης µε τη µεσαία τάξη
Ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους την έλλειψη συγκεκριµένων πολιτικών προτάσεων από την πλευρά του Ανδρουλάκη
Απολύτως ξεκάθαρη και προσανατολισµένη στη µεσαία τάξη, από τη µια, και τη συσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης, από την άλλη, είναι αυτό το διάστηµα η στρατηγική της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε φόντο την προσπάθεια να δοθεί εκ νέου δηµοσκοπική δυναµική στο «γαλάζιο στρατόπεδο». Με δεδοµένη την εκτίµηση που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίµου, ότι η Ν.∆. φαίνεται να αντέχει σηµαντικά στους κραδασµούς αυτής της δύσκολης συγκυρίας και να µη χάνει περαιτέρω έδαφος µετά τις ευρωεκλογές (αντιθέτως, στις περισσότερες µετρήσεις παρουσιάζει άνοδο, έστω και µικρή), το ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις εκείνες που θα µπορούσαν να δροµολογηθούν.
Αφ’ ενός να αποδοµηθεί κατά το δυνατόν η δυναµική των σχηµατισµών στα δεξιά του κυβερνώντος κόµµατος και αφ’ ετέρου να υπενθυµίζεται µε κάθε τρόπο πως η σηµερινή διακυβέρνηση συνιστά τον µοναδικό πυλώνα οµαλότητας στο πολιτικό σύστηµα αυτή τη στιγµή.
Η έλλειψη προτάσεων από πλευράς Ανδρουλάκη
Ως εκ τούτου, στο καθαρά πολιτικό κοµµάτι, ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους την έλλειψη -όπως επισηµαίνουν- συγκεκριµένων πολιτικών προτάσεων από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύµφωνα µε την επιχειρηµατολογία τους, αδυνατεί να δώσει στην πρόσφατη εσωκοµµατική του νίκη, αλλά και στην εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε θέση αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µετά τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσηµο δυναµικής µεν, αλλά αξιόπιστης κριτικής έναντι της κυβέρνησης, φλερτάροντας ανοιχτά µε τη λογική και τις πρακτικές του λαϊκισµού. Γι’ αυτό και µε συνοπτικές διαδικασίες αποδόθηκε από τους κυβερνώντες στη Χαριλάου Τρικούπη ο χαρακτηρισµός του «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ».«Θα περιµένω από εκείνον (σ.σ. τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κόµµα του) µια πιο υπεύθυνη στάση µε βάση τον νέο ρόλο. Επιµένω σε αυτό διότι, δυστυχώς, οι τελευταίες θέσεις του θύµισαν πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Με µία πολύ µεγάλη δηµαγωγική ευκολία ζητά να µειωθεί ο ΦΠΑ, π.χ., κατά 2 ποσοστιαίες µονάδες, κάτι το οποίο θα στοίχιζε από µόνο του 3 δισ. ευρώ. Και, βέβαια, να θυµίσω ότι και οι παροχές που υποσχέθηκε πηγαίνουν πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό όριο δαπανών, κάτι το οποίο θα έθετε αυτόµατα -το τονίζω, αυτόµατα- τη χώρα σε διαδικασία επιτήρησης», σηµείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο.
Κοµβική παράµετρος για την επιλογή της γενικής "εφόδου" προς το ΠΑΣΟΚ
Πέραν της απαξίωσης της πολιτικής στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η τακτική αυτή «βλέπει» και προς την ενεργοποίηση των εναλλακτικών της παραδοσιακής βάσης και του στελεχικού δυναµικού της Ν.∆. µέσω της αναβίωσης της µνήµης του άλλοτε ισχυρού διπόλου της Μεταπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στο θυµικό των απογοητευµένων, αλλά παραδοσιακών, «γαλάζιων» ψηφοφόρων, προκειµένου να διατηρηθούν οι δεσµοί του κόµµατος µε τη συγκεκριµένη εκλογική δεξαµενή, αλλά και να αποφευχθούν περαιτέρω δηµοσκοπικές διαρροές -κυρίως προς τα δεξιά-, που παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν διανύει εκλογικό χρόνο, δηµιουργούν κλίµα µερικής αµφισβήτησης της απόλυτης κυριαρχίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαχείριση των µεγάλων στοιχηµάτων στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.Φυσικά, κοµβική παράµετρος για την επιλογή της γενικής «εφόδου» προς το ΠΑΣΟΚ ήταν και τα όσα συνέβησαν πριν από λίγο καιρό, µε τη διαγραφή Σαµαρά και τις αποστασιοποιήσεις (πολύ πιο προσεκτικές και θεσµικές βέβαια σε σχέση µε τις αντίστοιχες του Μεσσήνιου) του Κώστα Καραµανλή από κεντρικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίµου. Και όλα αυτά, λίγες µόνο ώρες πριν από την προγραµµατισµένη συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, η οποία είχε... στοιχειώσει το προηγούµενο διάστηµα και τώρα θα πραγµατοποιηθεί εν µέσω της νέας παρέµβασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ∆ικαιοσύνης για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη σαφή πρόθεση του κυβερνητικού «στρατοπέδου» να βάλει απέναντι τον Νίκο Ανδρουλάκη ως βασικό του αντίπαλο.
Αποτελεσµατική απάντηση
Την ίδια στιγµή, και σε συνδυασµό µε τα παραπάνω, η επιχειρηµατολογία περί νέων φοροελαφρύνσεων, όπως τη διατυπώνει ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστηµα (και έπραξε το ίδιο και το υπουργικό συµβούλιο αυτής της εβδοµάδας), έχει στη βάση της την επαναπροσέγγιση µε την κοινωνική ραχοκοκαλιά της κυβερνώσας παράταξης, η οποία για διάφορους λόγους αποµακρύνθηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Ο λόγος για περιπτώσεις όπως οι ελεύθεροι επαγγελµατίες, µια σηµαντική µερίδα µισθωτών, µεσαίου βεληνεκούς, αλλά και οι αγρότες. Οπως γίνεται αντιληπτό, η πτυχή αυτή έχει να κάνει -εκτός της ∆εξιάς- και µε τον επαναπατρισµό του πολιτικού Κέντρου, που ήθελε να στείλει ένα ηχηρό µήνυµα στην κυβέρνηση κυρίως για το θέµα της ακρίβειας, ακριβώς έναν χρόνο µετά την καταγραφή της πρωτοφανούς ισχύος του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο αυτό. Ως ένα πρώτο βήµα προς την κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος προσδιόρισε την επικείµενη ψήφιση του προϋπολογισµού του 2025, τον οποίο χαρακτήρισε επιπρόσθετα ως αποτελεσµατική απάντηση στη µάχη κατά της ακρίβειας.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή